Το χταπόδι είναι αγαπημένο γεύμα στην ελληνική κουζίνα, πολύ σοφά, καθώς αποτελεί άριστη πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης Β12 και σιδήρου, μάλιστα περιέχει 2,5 φορές περισσότερο σίδηρο από το κόκκινο κρέας!
Αγαπώ τα θαλασσινά όχι μόνο για την γεύση τους, κυρίως για την θρέψη που προσφέρουν στον άνθρωπο.
Ειδικά την περίοδο νηστείας όπως τώρα την Σαρακοστή, το θυμόμαστε πιο συχνά γιαυτό το έτοιμο καθαρισμένο χταπόδι πλοκάμι Καλλιμάνης μου λύνει τα χέρια. Επιλέγω Καλλιμάνη, όχι μόνο για την εμφανή ποιότητα των πλοκαμιών του χταποδιού αλλά κυρίως διότι δίνει σημασία στην περίοδο αλιείας ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα στην παραγωγή, με όφελος στο περιβάλλον.
Το χταπόδι στον φούρνο γίνεται πεντανόστιμο, πολύ μαλακό, και με τις πατάτες και τα λαχανικά αποτελεί ένα θρεπτικό γεύμα για όλη την οικογένεια. Κυρίως όμως είναι πανεύκολο! Η σάλτσα μυρωδικών προσφέρει απίθανη γεύση και ταιριάζει απόλυτα με το χταπόδι.
Χταπόδι στον φούρνο με σάλτσα μυρωδικών και λαχανικά
5
μερίδες30
λεπτά30
λεπτάΥλικά
2 συσκευασίες χταπόδι πλοκάμι Καλλιμάνης (1 Kg)
πατάτες baby 1 κιλό
2 κολοκυθάκια
1 καρότο
1 πιπεριά κόκκινη
- Σάλτσα μυρωδικών
1 χούφτα μαϊντανό, 1 χούφτα άνηθο, 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, 5 κ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι 1 κ. γ. πιπέρι μισό κ. γ. , 100 ml νερό.
Οδηγίες
Κόβουμε τις πατάτες baby στην μέση, και σε φέτες τα κολοκυθάκια και τα καρότα. Σε μούλτι χτυπάμε τα υλικά της σάλτσας μυρωδικών και ανακατεύουμε την μισή με τα λαχανικά.
Βάζουμε τις πατάτες και τα λαχανικά στον φούρνο σκεπασμένα για 30 λεπτά, ενώ βράζουμε το χταπόδι.
Βράζουμε το χταπόδι με 2 δάχτυλα νερό για 30 λεπτά.
Τοποθετούμε το χταπόδι πάνω από τις πατάτες και βάζουμε πάνω του την υπόλοιπη σάλτσα. Ψήνουμε στον φούρνο για ακόμη μισή ώρα σκεπασμένο και 10 λεπτά με ανοιχτό καπάκι να πάρει χρώμα.