Οι παιδικές αναμνήσεις μας ακολουθούν για πάντα! Η ανάμνηση αυτού του πιάτου έχει χαραχτεί μέσα μου λόγω της γεύσης αυτής που σε γεμίζει ικανοποίηση. Το δοκίμασα πολύ μικρή από την κουζίνα της Ραχμιέ, φίλη των γονιών μου, με καταγωγή από Τουρκία, δεύτερης γενιάς στην Ρόδο. Τρελάθηκα! Κι όμως, δεν είχα δοκιμάσει ποτέ να το φτιάξω μέχρι σήμερα γιατί μου είχε πεί η μητέρα μου ότι γίνεται τόσο νόστιμο χάρη στο βούτυρο που χρησιμοποιούν. Πολύ λογικό!
Αν δεν έχετε φάει αυτό το πιάτο, με καταβολές από Τουρκία, ήρθε η ώρα!
Αν υπήρχε έστω και ένας δισταγμός λόγω του καμμένου βουτύρου που έχει η πρωτότυπη συνταγή, η δική μου θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Και αυτό είναι μία υπόσχεση! Ήμουν αποφασισμένη να επιτύχω σε αυτήν την πρόκληση αναβίωσης της παιδικής μου ανάμνησης, και το έκανα μετά τιμών!
Να προσθέσω ότι είναι ιδανικός τρόπος να φάμε όσπρια το καλοκαίρι που οι σούπες οσπρίων είναι βαριές πλέον για την εποχή. Αποτελεί πλήρες γεύμα και το μόνο που ίσως θα θέλατε να προσθέσετε είναι μία σαλάτα.
Όλο το μυστικό- εκτός βέβαια από το λιπαρό στοιχείο- είναι το τσιγαρισμένο κριθαράκι που προσδίδει μια γεύση μοναδική! Τα ρεβύθια πλαισιώνουν με τρανή επιτυχία το ρύζι και το κριθαράκι, όχι μόνο γευστικά αλλά κυρίως θρεπτικά.
Πάμε να δούμε πως!
Αν και το ρύζι (όπως τα περισσότερα σιτηρά) περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, η περιεκτικότητα στο αμινοξύ λυσίνη είναι χαμηλή εμποδίζοντας το από το να θεωρηθεί πλήρης πρωτεΐνη. Αντιθέτως περιέχει μεγάλες ποσότητες μεθειονίνης και κυστείνης. Θαυματουργά λοιπόν, (τί σου είναι η φύση), τα όσπρια και άρα και τα ρεβύθια περιέχουν μεγάλες ποσότητες λυσίνης ενώ ταυτόχρονα περιέχουν μικρή ποσότητα των αμινοξέων μεθειονίνη & κυστείνη. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούν ιδανικές συμπληρωματικές τροφές με τρόπο ώστε η ένωση τους να δημιουργεί πλήρη φυτική πρωτεΐνη. Εξού και το φακόρυζο. Φυσικά αυτό δεν προϋποθέτει να καταναλώνονται στην ίδια μπουκιά. Μπορεί κάποιος να φάει ρύζι το μεσημέρι και ρεβύθια το βράδυ. Πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει για την ημερήσια κατανάλωση. Αφού όμως ταιριάζουν τόσο ωραία, γιατί να μην τα μαγειρέψουμε και μαζί;
Η ικανοποίηση που σου προσφέρει αυτό το πιάτο είναι τεράστια. Σε θρέφει τόσο που δεν μπορείς να φας πάνω από μισό πιάτο. Το υπόλοιπο γεμίστε το με σαλάτα για ένα γεύμα θαυμάσιο!
Απλά, λίγα, έξυπνα υλικά και με απλή εκτέλεση!
Πως έφτιαξα όμως υγιεινό βούτυρο; Με δυο υλικά! Ταχίνι ολικής άλεσης και έλαιο καρύδας. Μα τι ζευγάρι! Λίγο μόνο θα χρειαστεί από αυτό το πάντρεμα για να δώσει ακριβώς αυτή τη γεμάτη γεύση που περίμενα.
Υλικά για 3-4 άτομα
1 κούπα βρασμένα ρεβύθια
1 κούπα ρύζι μακρύκοκκο
Μισή κούπα κριθαράκι
Για το Φυτικό βούτυρο :
2 κ.σούπας βούτυρο καρύδας
1 κ.σούπας ταχίνι ολικής
χυμό μισού λεμονιού
αλατοπίπερο2 κ.σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
Προαιρετικά κύβο λαχανικών
3 κούπες νερό
Οδηγιες
- Σε βαθιά κατσαρόλα ή wok τσιγαρίζουμε το κριθαράκι με 2 κ.σούπας ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Προσοχή μην καεί! Χαμηλώνουμε την φωτιά μετά που κάψει το λάδι και ανσκατεύουμε συνεχώς, ενώ περιμένουμε να ροδίσει όλο το κριθαράκι.
- Προσθέτουμε το ρύζι, τα ρεβύθια, τον κύβο λαχανικών και το νερό. Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.
- Χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε σκεπασμένο μέχρι να πιεί τα υγρά. Αφαιρούμε από την φωτιά και σκεπάζουμε με στεγνή πετσέτα κουζίνας για 10 λεπτά.
- Σε μπολάκι ενώνουμε το ταχίνι, το λάδι καρύδας, το λεμονι, αλάτι, πιπέρι και με σύρμα αναμιγνύουμε καλά.
- Τοποθετούμε το πιλάφι σε πιατέλα και περιχύνουμε με το φυτικό βούτυρο και πασπαλίζουμε τον μαϊντανό. Έτοιμο για σερβίρισμα!
Εύχομαι να το χαρείτε όσο και εγώ, με ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν!
English
This awesome dish from Turkey is a complete plantbased protein dish, full of nutrition, and very satisfying in flavour. With a side salad it will be an ideal meal for the summer and a beautiful way to eat legumes during summer without feeling heavy.
ingredients
1 cup soacked chickpeas overnight
1 cup rice
1/2 cup orzo
3 cups water or vegetable broth
2 tbsp fresh parsley chopped
3 tbsp olive oil for the pan
salt & pepper
For the plantbased butter:
2 tbsp coconut oil
1 tbsp Whole tahini
juice of half lemon
salt & pepper
Directions
In a saucepan put the olive oil and sauté the orzo till golden brown. Be careful not to burn it! Stir constantly and lower the heat till all the orzo gets golden brown. Add the rice and chickpeas. Add the water or broth, salt & pepper and leave covered in low heat to cook until the water gets evaporated.
Now remove from fire and leave covered with a towel for 10 minutes.
Make the plantbased butter sauce: Mix the ingredients with a whisk to combine them and just pour over the pilaff. Sprinkle the parsley on top and serve!
Enjoy with your loved ones.
Το βουτυρο καρυδας είναι διαφορετικό από το λάδι καρυδας; Υποθέτω πως εννοείτε το άοσμο σωστά;
Όχι, είναι το ίδιο ακριβώς. Απλά τον χειμώνα έχει βουτυρενια υφή και το καλοκαίρι ρευστή. Δεν χρειάζεται να είναι άοσμο. Εγώ προτιμώ το φυσικό, γιατί είναι λιγότερο επεξεργασμένο. 🙂