Είναι τόσο σημαντικό να καταναλώνουμε ποικιλία λαχανικών καθημερινά, και κάθε συνταγή με αυτά είναι πολύτιμη! Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι ο τρόπος που μαγειρεύουμε τα λαχανικά μας. Το μαγείρεμα στον ατμό αποτελεί τον καλύτερο τρόπο διατήρησης ακέραιης όλης της θρέψης των λαχανικών καθώς δεν υπάρχουν απώλειες στο νερό.
Έφτιαξα λοιπόν πεντανόστιμα μπιφτέκια λαχανικών στον ατμό με τα Ανάμεικτα Λαχανικά Φρεσκούλης. Προσέθεσα κι άλλα λαχανικά, πιπεριά για βιταμίνη C και μανιτάρια για πρωτεΐνη, και το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο!
Η γέμιση των λαχανικών είναι κράντσι ενώ ο πουρές εξωτερικά έχει ροδίσει στον φούρνο και είναι τρέλα!
Χρησιμοποίησα ανάμεικτα λαχανικά Φρεσκούλης που μπαίνουν απευθείας με την συσκευασία στον φούρνο μικροκυμάτων αλλά φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για αυτά, 800 γρ από κουνουπίδι, πατάτα, μπρόκολο, καρότο.
υλικα για 8 μπιφΤεκια
2 συσκευασίες Ανάμεικτα Λαχανικά Φρεσκούλης, ή 800 γρ από κουνουπίδι, πατάτα, μπρόκολο, καρότο.
1 πιπεριά
6-8 μανιτάρια
5-6 κ.σούπας αλεύρι ολικής ή ότι αλεύρι θέλετε
2 κ.σούπας λιναρόσπορο κοπανιστό
1 κ.γ. αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
1 κ.σ. ελαιόλαδοΑν χρειαστεί , προσθέτουμε 1-2 κ.σούπας φυτικό γάλα.
οδηγιες
- Βάζουμε τις συσκευασίες λαχανικών στο microwave για 8 λεπτά ή βράζουμε σε κατσαρόλα για 10 λεπτά
- Πολτοποιούμε με το μαραφέτι πουρέ χειρός- όχι σε μπλεντερ- τις πατατες με το κουνουπίδι, και μετά προσθέτουμε τα καρότα και πολτοποιούμε ξανά. Αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε τον λιναρόσπορο, το αλεύρι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Αν το μίγμα φαίνεται πολύ πηχτό προσθέτουμε 1 κουτάλια φυτικό γάλα.
- Σχηματίζουμε κύκλους με τον πουρέ μας και κάνουμε λακούβα στην μέση.
- Τσιγαρίζουμε την πιπεριά με τα μανιτάρια σε λίγο ελαιόλαδο για 2 λεπτά μέχρι να μαραθούν λίγο.
- Ψιλοκόβουμε το μπρόκολο και το κολοκυθάκι και τα ενώνουμε με τα τσιγαρισμένα λαχανικά.
- Τοποθετούμε 1 κουτάλια από την γέμιση σε κάθε κύκλο και από πάνω βάζουμε πουρέ για να κλείσουμε τα λαχανικά και να σχηματιστεί ένα μπιφτέκι.
- Προσεκτικά μεταφέρουμε τα μπιφτέκια σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί. Ρίχνουμε ελαιόλαδο στην επιφάνεια των μπιφτεκιών και ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια τους. Προσοχή! Δεν τα γυρνάμε.
- Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Στους π΄πσους βαθμούς ο φούρνος, παρακαλώ;
Γεια σου! Στους φούρνους το γκριλ δεν έχει βαθμούς συνήθως, αλλά αν υπάρχει επιλογή, να το βάλεις στο μάξιμουμ.