Οι γιορτές είναι αγαπημένες ημέρες και όλοι θελουμε να περνάμε καλά αλλά κυρίως θέλουμε να τρώμε καλά. «Καλά» για άλλους είναι το πλούσια- & το πλούσια διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο- όμως η ουσία είναι μία. Δεν θα φάμε όλοι τα ίδια. Κάποιοι for example δεν τρώνε ζωάκια. Για οποιονδήποτε λόγο. Δοκιμαστικά για αλλαγή, Για ηθικούς λόγους, θρησκευτικούς, ιατρικούς. Και εδώ θες βρε παιδί μου ένα guidance, ένα χέρι βοηθείας, μία αρωγή μαγειρική να σε εμπνεύσει! Ας το πάμε στο προσωπικό. Ακολουθώ τον σιγκανισμό, μια διατροφή κατά 75% βίγκαν με το υπόλοιπο ποσοστό να περιλαμβάνει ψάρι. Παρολαυτά τις γιορτές πάντα θέλω να μην φάω ψάρι. Δεν έχω σκεφτεί γιατί, απλά το κάνω. Ίσως από αντίδραση σε όλο αυτό το πανηγύρι, στους γονείς μου που τρελαίνονται, δεν ξέρω! Το παραδέχομαι. Θα μπορούσα απλά να τρώω ΚΑΙ ψάρι αλλά δεν το κάνω. Και αν είστε σε οποιαδήποτε κατηγορία παρόμοια, ελάτε να δείτε τι μάζεψα για σας. Για να μην ψάχνετε βρε παιδάκι μου στα πέλαγα του Ίντερνετ θαλασσοδαρμένοι! Φέρω όχι σανίδα, γιοτ σωτηρίας!
ιδού λοιπόν 4
Pure Christmas Menus!
να σου δώσουν όχι απλά ένα μπούσουλα, να σου δώσουν ότι χρειαστείς για ένα πλήρες θρεπτικά μενού που σου ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις. Προσδέσου. Απογειωνόμαστε!
Μενού #1
1.Starter
Ντιπ αβοκάντο με λαχανικά Υλικά: για 1 φλυτζάνι 1/2 αβοκάντο γινωμένο 3/4 φλυτζανιού Κάσιους μουλιασμένα σε ζεστό νερό για μισή ώρα. χυμό από ένα λεμόνι 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα με σπόρους. αλατι Ιμαλαΐων φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Οδηγίες: Χτυπάμε όλα τα υλικά σε μπλεντεράκι. Έτοιμη!
2. Ορεκτικό
Onion bhajis ΥλικάΓια 8 bhajis 3 κόκκινα κρεμμύδια 1 μικρό πράσο 7 κουταλιές ρεβυθάλευρο 3 κουταλιές καλαμποκάλευρο 2 σκελίδες σκόρδο, 2 πιπερίτσες chilli 1 χούφτα φρέσκο κόλιανδρο 4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι λάδι για τηγάνισμα αλάτι 1 κουταλάκι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 1/2 κουταλάκι garam masala 1/2 κύμινο, 1/3 κουρκουμά 1 κουταλάκι εστραγκόν 1 κουτάλια μαύρη ζάχαρη Οδηγίες Κόβουμε τα κρεμμύδια και το πράσο σε λεπτές ροδέλες. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και με το χέρι μας αναμιγνύουμε καλά το μίγμα κάνοντας μασάζ μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Το αλάτι θα βγάλει υγρά από το κρεμμύδι και έτσι το μίγμα θα ενωθεί χωρίς την ανάγκη υγρών.
