Μερμιζέλι Καλύμνου

Αν είσαι απτην Κάλυμνο, ξέρεις ότι για να φτιάξεις την χαρακτηριστική ντακοσαλάτα της Καλύμνου, χρειάζεσαι οπωσδήποτε 2 υλικά. Κρίθινες κουλούρες και θρίμπι. Δύο προϊόντα που πρέπει να προμηθευτείς οπωσδήποτε αν επισκεφτείς το νησί. Αυτό το πανέμορφο νησί για το οποίο είμαι περήφανη που είναι η πατρίδα μου.

Ο πατέρας μου λοιπόν πάντα όταν τρώγαμε όλοι μαζί, έφτιαχνε και φτιάχνει ακόμη αυτή τη σαλάτα. Όταν τον βλέπεις να βρέχει την κουλούρα και να την τυλίγει σε πετσέτα πάντα σου λέει πόσο σημαντικό είναι αυτό το στάδιο για να παραμείνει τραγανή στην σαλάτα και να ρουφήξει το ελαιόλαδο. Μια ιεροτελεστία από έναν βέρο Καλύμνιο!

Η θρίμπι είναι must! Αυτό το φυτό που καλύπτει κάθε πλαγιά των Καλύμνικων βουνών και ευωδιάζει σαν ρίγανη. Φυσικά μπορείτε να βάλετε και ρίγανη στην θέση της, αν και ομολογουμένως, δεν είναι το ίδιο, χάνει λίγο απτην μοναδική γεύση της.

Η κοπανιστή

Ένα τυρί σαν παχύ γιαούρτι, ξινό, που συναντάς στην Κάλυμνο σε κάθε ταβερνείο. Ποτέ δεν το έτρωγα φανατικά, αλλά δοκίμαζα πάντα. Τώρα που αποφάσισα να φτιάξω αυτή τη πεντανόστιμη σαλάτα, σκέφτηκα να προσπαθήσω να φτιάξω μια vegan version της. Και τα κατάφερα!

Κοπανιστή vegan

Παίρνεις λοιπόν ένα οποιοδήποτε λευκό τυρί βίγκαν, προσθέτεις γιαούρτι και λευκό ξύδι, χτυπάς στο μούλτι μέχρι να γίνει κρεμώδες και έχεις αυτή τη μαγεία! Υπέροχο spread, σε σαντουιτς, καναπεδάκια, ακόμη και σε μακαρόνια!

Με twist μελιτζάνας

Ε δεν θα άντεχα να μην βάλω μια πινελιά δική μου, και αποφάσισα να είναι το αγαπημένο μου λαχανικό, η μελιτζάνα! Ψητές φέτες μελιτζάνας που ταιριάζουν τέλεια με το τυρί, το κρεμμύδι, το ντακάκι, με όλα!

Μια σαλάτα που φωνάζει Ελλάδα!

Υλικα

  • Παξιμάδι ολικής με 4 δημητριακά, κριθάρι και χαρούπι

  • Ντομάτες, αγγούρι, μελιτζάνα, κρεμμύδι, ελιές

  • Ελαιόλαδο, αλάτι, θρίμπι

  • Για την κοπανιστή:
    λευκό τυρί vegan 200 γρ
    1 κ. σούπας ξύδι λευκό
    γιαούρτι φυτικό χωρίς ζάχαρη 3 κ.σούπας

οδηγιες

  • Βρέχουμε λίγο τα παξιμάδια και βάζουμε στο κέντρο μιας πετσέτας κουζίνας. Τυλίγουμε και αφήνουμε για λίγα λεπτά.
  • Κόβουμε την μελιτζάνα σε φέτες, αλοίφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στο γκριλ για 10 λεπτά γυρίζοντας στα μισά τις μελιτζάνες.
  • Χτυπάμε τα υλικά της κοπανιστής σε μούλτι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Βάζουμε σε πιατέλα τα παξιμάδια, τις ντομάτες, το αγγούρι, το κρεμμύδι με λωρίδες, τις ελιές. Ρίχνουμε θρίμπι, αλάτι και ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε με κουταλιές κοπανιστή πάνω στη σαλάτα. Έτοιμη!
 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*