Προσπαθώ να βρω λόγια να περιγράψω πόσο απίθανα είναι αυτά τα tofu bites που στριφογύριζαν μέσα στο κεφάλι μου βδομάδες και έγιναν μια πεντανόστιμη πραγματικότητα. Είναι τραγανά απέξω και μαλακά μέσα, έχουν ένα kick από την καυτερή πάπρικα – που είναι απαραίτητη- και το σκόρδο, και όταν όλο αυτό βουτιέται σε σως κλείνεις τα μάτια από την αδυναμία διαχείρισης της απόλαυσης!
Popcorn, για να μην σας μπερδέψω, είναι οτιδήποτε σε μέγεθος μπουκίτσας, περνιέται από πανάρισμα και τηγανίζεται. Δεν εννοώ το κανονικό ποπκόρν!
Πόσα έχανα τόσα χρόνια -7 για την ακρίβεια- που είμαι χορτοφάγος, χωρίς το τόφου στην διατροφή μου! Δεν ξέρω γιατί δεν το είχα δοκιμάσει πιο νωρίς. Ίσως θεωρούσα ότι είναι μόνο για καθαρά βίγκανς, ή ότι χρειάζεται πολύ επεξεργασία, ή ότι είναι άνοστο και το τρώνε μόνο για την πρωτεΐνη που περιέχει. Όλα λάθος τα πίστευα!
Διατροφική αξία
Το τόφου παρασκευάζεται από φασόλια σόγιας τα οποία επεξεργάζονται με πηκτικά μέσα. Αποτελεί πλήρη φυτική πρωτεΐνη με πολλά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχει 30-50 % της ημερήσιας ανάγκης σε ασβέστιο ανα 100 γρ, πολύτιμα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά και ισοφλαβόνες, είδος φυτοοιστρογόνων στα οποία αποδίδεται η προστατευτική δράση της σόγιας στην καρδιά και στον καρκίνο. Τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας αποτελούν τα πιο σημαντικά και πιο μελετημένα στην φύση.
Τα φυτοοιστρογόνα όμως δεν απαντώνται μόνο στην σόγια. Βρίσκονται και σε άλλα όσπρια, σε φρούτα όπως αχλάδια, μήλα, φράουλες, σταφύλια και λαχανικά όπως σπανάκι, κουρκουμά, σποράκια, ξηροί καρποί, σχεδόν σε όλες τις φυτικές τροφές.
Ο συνδυασμός με μανιτάρια είναι brilliant, ας μην περιαυτολογώ, δεν το έκανα εγώ, η φύση! Τα μανιτάρια ξεχωρίζουν για την αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή τους δράση. Μαζί κατέχουν κάποια από τις πιο σημαντικά φυτοσυστατικά με πολλαπλά οφέλη για το σώμα μας.
Είναι πανεύκολο να μαγειρέψεις με τόφου, είναι πεντανόστιμο και δεν χρειάζεται να είσαι βίγκαν!
Θέλω να μην σας αγχώσει το τηγάνισμα, θα το κάνουμε με ελαιόλαδο και είναι απλό σωτάρισμα γύρω γύρω για να πάρει χρώμα το κουρκούτι.
Το κουρκούτι – για το οποίο είμαι πολύ περήφανη – είναι χωρίς γλουτένη, γιάμι as hell και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σε άλλες τροφές, όπως ψάρι παναρισμένο, γαρίδες, λαχανικά όπως κολοκυθάκι, ακόμη και κοτόπουλο αν τρώτε κρέας.
Περιττό να σας πω ότι ετοιμάζονται σε 5 μόλις λεπτά σε μούλτι, μετά πανάρεις, σωτάρεις και σε 20 λεπτά τρως ένα από τα καλύτερα γεύματα που έχω φάει ποτέ. Χωρίς υπερβολές!
Υλικα για 18 μποΥκιτσες
1 συσκευασία τόφου 200 γρ
1 κούπα μανιτάρια
2 κ.σούπας κορν φλάουρ
3 κ.σούπας βρόμη
μισό κ.γ. καυτερή πάπρικα
1 κ.γ. αλάτι1 κ.σούπας ελαιόλαδο
Πανάρισμα
3 κ. σούπας κίτρινο καλαμποκάλευρο
3κ. σούπας βρόμη
2 κ. σούπας κορν φλάουρ
1/3 κ.γ. κουρκουμά
μισό κ.γ. αλάτι
Νερό όσο πάρει για να γίνει λεπτόρευστος χυλός.1 σκελίδα σκόρδο
Σως
2 κ.σούπας μαγιονέζα βίγκαν
1 κ.σούπας μουστάρδα
2 κ.γ. κέτσαπ
λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι
οΔηγιες
- Με χαρτί κουζίνας τυλίγουμε το τόφου και το πατάμε καλά να απορροφηθούν τα υγρά του.
- Κόβουμε σε κομμάτια και βάζουμε σε μούλτι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την βρόμη και το κορν φλάουρ. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη πάστα.
- Βάζουμε το μίγμα σε μπολ μαζί με την βρόμη και το κορν φλάουρ και με τα χέρια μας ανακατεύουμε καλά. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και πατάμε την επιφάνεια να γίνουν λίγο επίπεδες.
- Ετοιμάζουμε το χυλό για το πανάρισμα και περνάμε τις μπαλίτσες. Αν χρειαστεί προσαρμόζουμε το νερό ώστε το μίγμα μας να μην είναι πολύ πηχτό. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι. Με πιρούνι τοποθετούμε στο τηγάνι τις παναρισμένες μπαλίτσες και σωτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα γύρω γύρω.
- Ετοιμάζουμε την σως ενώνοντας όλα τα υλικά και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.