Ήταν βράδυ. Με έπιασε μια ανάγκη εκ βαθέων να φάω όχι απλά σοκολάτα, κάτι ζεστό και σοκολατένιο όσο δεν πάει!
Σηκώθηκα λοιπόν από τον καναπέ βολίδα και πήγα στην κουζίνα και σαν ζόμπι χωρίς καν να σκέφτομαι πολύ, έβαζα ότι είχα σε μπολ, έλιωσα σοκολάτα και ιδού! Το θαύμα!
Δεν είναι κέικ, είναι ζουμερό, ΙΙΙΙΔΙΟ με το σουφλέ όχι σε υφή μόνο και σε γεύση.
Εν ολίγοις θρίαμβος !
Τι είναι αυτό λοιπόν που μας σηκώνει από τον καναπέ και τρέχουμε αλαφιασμένοι με απελπισία στο βλέμμα , ψάχνοντας να βρούμε λίγη σοκολάτα;
Βιολειτουργικές ιδιότητες της σοκολάτας
Η σοκολάτα λοιπόν παρασκευάζεται από το κακάο, καρπός του κακαόδεντρου που ευδοκιμεί στην Νότια Αμερική, Νότια Ασία & υποσαχάρια Αφρική. Οι χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή είναι η Cote-d’voire, Ghana και Indonesia. Προσφέρει σημαντική θρέψη στον άνθρωπο. Πάμε να δούμε τις ιδιότητες των συστατικών της.
- Αντιοξειδωτική δράση : Περιέχει ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προσφέροντας προστασία στους νευρώνες του εγκεφάλου, ενώ ενισχύει την μνήμη και την θετική διάθεση.
- Καρδιαγγειακή προστασία: Μέσω της μείωσης της παραγωγής νιτρικού οξέος το οποίο ευθύνεται για την βλάβη στα αγγεία μας, μειώνει την αθηροσκλήρυνση ενώ προστατεύει από την χρόνια βλάβη της υπεργλυκαιμίας σε διαβήτη και προδιαβήτη.
- Βοηθά στην μείωση του σωματικού βάρους μέσω των πολυφαινόλων που περιέχουν οι οποίες επιδρούν στην έκφραση γονιδίων τα οποία ρυθμίζουν τον μεταβολισμό. Έτσι βλέπουμε βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και μειώνουν χρόνιες φλεγμονές.
- Τα φλαβονοειδή του κακάου αυξάνουν την αιματική ροή στον εγκέφαλο, αυξάνοντας έτσι τις επιδόσεις στην μνήμη, όραση και αντίληψη. Εξού και η υπέροχη σχέση μεταξύ μερέντας και διαβάσματος!
- Ευφορία: Τέλος, το κακάο περιέχει το αμινοξύ τυροσίνη, πρόδρομο μόριο της ντοπαμίνης, μια ορμόνη που ενισχύει τον άξονα επιβράβευσης του εγκεφάλου. Εξού και η ευφορική διάθεση μετά την κατανάλωσης κακάου η οποία τελευταία αποδείχτηκε ότι συμβαίνει και από την απλή μυρωδιά σοκολάτας! Επίσης περιέχει σεροτονίνη σε μικρές ποσότητες και το αμινοξύ τρυπτοφάνη, πρόδρομο μόριο της ενδογενούς σεροτονίνης, ένας νευροδιαβιβαστής με αντικαταθλιπτική δράση.
Πάμε τώρα στην συνταγή η οποία έχει απλά υλικά και το πιο πιθανό είναι ότι τα έχετε ήδη στο ντουλάπι σας!
υλιΚα
Στερεά
1 κούπα αλεύρι βρόμης ή νιφάδες στο μπλεντερ.2 κ.σούπας λιναρόσπορος κοπανιστός + 6 κ.σούπας νερό.
Μισή κούπα τρίμμα ξηρού καρπού: εγώ έβαλα φουντούκι αλλά μπορείτε ότι θέλετε!
μισό κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. baking powderΥγρά
250 ml κρέμα σόγιας ή καρύδας190 γρ κουβερτούρα
3 κ.σούπας μέλι ή αγαύη ή έτερο υγρό γλυκαντικό.
2 κ.σούπας λάδι καρύδας
1 κ.σούπας βούτυρο ξηρού καρπού, εγώ έβαλα φουντουκοβούτυρο με κακάο.
Προαιρετικό γλάσο: Φουντουκοβούτυρο με κακάο 2 κ.σούπας, αραιωμένο με 3 κ. σούπας κρέμα σόγιας ή γάλα φυτικό και έξτρα κακάο για πασπάλισμα.
οδηγιΕς
- Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τα υγρά μέχρι να λειώσει καλά η κουβερτούρα.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τα στερεά. Ενώνουμε με τα υγρά.
- Βάζουμε σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί στην βάση για να βγουν εύκολα μετά το ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 C για 15-20 λεπτά. Αν δοκιμάσετε οδοντογλυφίδα θα πρέπει να βγαίνει λίγο σοκολατένια η άκρη της!