Η μαμά μου, φταίει. Που φτιάχνει κολασμένο τιραμισού. Αυτό είχα στο μυαλό μου όταν σκαρφιζόμουν την συνταγή, έχοντας στην διάθεση μου φυσικά πολύ διαφορετικά υλικά από της μαμάς, χωρίς να έχω καμία διάθεση όμως να συμβιβαστώ στην γεύση! Ήθελα το real deal. Το decadent, mouthwatering, drooling effect του μαμαδίστικου τιραμισού της καρδιάς μου.
5 χρόνια είμαι Seagan και δεν το επιχείρησα yet, γιατί το θεωρούσα φιλόδοξο εγχείρημα. Μα πως να φτιάξεις τιραμισού χωρίς μασκαρπόνε ή έστω Φιλαδέλφεια;; Κι όμως, συνέβη.
I actually nailed it!! I killed it. My mama’s tiramisu can kiss my vegan tiramisu’s butt!!
Σπιτικό παντεσπάνι με αγνά υλικά και ελαιόλαδο, μόνο με ζάχαρη καρύδας και χαρουπόμελο από γλυκαντικά. Κρέμα από Cashews με άρωμα ιταλικού κρασιού Marsala και έχω ήδη πέσει στο πάτωμα λιπόθυμη!! Τι έφτιαξα πάλι;;;
Προσοχή! Είναι πολύ σημαντικό τα κάσιους να είναι μουλιασμένα τουλάχιστον 8 ώρες για να γίνουν κρεμώδη στην κρέμα.
Το καλό με αυτό το τιραμισού είναι ότι δεν μπορείς να φας πολύ! Επειδή έχει πολύ πρωτεΐνη από τα cashews και υγιεινά λιπαρά και από την κρέμα καρύδας, συστήνω να χρησιμοποιήσετε μικρότερα ποτηράκια γιατί μετα δυσκολίας τρώγεται το μισό!!
Τέλος θέλω να πω πως έκανα αρκετές δοκιμές, γιατί ήθελα να είναι η συνταγή όσο πιο απλή γίνεται και μπορώ να πω πως τα κατάφερα!
Το γνήσιο τιραμισού λοιπόν, έχει κρασί Μαρσάλα, όχι ότι κι ότι! Υπάρχει σε κάβες, και αν δεν το έχουν, μπορούν να σας το παραγγείλουν. Η γεύση του παραπέμπει σε τιραμισού γνήσιο Ιταλίας! Αξίζει να το βρείτε.
Υλικα<br>Για το παντεσπανι
200 γρ αλεύρι ολικής
100 γρ αλεύρι βρώμης
1 κ.γ. Baking powder
1/3 κούπας αγαύη
2 κ.σούπας κακάο βιολογικό
1 κ.σούπας λιναρόσπορο κοπανισμένο
100 ml ελαιόλαδο (ή μισό μισό με έλαιο καρύδας)
1/2 κούπα γάλα φυτικό
1 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
Για την κρέμα
1 κούπα μουλιασμένα κάσιους από βραδίς1 κονσέρβα κρέμα καρύδας
2 κ.σούπας αγαύη
Χυμό μισού λεμονιού
1 κ. σούπας κρασί Marsala
2 κ.σούπας corn flour
Για το σιρόπι εσπρέσο
1 δόση espresso lungo
6 κ.σούπας κρασί Marsala
1/2 κούπα νερό
Οδηγιες
- Σε βαθύ μπολ ενώνουμε τα άλευρα με το baking και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και με αυγοκόφτη αναμιγνύουμε καλά να γίνει ένα ημίρευστο μίγμα.
- Απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί σε ρηχό ταψί φούρνου και ψηπνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 8-10 λεπτά.
- Φτιάχνουμε την κρέμα βάζοντας όλα τα υλικά σε επεξεργαστή τροφίμων ή μεγάλο μπλεντερ. Δοκιμάζουμε αν αρκεί το λεμόνι για αυτήν την γεύση κρέμας «τυριού» και αναλόγως προσθέτουμε κι άλλο αν χρειαστεί. Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει.
- Μόλις κρυώσει το παντεσπάνι κόβουμε στο μέγεθος των ποτηριών ή μπολ που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Τοποθετούμε τα κομμάτια παντεσπάνι μέσα στο μπολ με τα υλικά του σιροπιού καφέ, και αφήνουμε να μουλιάσουν για λίγα δευτερόλεπτα.
- Στήνουμε το τιραμισού βάζοντας ένα κομμάτι παντεσπάνι μέσα στο ποτήρι μας, 2 κ.σούπας κρέμα κάσιους, και άλλο ένα κομμάτι παντεσπάνι από πάνω. Τελειώνουμε με 2 κ.σούπας κρέμα κάσιους και πασπαλίζουμε με σκόνη κακάο. Αφήνουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα ή απολαμβάνουμε απευθείας!