Ένα ουράνιο τόξο από λαχανικά, ρύζι και θαλασσινά που μόνο που το βλέπεις σου φτιάχνει την διάθεση! Η θρέψη δε, ατελείωτη! Ειδικά με τον σολομό που γίνεται με την τεχνική του ceviche, εύκολα και με ασφάλεια, λαμβάνουμε όλη την θρέψη του σολομού χωρίς απώλειες από το μαγείρεμα.
Κυρίως όμως αποτελεί value for time γεύμα για κάθε φορά που δεν έχεις χρόνο να μαγειρέψεις, (δηλαδή κάθε καθημερινή για μένα). Και για περισσότερο engagement από τα παιδιά, δώστε τους ξυλάκια chopsticks και δείτε πόσο θα ενθουσιαστούν!
Από λαχανικά προτείνω φασολάκια, καλαμπόκι και σαλάτα πράσινη με αγγούρι και τοματίνια, αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε ότι αρέσει στα δικά σας ζουζούνια.
Το ρύζι είναι απλό μακρύκοκκο σπυρωτό αλλά μπορείτε να βάλετε επίσης κινόα, κεχρί, κουςκους, ακόμη και κριθαράκι!
Tεχνική ceviche
H κατάψυξη λειτουργεί ως τρόπος αποστείρωσης γιαυτό μπορείτε να ξεπαγώσετε το ψάρι που θα χρησιμοποιήσετε.
Αλλά, αν βρείτε ψάρι φρέσκο είναι ιδανικό για ceviche, δεν χρειάζεται κατάψυξη!
Το κιτρικό οξύ από το lime “μαγειρεύει” την πρωτεΐνη με παρόμοιο τρόπο με την θερμότητα. O σολομός θέλει λίγη ώρα μαρινάρισμα στο ψυγείο, περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα, αν και μπορεί να καταναλωθεί και μετά από 15 λεπτά χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο λόγος που το σωτάρω για 1 λεπτό όπως θα δείτε στις οδηγίες, είναι επειδή τα παιδιά μου θεωρώ ότι τον τρώνε πιο εύκολα. Από θέμα ασφάλειας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να φαγωθεί απλά μαριναρισμένος.
Τiger’s Milk
Οι Περουβιανοί που φαίνεται να είναι οι πρώτοι που περιγράφουν την διαδικασία ceviche, ονόμασαν την βασική αυτή μαρινάρα, ως το γάλα της τίγρης, διότι θεωρούσαν τα υλικά της αφροδισιακά, τόσο που σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν τίγρης μετά που το φας!
Είναι σημαντικό να μην μπουν πολλά και περιττά υλικά στο ceviche, όσο πιο λίγα τόσο πιο καλά!
Poke bowl με ceviche σολωμoύ & γαρίδες
4
20-30
λεπτάΥλικά
Σολομός αποψυγμένος 300 γρ
Γαρίδες 300 γρ
ρύζι 1,5 κούπα
Καλαμπόκι 200 γρ
Φασολάκια 500 γρ
Πράσινη σαλάτα επιλογής σας
Για την μαρινάδα του ceviche, Χυμό 1 lime,
Χυμό 1 πορτοκαλιού,
μισό κ. γ ginger, μισό κ. γ. σκόρδο σε σκόνη,
λίγο αλάτι
Για τις γαρίδες:
σκόνη σκόρδο μισό κ. γ, πάπρικα γλυκιά μισό κ. γ., αλάτι, ελαιόλαδο
οδηγίες
Σε μπολ βάζουμε τον σολωμό κομμένο σε μπουκίτσες και την μαρινάδα, ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βράζουμε το ρύζι, ιδανικά σε ζωμό λαχανικών για περισσότερη γεύση και τα φασολάκια.
Σωτάρουμε τις γαρίδες με τα μπαχαρικά για 3-4 λεπτά συνολικά, γυρίζοντας στα 2 λεπτά τις γαρίδες.
2 επιλογές για τον σολομό:
- μετά τα 20 λεπτά βγάζουμε από το ψυγείο και σωτάρουμε για μόλις 1 λεπτό ανακατεύοντας να πάρει χρώμα από παντού.
- Τρώμε τον σολομό ωμό ως αυθεντικό ceviche.
σερβίρουμε σε βαθύ μπολ βάζοντας από όλα όσα ετοιμάσαμε. Ελαιόλαδο και λεμόνι για τα φασολάκια και είμαστε έτοιμοι να το απολαύσουμε!