3. Σούπα
Καστανόσουπα Υλικά 300 γρ βρασμένα κάστανα 350 γρ πατάτες 3 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια 1 μέτριο καρότο 1/2 κούπα κάσιους 4 κουταλιές ελαιόλαδο 1 1/2 κουτάλια βούτυρο καρύδας ή φυτικό 3 κουταλιές αλεύρι ολικής 2 σκελίδες σκόρδο μισό πράσο μισή χούφτα φρέσκο θυμάρι 1/2 κγ κανέλα 2 λίτρα νερό 1 κύβος λαχανικών αλάτι & πιπέρι μανιτάρια για το γαρνίρισμα Οδηγίες Αφήνουμε τα κάσιους να μουλιάσουν σε νερό ολοβραδίς ή για 5 ώρες τουλάχιστον. Σωτάρουμε στο βούτυρο καρύδας τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν. Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά, βάζουμε 1 κουτάλια ελαιόλαδο και προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο λιωμένο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για 1 λεπτό μέχρι να αναμιχθεί καλά. Ρίχνουμε τα βρασμένα κάστανα, τον ζωμό λαχανικών, τις πατάτες, το καρότο, τα μπαχαρικά και το υπόλοιπο λάδι. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να γίνουν οι πατάτες. Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα κάσιους στραγγισμένα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η σούπα και με ραβδομπλέντερ αναμιγνύουμε μέχρι να γίνει μια κρεμώδης σούπα. Έτοιμη! Για τα μανιτάρια: Σωτάρουμε τα μανιτάρια σε τηγάνι χωρίς λάδι να αφυγρανθούν. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και στυμμένο λεμόνι. Γαρνίρουμε την σούπα με κομμάτια μανιταριού και φρεσκοκομμένο θυμάρι.
4. Σαλάτα
Σαλάτα ροβίτσα με ψητή κολοκύθαΥλικά 1/2 πακέτο ροβίτσα 1 καροτο 1 μικρό αγγουράκι μια χούφτα μαϊντανό μια χούφτα άνηθο μια χούφτα δυόσμο 2 κρεμμυδάκια φρέσκαΟδηγίες Βάζουμε μισό πακέτο ροβίτσα σε νερό να μουλιάσουν από το προηγούμενο βράδυ. Ζεσταίνουμε νερό με μισό κουταλάκι αλάτι σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε την ροβίτσα. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Ψιλοκόβουμε σε μικρα κυβάκια το καρότο, το αγγούρι και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά. Ενώνουμε όλα μαζί σε ένα μπολ.Για την σάλτσα: 1/4 φλυτζάνι μπαλσάμικο 2 κουταλιές ξύδι από λευκό κρασί 4 κουταλιές ελαιόλαδο 1/2 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων 1/4 κ.γ. κουρκουμά σκόνη 1.κ.γ λάδι τρούφας Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με σύρμα σε ένα μπολ και περιχύνουμε πάνω από την ροβίτσα. Έτοιμη!
5. Κυρίως Γεύμα
Στιφάδο λαχανικών με κριθαράκιΥλικά: 2 κολοκυθάκια, 3 καρότα, 300 γρ μανιτάρια, 5 πατάτες 1 μέτριο κρεμμύδι 1 κούπα κριθαράκι 2 σκελίδες σκόρδο 1/2 cup ελαιόλαδο 2 cups νερό 1 cup χυμό ντόματας 1 tsp πάπρικα 1/2 tsp pepper 1 tbsp mustard 1 tsp Himalayan salt 1 tsp ρίγανη 1 tsp αποξηραμένος δυόσμος Οδηγίες: Κόβουμε τα λαχανικά σε ροδέλες εκτός από τα μανιτάρια και γεμίζουμε το πήλινο μας μέχρι την μέση. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, την μουστάρδα και τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε την σάλτσα πάνω από τα λαχανικά και προσθέτουμε 2 κούπες νερό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 1 ώρα. Βγάζουμε το πήλινο από τον φούρνο και προσθέτουμε το κριθαράκι. Δεν ανακατεύουμε, απλά κουνάμε το πήλινο μέχρι να «κάτσει» το κριθαράκι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια και τα τοποθετούμε στην επιφάνεια. Σκεπάζουμε ξανά και βάζουνε στον φούρνο για 20 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και αφηπνουμε να πάρει χρώμα. Έτοιμο!
