Οχταποδοκεφτέδες Καλύμνου νηστίσιμοι

Η πατρίδα μου η Κάλυμνος ευθύνεται για την μεγάλη μου αγάπη για τα ψάρια και τα θαλασσινά. Μεγάλωσα με αρώματα και γεύσεις θάλασσας, από φούσκες μέχρι συναγρίδα, χταπόδι ψητό, αχινούς, όλα!

Οι οχταποδοκεφτέδες αποτελούν παραδοσιακό μεζέ της Καλύμνικης κουζίνας. Προσφέρεται ειδικά σε περιόδους νηστείας. Αν περπατήσεις στην πλατεία της Πόθιας, του κέντρου της Καλύμνου, μοσχομυρίζει χταπόδι ψητό και οχταποδοκεφτέδες με ούζο και μερμιζέλι- η Καλύμνικη σαλάτα με κρίθινη κουλούρα. Καραβάκια να πλέουν στο Αιγαίο και θαλασσινοί μεζέδες. Αυτή η εικόνα με ηρεμεί, αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σπίτι μου. Όλοι όσοι είμαστε νησιώτες νοιώθουμε το ίδιο θεωρώ!

Φέτος λοιπόν δεν πήγαμε Κάλυμνο για Πάσχα, μείναμε Ρόδο. Στην Ρόδο γεννήθηκα και μεγάλωσα, αλλά η καταγωγή των γονιών μου είναι από Κάλυμνο και αυτήν θεωρώ πατρίδα μου. Όποτε πηγαίνω αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στο σωστό μέρος. Υπέροχο νησί, παρθένο ακόμη, με δυσκολίες όπως όλα τα ακριτικά νησιά αλλά με πολύ ομορφιά και μοναδικά τοπία.

Έπρεπε να τους μαγειρέψω εγώ λοιπόν! Πρώτη φορά. Έκλεισα τα μάτια και σκέφτηκα την γεύση τους. Θυμήθηκα δυόσμο, ούζο ίσως, λεμόνι.

Τους πέτυχα!

Kalymnian Octopus balls

Υλικα

  • 1 κιλό χταπόδι

  • 1 κ.σούπας ούζο

  • μισή κούπα τριμμένο ψωμί ολικής

  • Χυμό 2 λεμονιών

  • 2 κ.γ. Δυόσμος αποξηραμένος
    1 κ.γ. Θριμπι
    Μαύρο πιπερι
    Αλάτι 1 κ.γ.

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι στο μπλέντερ
    2 κρεμμυδακια φρεσκα ψιλοκομμένα
    2 σκελίδες σκόρδο

  • 2 κ.σούπας ξύδι

  • Ελαιόλαδο 2 κ.σούπας

  • 3 κ.σούπας αλεύρι

  • Για το πανάρισμα :
    5 κ.σούπας αλεύρι
    2 κ.σούπας κορν φλάουρ

Οδηγιες

  • Βράζουμε το χταπόδι για 30 λεπτά στην κατσαρόλα. Το κόβουμε κομμάτια και το βάζουμε σε μούλτι μέχρι να γίνει κιμάς.
  • Χτυπάμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το ψωμί σε μούλτι. Προσθέτουμε στο μίγμα.
  • Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι μας να ενωθούν καλά.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο το μίγμα για 1 ώρα.
  • Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα περνάμε από το μίγμα για το πανάρισμα.
  • Τηγανίζουμε σε ζεστό φυτικό έλαιο ή ελαιόλαδο, έως να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές.

Καλό μας Πάσχα με υγεία !

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*