Τα λατρεύω!
Και θέλω να τα αγαπήσετε και εσείς, γιατί είναι πανεύκολα, πεντανόστιμα και θα σας κάνουν περήφανους σε όσους τα προσφέρετε.
Γενικά, λατρεύω το ψωμί Ζέας και τα χωριάτικα ψωμιά. Τα άσπρα ψωμιά με αγχώνουν.
Βέβαια είμαι προκατειλημμένη γιατί μου ταράζουν τα σωθικά (το έντερο) λόγω της δυσανεξίας που έχω στην γλουτένη. Αλλά να σας πω ένα μυστικό; ΟΛΟΙ έχουν δυσανεξία στην γλουτένη! Απλά δεν του δίνουν σημασία. Που να τρέχεις να βρίσκεις ψωμί χωρίς γλουτένη. Τρελάθηκες; Τι; Να το φτιάξω ΕΓΩ; Παλάβωσες; Που ζεις; Εδώ δεν προλαβαίνω να πάω γυμναστήριο, θα το ρίξω στο φούρνισμα; Να το ρίξεις! Αμε! Γιατί πανικοβάλλεσαι μωρε; Ψωμάκι είναι, (του Θεού που λένε) δεν είπαμε να ανοίξεις φύλλο! Μπολ έχεις; Σου φτάνει. Βάλε μέσα αλεύρι, μαγιά, νερό και δες τι θαύμα! Πίσω στα βασικά λοιπόν. Γιατί είναι νόστιμο. Γι’αυτό.
Υλικά:
500 γρ αλεύρι Ζέας
250 γρ νερο
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο καρότο στον τρίφτη
5-6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1/2 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων
1/2 κ.γ. Πάπρικα
1 κ.γ Θυμάρι
1 κ. σούπας παπαρουνόσπορο
2 κ. σούπας ηλιόσπορο
2 κ. σούπας κολοκυθόσπορο
2 κ. σούπας μαύρη ζάχαρη ή 1 κ. σούπας αγαύη
Σε βαθύ μπολ βάζουμε το νερό με την ζάχαρη και το λάδι. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και πασπαλίζουμε από πάνω την μαγιά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε. Κατόπιν προσθετουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε ξανά έως να αφομοιωθούν καλά τα υλικά. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και ελάχιστα κολλώδης.
Αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη.
Ζυμώνουμε ψωμάκια μεγέθους χούφτας και αλοιφουμε με νεράκι.Κολλάμε πάνω με το δάχτυλο παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 25-30′ λεπτά περίπου. Υπέρτατα! ?
I adore them!
And I would like you to love them too. Because they are easy, super yummy and so so so nutritious! What? You don’t have time? Oh, come on! Don’t get lazy about bread baking please, it’s not that big of a deal! It isn’t. Got yourself a bowl? Well, you are rolling! Throw in some flour, yeast, water and see the miracle!
Ingredients:
500 gr triticum Dicoccum flour or spelt flour
250 gr luke warm water
1 packet dry yeast(8 gr)
2 tbsp olive oil
2 tbsp brown sugar or 1 tbsp agave syrup
1/2 tsp Himalayan salt
1/2 tsp paprika
1 tsp dry thyme
1 tbsp poppy seeds
2 tbsp sunflower seeds
2 tbsp pumpkin seeds
5-6 sundried tomatoes chopped in small pieces
1 medium carrot grated
In a deep bowl put water, oil & sugar. Stir to dissolve the sugar. Pour in half of the flour. Then sprinkle over the yeast. Pour in rest of flour and salt. With your hands make the dough. Then put it rest of ingredients. Combine into the dough until well combined. Let rest for 30 minutes covered. Then make small portions of round bread and put on an oiled tray. Slight water the surface and with your finger stick the poppy seeds. Put in a preheated oven at 180 C or 25-30 minutes. Ready to munch on! ?