6. Γλυκό
Κορμός με κάστανα Υλικά 350 γρ κάστανα βρασμένα 8 χουρμάδες ψιλοκομμένοι 200 γρ κουβερτούρα 65% κακάο 130 γρ λάδι καρύδας 2 κ.σούπας αμυγδαλοβούτυρο 2 κ.σούπας χαρουπόμελο 1/2 κ.γ. Αλάτι Ιμαλαΐων Προαιρετικά: 1 χούφτα αμύγδαλα ή φουντούκια ή 1 κ.σούπας μπράντι. Οδηγίες Σε bain marie λιώνουμε την σοκολάτα με το χαρουπόμελο. Σε βαθύ μπολ αναμιγνύουμε τα κάστανα σπασμένα σε κομμάτια, και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε την σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μίγμα σε αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί και σχηματίζουμε τον κορμό κλείνοντας τις δύο άκρες πάνω από τον κορμό σφίγγοντας ελαφρά. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει. Έτοιμος!
Μενού #2
1. Starter
Bruschetta με βίγκαν τυρί κρέμα και μανιτάρια Υλικά 1 cup cashews μουλιασμένα για 3 ώρες 2 κ.σούπας λευκό ξύδι 2 κ.σούπας ελαιόλαδο 1/3 cup νερό χυμός από μισό λεμόνι 1 σκελίδα σκόρδο 1 κ.σούπας διατροφική μαγιά (προαιρετικά) αλάτι, πιπέριΟδηγίες Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και χτυπάμε ώσπου να γίνουν κρέμα. Απλώνουμε πάνω σε ψωμί και ξαπλώνουμε πάνω ότι θέλουμε!
2. Συνοδευτικό
Κουνουπίδι ογκρατένΥλικά 1 κουνουπίδι μεγαλούτσικο 1/4 φλυτζάνι αλεύρι φαγόπυρο 2-3 κουταλιές βίγκαν βούτυρο( εγώ βάζω της βιτάμ με το καρύδι) (προσοχή! Δεν έχει σπόνσορα η συνταγή!) γάλα βρώμης περίπου 2 φλυτζάνια αλάτι, πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο βίγκαν τυρί για τρίψιμο ( υπάρχει σε όλα τα βίγκαν παντοπωλεία)Οδηγίες Βράζουμε το κουνουπίδι για 10 λεπτά. Πρέπει να κρατάει, γιατί θα μπει κ φούρνο μετά. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ: Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πήξει το μίγμα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα βρώμης λίγο λίγο ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να ενωθεί με το μίγμα αλευριού. Αφήνουμε να ψηθεί στην κατσαρόλα ώσπου να πάρει βράσει, χαμηλώνουμε την φωτιά και περιμένουμε να ώσπου να πήξει. Βάζουμε το κουνουπίδι σε ταψί να το χωράει ακριβώς και βάζουμε από πάνω το βίγκαν τυρί. Περιχύνουμε την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά έως να πάρει χρώμα από πάνω.
3. Σαλάτα
Τρίχρωμη Κινόα με λαχανικά Ingredients 2 cups βρασμένη κινόα. (3/4 κούπας ωμή με 2 κούπες νερό ή ζωμό λαχανικών , λίγο αλάτι) Χυμός 1 λεμονιού και 1 lime 3 tbs ελαιόλαδο αλατοπίπερο 1 αγγούρι ψιλοκομμένο 1 ντομάτα ψιλοκομμένη 1/2 avocado ψιλοκομμένο 1 φρέσκο κρεμμυδάκι Μια χουφτα άνηθο & μαϊντανό 1 κουταλιά από κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο, φυστίκια, παπαρουνόσπορο.Οδηγίες Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε βαθύ μπολ.
