Πλήρης φυτική πρωτεΐνη στο ψωμί μου; Count me in!
Γιατί λοιπόν να προσθέσουμε αλεύρι φακής ή ρεβυθιού στο σπιτικό μας ψωμί; Για τον ίδιο λόγο που τρώμε φακές με ρύζι, πίτα με χούμους, ψωμί με φυστικοβούτυρο, ή απλά όσπρια με ψωμί.
Το ψωμί αποτελεί σημαντική πηγή πρόσληψης πρωτεΐνης και ιχνοστοιχείων απαραίτητων για την θρέψη του οργανισμού μας. Ειδικά για τα παιδιά αποτελεί τροφή υψηλής διατροφικής αξίας με σημαντικά & πολλαπλά οφέλη.
Ο συνδυασμός δημητριακών ή ξηρών καρπών με όσπρια αποτελεί πηγή πλήρους φυτικής πρωτεΐνης.
Ως bonus , είναι και πεντανόστιμο!
Πλούσια γεύση, γεμάτη νοστιμιά από την μητέρα φύση. Το εντυπωσιακό λοιπόν σε αυτήν την συνταγή μου είναι ότι έφτιαξα το αλεύρι φακής μόνη μου! Με την βοήθεια μόνο ενός coffee grinder. Φρέσκο, θρεπτικό, σπιτικό, αγνό αλεύρι στην στιγμή. Με ρεβύθι δεν το δοκίμασα ακόμη γιατί είχα έτοιμο να βάλω. Θεωρώ όμως ότι λόγο μεγέθους η φακή αλέθεται πιο εύκολα στο σπίτι.
Υπάρχουν πολλά coffee grinder στην αγορά και δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε.
Φυσικά χρειαζόμαστε ως βάση ένα αλεύρι ολικής άλεσης καλής ποιότητας. Εγώ χρησιμοποίησα κίτρινο σκληρό αλεύρι ολικής άλεσης. Η αναλογία είναι φυσικά μικρότερη για το αλεύρι φακής & ρεβυθιού διότι σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις δεν θα έχει τη σωστή μορφή και θα πικρίζει σε γεύση.
Μου αρέσει να βάζω μέλι στο ψωμί γιατί του δίνει μια πολύ ελαφριά γλύκα που ταιριάζει στο ψωμί ολικής άλεσης. Για πρώτη φορά χρησιμοποίησα μελάσα και ήταν μια πολύ καλή απόφαση! Θα το ξανακάνω σίγουρα.
Η θρεπτική του αξία
περιέχει:
- όλα τα απαραίτητα αμινοξέα
- φυτικές ίνες
- κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο
- βιταμίνη Α
- Φυλλικό οξύ
- πολυακόρεστα & μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
- έχει υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη
Αν μάλιστα το εμπλουτίσουμε με σποράκια, η θρέψη του ξεπερνά κάθε προσδοκία!
Η συνταγή μου βγήκε πεντανόστιμη, όμως φυσικά μπορείτε να παίξετε με τις συγκεντρώσεις όσο θέλετε.
Υλικα
300 γρ αλεύρι κίτρινο ολικής άλεσης
100 γρ αλεύρι φακής
100 γρ αλεύρι ρεβυθιού
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων
2 κ.σούπας ελαιόλαδο
350 ml νερό χλιαρό
1 κ.σούπας μελάσα
Οδηγιες
- Σε βαθύ μπολ ενώνουμε το νερό με την μελάσα και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με σύρμα να ενωθούν καλά.
- Σε δεύτερο μπολ ενώνουμε τα άλευρα με το αλάτι. Ρίχνουμε το μισό μίγμα πάνω από το νερό, μετά πασπαλίζουμε το φακελάκι μαγιάς και ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα άλευρων. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο με πετσέτα.
- Το ψωμί δεν θα φουσκώσει πολύ λόγω των οσπρίων. Το πλάθουμε και το τοποθετούμε σε φίρμα κέικ μακρόστενη ή στρογγυλή μικρή ή όπου θέλουμε. Βρέχουμε την επιφάνεια ελαφρά και πασπαλίζουμε με σποράκια όπως ηλιόσπορο, σουσάμι, λιναρόσπορο & νιφάδες σιταριού ή βρώμης ή ότι έχουμε!
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά στους 190 C.
Σας εύχομαι να το χαρείτε με ανθρώπους που αγαπάτε. Αποτελεί ιδανικό σνακ για μωράκια από 6 μηνών, πρωινό με πάνω ταχίνι, βούτυρα ξηρών καρπών και φρούτα, για όλη την ημέρα και για όλη την οικογένεια.
Πολύ εύκολη και χρήσιμη συνταγή Αγγελική,για όσους προσέχουν την υγεία τους,αλλά και για αυτούς που γυμνάζονται!
2-3 ερωτησούλες μόνο,για τα αλεύρια.
1. Μπορούμε να αυξήσουμε τα αλεύρια οσπρίων και να μειώσουμε αντίστοιχα το ολικής;Και σε τί ποσοστό;
Ρωτάω γιατί θα ήθελα όση περισσότερη πρωτείνη γίνεται, αλλά χωρίς να χαλάσει η υφή του ψωμιού.
2. Επίσης,γίνεται να παραλείψουμε εντελώς το ολικής,και να το αντικαταστήσουμε με φαγόπυρο;
Ή θέλουμε οπωσδήποτε γλουτένη για να δέσει το μίγμα μας;
3. Και αντί αλεύρι φακής,που δεν βρίσκω,μπορώ να βάλω κόκκινη φακή μουλιασμένη και περασμένη στο μπλέντερ;
Σε ευχαριστώ πολύ!❤
Γεια σου Φίλιππε. Μπορείς να πειραματιστείς με τα γραμμάρια των άλευρων οσπρίων, όχι όμως πολύ, γιατί θα θρυμματίζεται το ψωμί. Θεωρητικά ίσως μπορέσεις να αντικαταστήσεις το αλεύρι ολικής με φαγόπυρο, αρκεί να βάλεις λιναρόσπορο μουλιασμένο 1 κ.σούπας σε 4 κ.σ. νερό. Δεν το έχω δοκιμάσει! Εγώ έφτιαξα αλεύρι φακης στο coffee grinder ή και σε nutri bullet, απευθείας, δεν χρειάζεται μουλιασμα. Καλοί πειραματισμοί! 🙂
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση αγαπημένη πιουρ μομέντουμ!
Ηθελα να ρωτησω στο τελος το ζυμαρι κολαει παρα πολυ, αυτο ειναι το ζητουμενο? προσθεσα αρκετα περισσοτερο αλευρι, για να μην κολαει και αντι για μελασα εβαλα πετιμεζι. Ακομη δεν το εχω ψησει για να δω το αποτελεσμα
Ευχαριστω
Η αντικατάσταση της μελάσας επαιξε ρόλο στην υφη ισως. Συμβαίνει καμία φορά, ανάλογα με την μάρκα του αλευριού να αλλάζει λίγο η δοσολογία.