Έβαλα λοιπόν την αγαπητή πεθερά Σοφία από το Μουζάκι Καρδίτσας, να μου δείξει πως φτιάχνει αυτό το καταπληκτικό καρδιτσιώτικο πιάτο που δοκίμασα πρώτη φορά από τα χεράκια της. Μελωμένα πράσα από την αγορά Μουζακίου, με ντομάτα και κρέας όπως το φτιάχνει εκείνη παραδοσιακά, το οποίο αντικατέστησα με καφέ μανιτάρια με μεγαλειώδες αποτέλεσμα! Η παράδοση θέλει απλές αντικαταστάσεις. Έλα που δεν κρατήθηκα όμως!
Τα πράσα, αυτό το ταπεινό λαχανικό, γίνεται επιτέλους ο πρωταγωνιστής, παίρνοντας τον κεντρικό ρόλο σε αυτό το γεύμα κατσαρόλας. Ούτε το ίδιο δεν πιστεύει τόση δόξα! Έβαλα και λίγο άρωμα Ινδίας με garam masala. Χιχιχι…Εκεί να δεις χαρές!
Γκαράμ whaaaat??
Είναι ένα μίγμα μπαχαρικών παραδοσιακό στην Ινδία, Πακιστάν & εκεί γύρω, με 8 περίπου μπαχαρικά, που θεωρείται ότι θερμαίνουν το σώμα και αυξάνουν τον μεταβολισμό. Έχουν άραγε δίκιο; Σίγουρα ζεσταίνουν επιτόπου με κάθε μπουκιά όλο το είναι σου!
Μπορείτε φυσικά να το αντικαταστήσετε με κάρυ, πάπρικα, μαύρο πιπέρι, κανέλα, δάφνη, μοσχοκάρυδο, κύμινο, τσίλι, κάρδαμο και τριμμένο κόλιανδρο. Όσα έχετε από όλα αυτά! Βεβαίως μπορείτε να βρείτε το Garam Masala σε μπαχαράδικα.
Προτείνω σερβίρισμα με ρύζι άγριο!
Είναι εντυπωσιακό ότι το ίδιο φαγητό σε διάφορες παραλλαγές το βρίσκουμε σε πολλές κουλτούρες. Βαλκάνια, Γαλλία, Ινδία, αλλά κακά τα ψέμματα…
Σαν το Καρδιτσιώτικο Πρασοσέλινο δεν έχει!
Το κατατάσσω στις προτάσεις του Πάσχα, ακριβώς γιατί έχει ένα γιορτινό χαρακτήρα, που ταιριάζει στο πασχαλινό τραπέζι. Είτε αντί για μαγειρίτσα, είτε την ημέρα του Πάσχα, θα σας ικανοποιήσει στο έπακρον. Θα με θυμηθείτε!
Υλικα
4 πράσα
250 γρ μανιτάρια καφέ
4 κ.σούπας ντοματοχυμό
1 μικρή σελινόριζα
2 χούφτες σέλινο φύλλα
8 κ.σούπας ελαιόλαδο
1 κ.γ. Garam masala
μισό κ.γ. κάρυ
αλατοπίπερομισή κούπα κρασί επιλογής σας
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
οδηγιες
- Κόβουμε τα πράσα σε μέγεθος αντίχειρα περίπου. Κόβουμε τα μανιτάρια σχετικά σε μεγάλα κομμάτια.
- Σε νερό που βράζει ρίχνουμε τα πράσα και τα μπλανσάρουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Τσιγαρίζουμε στο μισό λάδι τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο, αλατίζουμε και σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε τα μπλανσαρισμένα πράσα, την ντομάτα, την σελινόριζα σε λωρίδες, τα μπαχαρικά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα φύλλα σέλινο.
- Προσθέτουμε νερό μέχρι μόλις να καλυφθούν τα λαχανικά. Κλείνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
- Ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο η σάλτσα για να πήξει. Είναι έτοιμο όταν τα πράσα είναι πολύ μαλακά.
- Σερβίρουμε με άγριο ρύζι και έξτρα ελαιόλαδο.