4. Σούπα
Spicy Vegan Chilli Για 6 άτομαΥλικά 2 κονσέρβες κόκκινα φασόλια 400 γρ μανιτάρια φρέσκα 2 καρότα 2 πιπεριές 1 κρεμμύδι 2 σκελίδες σκόρδο 1 κ.γ τσίλι σε σκόνη 1 κ.γ. κύμινο 1 κ.γ. πάπρικα 1/2 κούπα ντοματοχυμό 2 ντομάτες αλατοπίπεροΟδηγίες Σε κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα. Όταν ροδίσουν προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και την πιπεριά ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. προσθέτουμε τις ντομάτες χτυπημένες στο μπλεντερ και τον ντοματοχυμό. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά και μετά ανοίγουμε το καπάκι μέχρι να συμπυκνωθεί και να γίνει ημίρευστο. Σερβίρουμε με ρύζι καστανό. Αν θέλουμε να μην είναι πολύ καυτερό μειώνουμε το τσίλι.
5. Κυρίως
Μουσακάς λαχανικών με ”bacon” μελιτζάνας Υλικά για 5 άτομα 2 μελιτζάνες 4 μεγάλα κολοκυθάκια 3 μεγάλες γλυκοπατάτες 1/2 cup ντοματοχυμό «Μπέικον» μελιτζάνας: 2 tbsp barbecue sauce 3 tbsp mustard 2 tbsp soy sauce 1 tbsp χαρουπόμελο 1 σκελίδα σκόρδο 1/2 tsp paprika 1 tsp κύμινο Αλατοπίπερο 1/3 cup ζεστό νερόΓια την bechamel: 100 gr vegan βούτυρο 8 tbsp αλεύρι ολικής 500 ml γάλα φυτικό Αλάτι, μοσχοκάρυδο Οδηγίες Κόβουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια καταμήκος σε λεπτές φέτες. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνεια τους και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν. Τοποθετούμε στο ταψί μας μία στρώση πατάτες και μετά μία στρώση κολοκυθάκια. Επαναλαμβάνουμε. «Μπέικον» μελιτζάνας: Χτυπάμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια και ανακατεύουμε με την σάλτσα. Ψήνουμε στο Grill μέχρι να ροδίσουν. Όταν τις βγάλουμε από τον φούρνο ανακατεύουμε με τον ντοματοχυμό και βάζουμε πάνω από τα λαχανικά. bechamel: Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το φυτικό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χαμηλώνοντας την φωτιά. Βάζουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε πάνω από το μπέικον μελιτζάνας και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 minutes.
6. Γλυκό
Κέικ κολοκύθας με σοκολάταΥλικά στερεά: 160 gr αλεύρι Ζέας 80 γρ αλεύρι φαγόπυρο (Μπορεί να αντικατασταθεί από αλεύρι ζεας) 1 κ.γ. Baking powder 1 1/2 κ.γ baking soda 1/2 κ.γ. αλάτι υγρά: 1 1/2 φλυτζάνια ψητή κολοκύθα 1 μπανάνα 4 γενναίες κ.σούπας μέλι 2 κ.σούπας σπόροι chia σε 8 κ.σ. νερό 110 γρ βούτυρο βίγκαν (εγώ έβαλα το βιτάμ με καρύδα) 1 κ.σούπας ταχίνι ολικής 2 κ. γ κανέλα 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη 1/2 κ.γ. κουρκουμά σκόνη κουβερτούρα σε σταγόνες σταφίδες κορινθιακέςΟδηγίες 1. Ξεκινάμε φτιάχνοντας τα δύο “αυγά” chia. Λέγονται έτσι επειδή αντικαθιστούν δύο αυγά. Αν τρώτε αυγά μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε δύο αυγά. Βάζουμε σε μπολάκι το νερό και την chia. Αφήνουμε στην άκρη να πήξει για 5 λεπτά. 2. Ενώνουμε τα στερεά σε μπόλ και ανακατεύουμε. 3. Στο μπολ του επεξεργαστή τροφίμων, ή μπλέντερ βάζουμε την κολοκύθα σε κομμάτια, τα μπαχαρικά, το μέλι και το ταχίνι. Χτυπάμε. 4. Με αυγοκόφτη ενώνουμε την μπανάνα με το βούτυρο ώσπου να γίνουν κρέμα. Την προσθέτουμε στο μίγμα της κολοκύθας μαζί με τα “αυγά” chia. Ενώνουμε τα υλικά με κουτάλι. Oχι στο μπλεντερ! 5. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αυγοκόφτη ώσπου να ενωθούν καλά. 6. Προσθέτουμε σταγόνες κουβερτούρα και σταφίδες κορινθιακές ( γιατί απλά είναι οι αγαπημένες μου). Ανακατεύουμε καλά για να αναμειχθούν ομοιόμορφα. 7. Λαδώνουμε ένα ταψί για κέικ μακρουλό και ρίχνουμε το μίγμα. 8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 50 λεπτά με μία ώρα. Στην μισή ώρα καλύπτουμε το κέικ με αλουμινόχαρτο για να μην καεί η άνω επιφάνεια. Προσοχή!! Να μην βγάλουμε το κέικ νωρίς γιατί έχει πολύ υγρασία και θα βγεί μαλακό πολύ. Γενικά η σύσταση του κέικ είναι μαλακή προς κανονική λόγω της κολοκύθας. 9. Εφόσον βγεί από τον φούρνο πρέπει να αφήσουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.
Mενού #3
1. Starter
Bruschetta με Χούμους κόκκινης φακής με ψημένα ντοματίνια Υλικά 1 cup κόκκινη φακή 1/4 cup ηλιόσποροι 1/4 cup ελαιόλαδο 1/2 κ.γ. αλάτι & πιπέρι χυμό 1 λεμονιού 1/2 κ.γ. κύμινο 1 σκελίδα σκόρδο 1 κ.σ. αμυγδαλοβούτυρο Βράζουμε τις φακές με 2 κούπες νερό & αλάτι για 5 -10 λεπτά. Τοποθετούμε στο μίξερ τις φακές μαζί με το νερό που έμεινε, και τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
2. Συνοδευτικό 1
Σουβλάκια μανιταριών με μαρινάρα Υλικά 1/3 φλυτζάνι ελαιόλαδο 1/4 φλυτζάνι μπαλσάμικο 2 κ. σούπας μηλόξυδο 1 κ. σούπας μουστάρδα 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη 1/2 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων 1/4 κ.γ. πάπρικα γλυκειά 1/4 κ.γ. κύμινο Οδηγίες: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και με ραβδομπλεντερ, ή ότι μπλεντερακι υπάρχει τα χτυπάμε έως να ενωθούν τα υλικά. Περιχύνουμε τα μανιτάρια, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το πυρέξ και αφήνουμε στο ψυγείο για μια ωρίτσα. Ετοιμάζουμε τα σουβλάκια με ότι λαχανικά θέλουμε. Έχω μια πρόταση εδώ αν χρειαστείτε έμπνευση. Βάζουμε στα καλαμάκια εναλλάξ, λαχανικά και μανιτάρια και τοποθετούμε πάνω σε αλουμινόχαρτο στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 20 λεπτά. Τέλος γυρνάμε στο γκριλ του φούρνου για αλλά 5 λεπτά και είναι έτοιμα! Περιχύνουμε με την μαρινάρα που περίσσεψε.
3. Σαλάτα
Superfood Σαλατά μπρόκολο Υλικά: 1 μπρόκολο στον ατμό ίσα ίσα να τσιμπιέται ή βραστό 1 κουτάλια σουπας μουστάρδα 1 κ.γ. Ταχίνι ολικής 2 κ.σούπας ελαιόλαδο χυμό 1/2 λεμονιού 1 κ.σούπας λιναρόσπορο 1 χούφτα φυστίκια μερικά καπαρόφυλλα 4-5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες αλάτι, πιπέρι Ανακατεύουμε καλά με σύρμα ή σε μπλεντεράκι το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, το ταχίνι και το λεμόνι. Περιχύνουμε την σαλάτα.
4. Συνοδευτικό 2
Πατάτες φούρνου με μυρωδικά
3. Σούπα
Κολοκυθόσουπα * Για την ψητή κολοκύθα: Τζίντζερ, κάρδαμο σκόνη, κανέλα, μοσχοκάρυδο, αλάτι Ιμαλαΐων, μαύρο πιπέρι. 1 κολοκύθα Για την σούπα: 2 φλυτζάνια κολοκύθα ψητή 1 λίτρο ζωμός λαχανικών 1 φλυτζάνι φυτικό γάλα (σόγιας ή βρώμης) 2 καρότα 1 γλυκοπατάτα 1 κρεμμύδι μέτριο 1 κ.γ. Τζίντζερ 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδοΟδηγίες: Κόβουνε την κολοκύθα στην μέση και με μαχαίρι βγάζουμε τους σπόρους. Χαράσουμε οριζόντιες και κάθετες γραμμές, βαθιές, όχι ομως τόσο ώστε να διαλυθεί η κολοκύθα. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και με ελαιόλαδο. Βάζουμε την κολοκύθα στο φούρνο για 30 λεπτά καλυμμένη με αλουμινόχαρτο. Μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο γκριλ για 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει. Σε βαθειά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα καρότα τριμμένα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και το φυτικό γάλα και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Με μίξερ χειρός πολτοποιούμε την σούπα. Έτοιμη! Σερβίρουμε με σωταρισμένα μανιτάρια, κολοκυθόσπορους και έξτρα μοσχοκάρυδο.
5. Κυρίως
Κουκιά Γιαχνί * RecipeIngredients 500gr broad beans soaked overnight 2 large tomatoes 2 yellow bell peppers 2 large onions 2/3 cup olive oil 1 cup water to cover the beans 1 tbsp dry sage 1 tbsp oregano Himalayan salt & black pepperDirections Boil the beans for 30 min and then skin them. Place in a ceramic pan and add the tomatoes blended, the peppers, the onions in rings, and the seasoning. Cover with foil and put in a preheated oven for 1 hour at 180 C. Uncover and let for another 30 min. Then switch the oven off and let sit for another 30 min. Done!
6. Γλυκό
Μους Μόκα κάστανο * Υλικά 200 γρ κάστανα βρασμένα Μισή κούπα γάλα σόγιας φυτικό με βανίλια ή όποιο φυτικό θέλετε 1 κ.σούπας χαρουπόσκονη 2 κ.σούπας κακάο 2 χουρμάδες βασιλικοί 1 γινωμένη μπανάνα 1 μικρο φλιτζανάκι ελληνικό καφέ ρόφημα έτοιμο. 1 κ.γ. Χαρουπόμελο ή αγαύη ή μέλι 1 κ. σούπας αμυγδαλοβούτυρο Οδηγίες Σε μπλεντερ ενώνουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μίγμα. Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για 2 ώρες. Σερβίρουμε με καρύδια, αμύγδαλα, φρούτα της αρεσκείας μας, τριμμένο κάστανο, ή ότι άλλο θέλουμε!
GingerBread Cookies
Υλικά: 500 γρ αλεύρι ολικής σιτάρι ή Ζέα 1 κ.γ. baking powder 1 «αυγό» λιναρόσπορου 300 γρ stevia 270 γρ φυτικό βούτυρο 1 κ.γ. κανέλα 1 κ.σούπας Ginger φρεσκοτριμμένο 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο 1/2 κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη Οδηγίες: Ανακατεύουμε 1 κ.σούπας λιναρόσπορο με 4 κ.σούπας νερό. Αφήνουμε 5 λεπτά να πήξει. Ενώνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με το σύρμα. Απλώνουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και με κούπ-πατ επιλογής μας σχηματίζουμε τα μπισκότα. Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά.
