Άνθη κολοκυθιών. Μια από τις πιο ιδιαίτερες συνταγές της πατρίδας μας, ένας εκλεκτός μεζές που εδώ παίρνει τιμητική θέση πλήρους γεύματος.
Ήθελα να έχουν πρωτεΐνη και να είναι ελάχιστα επεξεργασμένοι για να μην γίνουν νιανιά , ούτε φυσικά να τους τηγανίσω όπως γίνεται παραδοσιακά, για να μείνει η φρεσκάδα τους αναλλοίωτη!
Με το που βλέπω κολοκυθοανθούς στα σούπερ μαρκετ, τους αρπάζω πριν μου τους πάρουν οι δίπλα, γιατί δεν τους βρίσκεις όλο το χρόνο, ούτε σε μεγάλη ποσότητα. Και επειδή είναι σαν σαλάτα, ποτέ δεν είναι αρκετοί!
Μόλις 10 λεπτά ψήσιμο για να μείνουν ζωντανοί και να μπορείς να τους φας με το χέρι!
Όπως καταλαβαίνετε μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε ότι θέλετε, εγώ μια γραμμή δίνω μόνο ουσιαστικά, και εσείς κάνετε κουμάντο! Οι γαρίδες θεωρώ ότι απογειώνουν την λουλουδένια αυτή μπουκιά, τα κόκκινα φασόλια γεμίζουν την γεύση και ο αρακάς ταιριάζει απόλυτα.
Ιδανικό πιάτο, ελαφρύ, εύκολο, γρήγορο, γεμάτο θρέψη, όπως μας αρέσει!
Διευκρινίσεις
Μόλις τους αγοράσεις, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση! Την ίδια μέρα άντε την επόμενη πρέπει να τους φτιάξεις, γιατί θα χάσουν την φρεσκάδα τους και είναι κρίμα!
Αν είναι συνδεδεμένοι με τα κολοκυθάκια, προσέχετε να κόψετε με το μαχαίρι και την βάση τους για να μην έχουν τρύπα από κάτω.
Τα μυρωδικά ταιριάζουν πολύ με τα άνθη κολοκυθιών, γιαυτό feel free να βάλετε ότι θέλετε. Ο φρέσκος δυόσμος ταιριάζει απίθανα, εγώ δεν είχα, γιαυτό έβαλα αποξηραμένο. Τον φρέσκο θα τον βάλετε στο τέλος του μαγειρέματος μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρύζι γλασέ και να τους ψήσετε παραπάνω να γίνουν σαν γεμιστά με πατατούλες ανάμεσα. You do you!
Υλικα για 3 άτομα
15 κολοκυθοανθοί
1 κούπα άγριο ρύζι και 2 κούπες ζωμό λαχανικών
1 κολοκυθάκι
1 κρεμμύδι
Μισή κόκκινη και μισή κίτρινη πιπεριά
3 κ. σούπας αρακά
15-20 γαρίδες
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 κ.γ. αποξηραμένος δυόσμος ή 2 κ.σούπας φρέσκος
αλάτι, πιπέριΞύσμα ενός λεμονιού
Κρέμα καρύδας ή φυτικό γάλα.
οδΗγιες
- Σωτάρουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις πιπεριές, τον αρακά και τον δυόσμο αποξηραμένο. Αν βάλετε φρέσκο θα τον προσθέσετε μετά το μαγείρεμα.
- Προσθέτουμε τον ζωμό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 8 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες και σιγοβράζουμε για ακόμη 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα φασόλια, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Πλένουμε τους κολοκυθοανθούς καλά και προσεκτικά σε τρεχούμενο νερό. Το εσωτερικό κοτσάνι δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί, τρώγεται. Γεμίζουμε τα άνθη βάζοντας 1 κ.σούπας ρύζι, 1 γαρίδα & άλλη μια κουταλιά ρύζι.
- Προσθέτουμε 1 κ.σούπας κρέμα καρύδας ή φυτικό γάλα από πάνω από το ρύζι και κλείνουμε τρυφερά τις άκρες των φύλλων. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 10 λεπτά. Έτοιμα! Σερβίρουμε με έξτρα φρέσκο κρεμμυδάκι και ξύσμα λεμονιού.
Τρώγονται χεράτοι!
Αρπάζεις το λουλούδι και το δαγκώνεις απολαυστικά. Εύχομαι να γεμίσουν δροσιά, θρέψη και φρεσκάδα το πιάτο σας.