Ψωμί Μυρωδικών

Το ψωμί κατέχει για εμένα σημαντική θέση στα γιορτινά τραπέζια. Μου αρέσει να φτιάχνω σπιτικό γιατί έχει άλλη χάρη η ζεστασιά του. Άσε που μπορείς να βάλεις ότι θέλεις μέσα! Το περιποιήθηκα ιδιαιτέρως να γίνει ένα ψωμένιο στεφάνι και σας το παρουσιάζω! Γιορτινό Bread Wreath με τα αγαπημένα μου μυρωδικά.

Μαϊντανός, άνηθος, βασιλικός, κρεμμυδάκι φρέσκο. Όχι, δεν θα φτιάξουμε χορτόπιτα!

Θα φτιάξουμε ένα ψωμάκι μυρωδάτο με Αλεύρι Ζέας ολικής για απίθανη γεύση και θρέψη, ζωμό λαχανικών για έξτρα σώμα & αρώματα και φυσικά τα αγαπημένα μυρωδικά που δίνουν χαρακτήρα σε αυτό το ψωμάκι που αγάπησα από την πρώτη σκέψη!

Κάντε το κλασικό, στενόμακρο, ψωμάκια ατομικά, όπως θέλετε! Εγώ το έφτιαξα πιο επίσημο για γιορτινό τράπεζι. Η θρέψη του είναι σημαντική από το Δίκοκκο αλεύρι, το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά που είναι βόμβες θρέψεις, με μεγάλη ποσότητα θρεπτικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

υλικα

  • 700 γρ περίπου αλεύρι Ζέας ολικής άλεσης

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • Για το μίγμα μαγιάς:
    1 φακελάκι μαγιά ξηρή
    1/3 κούπας νερό
    1 κ.γ. μέλι

  • 1.5 ποτήρι ζωμό λαχανικών

  • 3 κ.σούπας ελαιόλαδο

  • Πάστα μυρωδικών:
    1 κούπα άνηθο και μαϊντανό
    1 μικρή χούφτα βασιλικό
    Προαιρετικά 1 σκελίδα σκόρδο
    πιπέρι φρεσκοτριμμένο

οδηγΙες

  • Σε βαθύ μπολ βάζουμε το μίγμα μαγιάς και αφήνουμε 5 λεπτά να αφρίσει.
  • Με το χέρι ή σε κάδο του μίξερ με τον γάντζο, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τον ζωμό λαχανικών, το ελαιόλαδο και το μίγμα μαγιάς. Ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο για 3 ώρες.
  • Χωρίζουμε την ζύμη στα δύο. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και και ανοίγουμε τις ζύμες σε ορθογώνιο μισό με 1 εκατοστό περίπου.
  • Σε μπλεντεράκι βάζουμε τα υλικά της πάστας μυρωδικών εκτός από τα κρεμμυδάκια. Χτυπάμε καλά.
  • Απλώνουμε την πάστα μυρωδικών σαν να ήταν πίτσα. Τοποθετούμε την δεύτερη ζύμη από πάνω. Ενώνουμε με τον πλαστή το ζυμάρι λίγο.
  • Γυρίζουμε σε ρολό την ζύμη από την μακρύτερη πλευρά. Κόβουμε κατά μήκος στην μέση.
  • Στριφογυρίζουμε τα δυο κομμάτια σε κοτσίδα με τις στρώσεις προς τα πάνω. Τοποθετούμε την κοτσίδα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε στρογγυλό σχήμα ενώνοντας τις 2 άκρες.
  • Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τοποθετούμε πιέζοντας λίγο πάνω στο στεφάνι στις αύλακες. Βρέχουμε με λίγο γάλα φυτικό και πασπαλίζουμε σουσάμι και μαυροσούσαμο πάνω στα «βουναλάκια».
  • Ψήνουμε στους 180 C σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 40 περίπου λεπτά.

Εύχομαι να το χαρείτε με ανθρώπους που αγαπάτε σε γιορτές και σε χαρές!

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*