Μενού Ωμοφαγικό
1. Ορεκτικό
Φωλιές μαρουλιού με γουακαμόλε και σαλάτα τριμμένο κουνουπίδι & καρύδιαΓουακαμόλε : Υλικά 2 αβοκάντο μικρά ή ένα μεγάλο 1 ντομάτα ψιλοκομμένη 1/2 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο 1 μεγάλη σκελιδα σκορδο λιωμένη Χυμό από μισό lime 1/2 κ.γ. Κύμινο Tabasco όσο αντέχετε Αλάτι, πιπέρι . Οδηγίες Σε μπολ λιώνουμε με πηρούνι το αβοκάντο ώστε να έχει υφή. Προσθέτουμε τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Απολαμβάνουμε με νατσος, ντορίτος με τσίλι ή όπως αγαπάμε. Κυρίως όμως πάντα με φίλους. ?? Ρύζι Κουνουπίδι Τρίβουμε 1/2 κουνουπίδι στο λεπτό τρίφτη και ανακατεύουμε με χυμό λεμόνι και μηλόξυδο. Σε μαρουλόφυλλα τοποθετούμε λίπη ο ρύζι κουνουπίδι και από πάνω 1 κουταλιά γουακαμόλε. Σερβίρουμε με καρύδια.
2. Σαλάτα
Σπανάκι με μαριναρισμένα μανιτάρια Υλικά: 2 κούπες σπανάκι baby 200 gr μανιτάρια 15 ελιές 1 χούφτα ντοματίνια 1 φρέσκο κρεμμυδάκι άνιθο Σως: Σόγια ή ταμάρι 3 κ.σούπας 2 κ.σ. Μουστάρδα 1 κ.σ. Μηλόξυδο Οδηγίες: Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα ανακατεύουμε με την σως. Αφήνουμε για 10 λεπτά. Ανακατεύουμε τα λαχανικά σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε τα μαριναρισμένα μανιτάρια. Ανακατεύουμε.
3. Σούπα
Ωμοφαγική σούπα αβοκάντο Υλικά 1 κρεμμυδάκι φρέσκο 1/2 σέλερι 1 κούπα σπανάκι baby 1 κούπα μπρόκολο τριμμένο Μισό αβοκάντο 1 κούπα νερό 1 αγγούρι μέτριο Όσο θελουμε από μπαχαρικά : πάπρικα, κύμινο, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη Οδηγίες Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μπλεντερ και χτυπάμε για 2 λεπτά ή μέχρι να ομογενοποιηθεί η σούπα.
4. Κυρίως
Zoodles με ελαφρύ πέστο Υλικά: 3 μέτρια κολοκύθια 1 σκελίδα σκόρδο 2 λιαστές ντομάτες 3 ντοματίνια 1/2 αβοκάντο 2 κ. σούπας ελαιόλαδο 2 κ.σούπας ηλιόσποροι φρέσκο δυόσμο, μια χούφτα Οδηγίες: Mε το spiralizer φτιάχουμε τις ταλιατέλες και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα υπόλοιπα υλικά για λίγο, ισα ισα να γινουν κομματάκια, όχι κρέμα. Βάζουμε πάνω από τα zoodles. Αλατίζουμε και πιπερίζουμε. Έτοιμο!
5. Γλυκό
Μους χαρουπιού με αβοκάντο Υλικά 1/2 ώριμο αβοκάντο 1/2 μπανάνα 1 κ.γ. Χαρουπάλευρο 1 χουρμά βασιλικό 1/3 περίπου κούπα γάλα καρύδας 1 κ.γ. Φυτικό βούτυρο (αμυγδαλοβούτυρο, φυστικοβούτυρο) Οδηγίες Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλεντεράκι και χτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιογενές μίγμα. Απολαμβάνουμε!
Καλές γιορτές σε όλους!
Καλύμνικα Φοινίκια