Pear Danish

Δανέζικο Αχλάδι!

Πόσο αγαπώ τα Δανέζικα γλυκά, αυτά με την μαλακή σφολιάτα και την πλούσια κρέμα, με διάφορα φρούτα!

Αν και ονομάζονται Danish, δηλαδή Δανέζικα, η ιστορία μας λέει ότι είναι βιενέζικης καταγωγής καθώς τα έφτιαξαν Αυστριακοί ζαχαροπλάστες στην Δανία. Από όπου κι αν κρατάει η σκούφια τους, είναι πεντανόστιμα!

Ήθελα λοιπόν να τα φτιάξω αλλά όχι με σφολιάτα, σκέφτηκα να κάνω μια παραλλαγή της ζύμης για τσουρέκια, ώστε να είναι πιο γλυκά, πιο αφράτα και φυσικά πιο θρεπτικά. Είναι λοιπόν Δανέζικα the greek way! Το αποτέλεσμα είναι απλά ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!

Πολύ σημαντικό είναι τα αχλάδια να μην είναι σκληρά, να είναι ζουμερά και γλυκά όπως τα Κρυστάλλια.

Αντικαταστάσεις:

  • Μπορείτε να βάλετε ότι φρούτο θέλετε
  • φυσικά μπορεί να μην γίνει vegan χρησιμοποιώντας ζωικό γάλα και βούτυρο
  • η κρέμα βανίλιας μπορεί να γίνει και με κρέμα καρύδας ή ζωική
  • αντί για ζάχαρη καρύδας μπορείτε να βάλετε μέλι ή καφέ ζάχαρη, ή αγαύη ή σιρόπι σφενδάμου. 
  • Αντί για μαχλέπι, μπορείτε να βάλετε μαστίχα. 
  • Μπορούν να γίνουν και 12 μικρά τσουρεκάκια. 

 

Γλυκό ιδανικό για γιορτές, για πρωινό, brunch, για όποια περίσταση θέλετε!

Pear Danish

Μερίδες

6

μεγάλα ή 12 μικρά
Φούσκωμα ζύμης

1,5 ώρα

Ψήσιμο

20

λεπτά

Υλικά

  • 350 γρ αλεύρι για τσουρέκι

  • 200 γρ γάλα φυτικό

  • 40 γρ ζάχαρη καρύδας

  • 60 γρ βούτυρο φυτικό

  • 8 γρ μαγιά ξηρή

  • 2/3 κ. γ. μαχλέπι σε σκόνη

  • Κρέμα Βανίλιας:

     200 γρ κρέμα σόγιας, 

    1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας, 

    1 κ. σούπας σιρόπι σφενδάμου ή αγαύη, 

    χυμό μισού λεμονιού προαιρετικά.

Οδηγίες

  • Ενώνουμε όλα τα υλικά σε βαθύ μπολ και πλάθουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη, που κολλάει στα χέρια. 

  • Αφήνουμε σκεπασμένη να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα. 

  • Ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλιας. Σε κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και αφαιρούμε από την φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς. Αν πήξει πολύ , προσθέτουμε λίγο νεράκι. 

  • Βάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Διπλώνουμε την ζύμη 4 φορές και κόβουμε σε 6 μέρη. 

  • Πλάθουμε σε μπαλάκια και σκεπάζουμε για μισή ώρα να ξεκουραστούν. 

  • Βάζουμε τα μπαλάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Πατάμε με τον πάτο ενός ποτηριού το κέντρο από κάθε μπαλάκι για να δημιουργηθεί μία λακούβα. 

    ADF69F20-46AB-4D1F-AAD2-34B23438358E
  • Γεμίζουμε την λακούβα με την κρέμα και από πάνω βάζουμε τα ψιλοκομμένα αχλάδια. Αλοίφουμε με λίγο φυτικό γάλα την επιφάνεια την ζύμης. 

    333A6647-5F57-4A79-A177-E18BC6B702CE
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στον αέρα, στους 180 C. 

  • Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε!

     

    Leave a Comment

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *