Αν και οι σαρδέλες, ο γαύρος και τα άλλα αφρόψαρα είναι τα πιο θρεπτικά ψάρια, δυσκολευόμαστε να τα μαγειρέψουμε στο σπίτι, είτε γιατί θεωρούμε ότι θέλουν τηγάνι είτε γιατί είναι δύσκολα στο καθαρίσμα. Αλλά! Τα αφρόψαρα, μαζί με τα ψάρια του γλυκού νερού όπως ο σολομός και η πέστροφα, προσφέρουν ω3 λιπαρά, βιταμίνη D, ασβέστιο, πρωτεΐνη και πολύτιμα ιχνοστοιχεία, γιαυτό δείτε αυτή την εύκολη συνταγή που θα τα βάλει στην καθημερινότητά σας!
Συνθέτουν λοιπόν βιταμίνη D όπως και εμείς από τον ήλιο, καθώς ζουν την επιφάνεια της θάλασσας, – στον αφρό-, εξού και το όνομα τους, και φήμες λένε ότι για αυτό τα έβαλε η φύση εκεί, για να τα πιάνουμε εύκολα. Ενώ τα μεγάλα ψάρια, τα έβαλε στον βυθό ακριβώς γιατί δεν είναι τόσο υγιεινά, έχουν βαρέα μέταλλα γιατί είναι σαρκοφάγα και πρέπει να τα αποφεύγουμε.
Η σοφία της φύσης είναι μεγάλη!
Δες πόσο τέλεια είναι αυτή η συνταγή.
- Ένα ταψί
- Λαχανικά επιλογής σου – βάλε και μελιτζάνα!
- Δημητριακό επιλογής σου- έβαλα πλιγούρι , βάλε κριθαράκι αν θες, ρύζι, κους κους, ότι θες!
- Ντρέσινγκ επιλογής σου, έβαλα μουστάρδα, βάλε σόγια αν σου αρέσει, κάνε ότι τραβάει η όρεξη σου!
Αφρόψαρα στον φούρνο με πλιγούρι
15
λεπτά20
λεπτάΥλικά
αφρόψαρα επιλογής σου, έβαλα γόπες και σαρδέλες
2 κούπες πλιγούρι
κολοκυθάκι, καρότο, ντοματίνια, μαϊντανό, 3-4 λιαστές ντομάτες, πιπεριά.
1 κ. γ. ρίγανη, μισό κ. γ. γλυκιά πάπρικα, 1 κ. γ. αλάτι, πιπέρι.
4 κ. σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
ζωμός λαχανικών 3 κούπες
Ντρέσινγκ: 2 κ σούπας μουστάρδα, 3 κ. σούπας ελαιόλαδο, χυμός 1 λεμονιού. Ανακατεύουμε με το σύρμα.
Οδηγίες
Φιλετάρουμε όπως στην φωτογραφία τα αφρόψαρα. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας, ανακατεύουμε με τα μπαχαρικά, το σκόρδο λιωμένο και το ελαιόλαδο, και ψήνουμε μόνα τους σε ταψί στον φούρνο για 10 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε τα λαχανικά από τον φούρνο, βάζουμε τον ζωμό λαχανικών και το πλιγούρι και ανακατεύουμε καλά.
απλώνουμε από πάνω τα φιλέτα ψαριού και αλοίφουμε με το ντρέσινγκ. Βάζουμε στον φούρνο για 5- 20 λεπτά και είναι έτοιμο!
Σερβίρουμε με έξτρα μαϊντανό και φέτες αβοκάντο προαιρετικά.