Πίτσα χωρίς γλουτένη

Πίτσα χωρίς γλουτένη έχω φτιάξει με διάφορες ζύμες, με κολοκυθάκι, χαρούπι, ακόμη και λάχανο καρότο!

Είπα λοιπόν να φτιάξω και μια πιο κλασική με ζύμη από τα 3 πιο τυπικά άλευρα χωρίς γλουτένη. Καλαμπόκι, ρύζι, πατάτα. Το άμυλο πατάτας μην σας φαίνεται δύσκολο να το βρείτε, δεν είναι! Υπάρχει σε όλα τα βιολογικά καταστήματα.

Βγήκε πραγματικά όσο πεντανόστιμη την φανταζόμουν  και την μοιράζομαι περήφανα μαζί σας!

Αντικαταστάσεις

Επειδή ξέρω ότι λυσσάτε με τις αντικαταστάσεις, θα σας κάνω την χάρη και θα σας πω ότι το ρύζι αντικαθίσταται άνετα με αλεύρι βρώμης ή φαγόπυρου ή αμυγδάλου, και το άμυλο πατάτας με απλή βρασμένη πατάτα σε ίση ποσότητα. Αλλά είναι σίγουρα πιο εύκολο να έχεις σε βάζο έτοιμο το μίγμα χωρίς να βράζεις πατάτα κάθε φορά. Αν τώρα θέλετε να παίξετε με τα άλευρα παραπάνω be my guest! Τέλος, ο λιναρόσπορος αντικαθίσταται με chia seeds 1 κ. σούπας.

Μην τρομάξεις που δεν πλάθεται η ζύμη όπως η ζύμη σιταριού, είναι φυσιολογικό καθώς πρώτον, δεν περιέχει γλουτένη και δεύτερον, δεν περιέχει πηκτικά μέσα όπως τα μίγματα χωρίς γλουτένη του εμπορίου. Γιαυτό χρειάζεσαι αντικολλητικό χαρτί για το άπλωμα. Φυσικά μετά το ψήσιμο γίνεται μια χαρά!

Δείτε αναλυτικά την διατροφική ανάλυση της ζύμης

ανά μερίδα 100 γρ. 

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ ζύμης, που αντίστοιχεί σε 1 μερίδα.

Πίτσα χωρίς γλουτένη

Μερίδες

3

φυτικές ίνες

25 % RDA

ανά μερίδα
ψήσιμο

20-25

λεπτά στους 180 C
πρωτεΐνη

7 γρ

ανά μερίδα
Σίδηρος

6,5 % RDA

ανά μερίδα

Υλικά

  • 300 γρ από το μίγμα χωρίς γλουτένη : 2 κούπες αλεύρι ρυζιού,1 κούπα αλεύρι καλαμποκιού,μισή κούπα άμυλο πατάτας,2 κ. σούπας λιναρόσπορος κοπανιστός

  • Μίγμα μαγιάς: νερό χλιαρό 170 γρ, 8 γρ ξηρή μαγιά, 4 κ. σούπας ελαιόλαδο 

  • μισό κ. γ. αλάτι

  • Λαχανικά σε λεπτές φέτες επιλογής σας και φρέσκια ρόκα. 

  • Σάλτσα ντομάτας: μισή κούπα πελτές, μισό κ. γ. αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 1/3 κ. γ. σκόρδο σε σκόνη

Οδηγίες

  • Σε μπολ ανακατεύουμε 300 γρ από το μίγμα χωρίς γλουτένη με το αλάτι. 

  • Σε φλυτζάνι φτιάχνουμε το μίγμα μαγιάς και αφήνουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά. 

  • Ενώνουμε το αλεύρι με το μίγμα μαγιάς και πλάθουμε σε συμπαγές μπάλα. Αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. 

    IMG_4743
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και κόβουμε σε λεπτές φέτες λαχανικά επιλογής μας. 

  • Ανοίγουμε το ζυμάρι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί με τον πλάστη σε πάχος περίπου 1 εκατοστό. 

  • Απλώνουμε την σάλτσα ντομάτας που ανακατέψαμε σε ένα μπολ και βάζουμε τα λαχανικά. Ρίχνουμε ελαιόλαδο πάνω από τα λαχανικά και ψήνουμε στους 180 C για 20 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά την βάζουμε στο γκριλ για να πάρουν χρώμα τα λαχανικά. 

    IMG_4692
     

    Leave a Comment

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *