Το κεχρί θεωρείται από την πλειοψηφία τροφή πουλιών. Κάτι που αυτόματα θεωρείται ανάξιο να θρέψει εμας…?. Πόσο λάθος είναι αυτή η αντίληψη; Όπως η Ζέα ήταν τροφή των ζώων, και το χαρούπι των γουρουνιών. Είναι λοιπόν η θρέψη μας ανώτερη από αυτή των ζώων;
Το κεχρί είναι σπόρος που καλλιεργείται στην Ινδία και την Νότια Αφρική από την αρχαιότητα ως κύριο στοιχείο στην διατροφή τους. Συγκαταλέγεται στα δημητριακά διότι ως σπόρος χρησιμοποιείται όπως το ρύζι και σε νιφάδες όπως την βρώμη. Δεν περιέχει γλουτένη, αποτελώντας σημαντική τροφή για όποιον δεν τρωει γλουτένη.
Η διατροφική αξία του κεχριού το καθιστά μία από τις πιο υγιεινές τροφές του πλανήτη. Περιέχει πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, φώσφωρο, μαγνήσιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Έτσι αποτελεί πολύτιμη προσθήκη στην διατροφή των ανθρώπων επιφέροντας πολλαπλά ωφέλη.
Προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, διαβήτη, άσθμα, αυτοάνοσα νοσήματα. Η λίστα είναι μεγάλη! Βρίσκεται πλέον σε όλα τα βιολογικά καταστήματα και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Ροβίτσα. Αγαπημένο όσπριο, ξαδελφάκι του φασολιού με θρεπτική αξία ανάλογη της φακής με πολύ πρωτείνη, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σημαντική μα πολύ σημαντική θρεπτική προσφορά στον άνθρωπο. Υπάρχει όπως και το κεχρί στα βιολογικά καταστήματα.
Αυτή η Σαλάτα τρέλανε τους καλεσμένους μου ένα Αυγουστιάτικο βράδυ προχτές, και σας την παραθέτω γιατί θέλω να τρελάνει και εσάς!
ΥλικΑ για 6 άτομα
300 γρ ροβίτσα
150 γρ κεχρί σπόρος αποφλοιωμένος
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 πιπερίτσες
1 ντομάτα
1 αγγούρι
1 χουφτα φρέσκο δυόσμο
Λίγο άνηθο
1 καρότο μεγάλο
Directions
- Βράζουμε την ροβίτσα με το καρότο σε ροδέλες, σε άφθονο αλατισμένο νερό για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Βράζουμε το κεχρί με αναλογίες όπως το ρύζι σε αλατισμένο νερό. Ένα μέρος κεχρί με 2 νερό.
- Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ όλα τα υλικά.
Και πάμε στην σως!
6 κ.σούπας ελαιόλαδο
6 κ.σούπας μπαλσάμικο
3 κ.σούπας ξύδι λευκό
Χυμό μισού λεμονιού
Χυμό μισού λαιμ.
1/2 κ.γ. αλάτι
Χτυπάμε ολα τα υλικά στο μπλεντεράκι. Περιχύνουμε την σως στην σαλάτα μας πριν το σερβίρισμα και ανακατευουμε καλά.