Το σμούθι μαϊντανού μου που τα έχει όλα.
Που τον πας καλέ τον μαϊντανό;; Φασολάκια θα φτιάξεις πρωινιάτικα; Όχι ακριβώς. Κάτι με μαϊντανό. Τι συνέβη; Μας άδειασαν το ψυγείο και ξώμεινε ο μαϊντανός παραπίσω; Τέτοια ακούει ο μαϊντανός. Τον βάζουν παντού αλλά σημασία δεν του δίνουν. Σαν να σε εκμεταλλεύονται βρε παιδί μου χωρίς να αναγνωρίζουν την αξία σου. Ε ως εδώ ! Μην ανησυχείς μαϊντανέ μου, εγώ θα σε δοξάσω.
Ναι, ναι, ο μαϊντανός!
Δεν χρειάζεται συστάσεις κι όμως , χρειάζεται. Κανείς δεν τον ξέρει στ´αλήθεια! Πολύ μα πολύ σίδηρο, πάρα πολύ ασβέστιο, τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνη Α, πρεβιοτικά, προβιοτικά, πολυφαινόλες, φυτικές ίνες, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και προληπτική διατροφική αξία. Ποιοτικά δεν συγκρίνεται καν με την πολυβιταμίνη του φαρμακείου.
Πώς; Με την δύναμη της φύσης.
Να εξηγήσω. Η τέλεια βιολογία μας, χρειάζεται το καλύτερο σύστημα συντήρησης. Μόνοι μας δεν κάνουμε τίποτα. Έχουμε ανάγκη από το μοναδικό συστατικό που μπορεί να μας διατηρήσει όσο πιο τέλειους γίνεται. Την θρέψη!
Η κύρια πηγή σιδήρου για τον άνθρωπο είναι τα φυτά. Τα έχουμε πει αυτά. Ο μαϊντανός περιέχει 3 φορές περισσότερο σίδηρο από το κόκκινο κρέας, περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, και περισσότερη βιταμίνη C από το ακτινίδιο και τα εσπεριδοειδή. Αυτό το χορταράκι δεν αστειεύεται. Σφίζει από θρέψη και αγωνιά να του δώσουμε την πρέπουσα σημασία. Όχι σαν κομπάρσο ή γαρνιτούρα, σαν κύριο συστατικό! Έπρεπε και το έκανα.
Ο λόγος λοιπόν που η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου είναι μικρότερη σε ποσοστό από ότι η ζωική, είναι ακριβώς αυτή η υπεροχή των φυτών σε σίδηρο. Αν απορροφούσαμε ίση ποσότητα σιδήρου με τις ζωικές πηγές θα νοσούσαμε λόγω τοξίκωσης από σίδηρο. Σοφή η φύση, αδιόρθωτοι εμείς.
Η παρουσία της βιταμίνης C επίσης, αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου καθιστώντας τον μαϊντανό τροφή ευφυέστατη. Δίκαια μπορούμε να πούμε ότι είναι overqualified for the job. Τέρμα στην γαρνιτούρα! Ας τον βάλουμε στο κέντρο, εκεί που του αξίζει.
Η αλόη
Η κύρια πηγή θρέψης γενικότερα για τον άνθρωπο είναι τα φυτά. Χωρίς αυτά αρρωσταίνει. Η αλόη είναι ένα δώρο για μας, καθώς συνδυάζει απίθανα συστατικά όλα για το καλό μας. Αντιφλεγμονώδης δράση, αντιγηραντική, αναπλαστική, ενάντια στην δυσκοιλιότητα, γεμάτη φυσικά πρεβιοτικά, φυτοστερόλες που βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ, προστατεύοντας από αύξηση χοληστερίνης. Ηπατοπροστατευτική, και με δυνατότητες μείωσης του σακχάρου αίματος, βοηθώντας στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του διαβήτη, η αλόη μας αγαπά, όσο δεν πάει! Η μαστίχα και το λεμόνι της αλόης Natuevo, δρουν γαστροπροστατευτικά, δημιουργώντας βέλτιστες συνθήκες για την πέψη.
Φρούτα & μπαχαρικά
Τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, το ginger και το κάρδαμο μας τονώνουν ουσιαστικά. Τεράστια η αντιοξειδωτική δράση από το καθένα τους. Το κάρδαμο περιέχει τεράστιες ποσότητες ασβεστίου και μαγνησίου αποτελώντας ιδανική επιλογή για τα παιδιά μας, αλλά και για τον καθένα μας. Καρδαμώνεις κυριολεκτικά!
Η ίδια η φύση όμως του ανθρώπου τον έχει αποτρελάνει. Ο άνθρωπος πλέον τρώει brunch με μπεζ φαγητά, mocha caramel Frappuccino και τηγανιτές πανδαισίες χωρίς να υπάρχει αύριο. Υπάρχει όμως αύριο! Αν πιστέψεις σε αυτό το αύριο, και το εμπιστευτείς, τότε θα φτιάξεις αυτό για πρωινό:
Υλικα για 2 δΟσεις
1 πορτοκάλι
1 μανταρίνι
2 ακτινίδια γινωμένα
Μία χούφτα μαϊντανό
Ginger φρέσκο μέγεθος καρυδιού
Μισή κούπα νερό
100 ml φρέσκο χυμό αλόης Natuevo
Τριμμένο κάρδαμο ή σε σκόνη 1/3 κ.γ.
ΟδηγΙεΣ
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ. Όχι αποχυμωτή!
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό στην επιθυμητή σύσταση.
- Πίνουμε απευθείας.
Εντυπωσιακό! Θα το φτιάξω αύριο κιόλας. Μόνο που δεν έχω χυμό αλόης. Έχω όμως γλάστρα με αλόη. Να κόψω και να βαλω ζελέ?