Αυτό το εορταστικό πιάτο το δοκίμασα πρώτη φορά στην Αγγλία πρόπερσι τα Χριστούγεννα, σε βίγκαν εκδοχή και ήταν τόσο νόστιμο που ήξερα ότι έπρεπε να το αναπαράξω! Ήρθε λοιπόν η ώρα.
Αποφάσισα να βάλω κάστανα, κουκουνάρι, σέλερι, γλυκοπατάτες, καρότα και vegan λουκάνικα Moving Mountains. Ήταν μια πολύ καλή απόφαση!
Η σφολιάτα είναι must σε αυτή την συνταγή, δεν την πείραξα, αν και σκεφτόμουν να φτιάξω την δική μου ζύμη κουρού αλλά με κέρδισε η ευκολία της έτοιμης! Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε την δική σας ζύμη. Αν θέλετε όπως εγώ να είναι vegan η σφολιάτα, κοιτάξτε στα συστατικά να έχει μαργαρίνη και να είναι χωρίς αυγό.
Το Wellington χρονολογείται από το 1700 στην Βρετανία, όταν ο δούκας Wellington δεν μπορούσε να σταματήσει να τρώει ένα πιάτο με μοσχάρι, πατέ και μανιτάρια, τυλιγμένο σε ζύμη. Αργότερα έγινε διάσημο το 1950 όταν έγινε το αγαπημένο του Richard Nixon προέδρου των Η.Π.Α. ενώ αποτελεί και το πιάτο σήμα κατατεθέν του Gordon Ramsay.
Σήμερα εξευγενίζεται σε βίγκαν εκδοχή από τους απανταχού food bloggers με τεράστια επιτυχία. Χρησιμοποιούν φακές, παντζάρια, κάθε είδους λαχανικό αντί για μοσχάρι & πατέ. Η δική μου πρόταση έχει κάστανα, το σούπερ φουντ του χειμώνα με μεγάλη θρεπτική αξία και υπέροχη γεύση θαλπωρής.
Διατροφική αξία και θρέψη.
Αποτελούν ξηρούς καρπούς – tree nut, αλλά έχουν την σύσταση λαχανικού, με μονοακόρεστα λιπαρά, πολλές φυτικές ίνες, πολλή βιταμίνη C, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Έχουν πολύ φυλλικό οξύ και γαλλικό οξύ, μια πολυφαινόλη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Έτσι, αποτελούν σημαντική προσθήκη στην διατροφή μας τους χειμερινούς μήνες καθώς έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης ενώ η μεγάλη τους συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά βοηθά στην πρόληψη ιώσεων μέσω της προστασίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με την γέμιση! Κρατείστε την πρόταση μου ως βάση και φτιάξτε τα δικά σας Wellington για τις γιορτές, σε τραπέζια και χαρές για να γεμίσει το τραπέζι σας με θαλπωρή και αγάπη. Γιατί μόνο θαλπωρή και αγάπη προκύπτει από συνδυασμό σφολιάτας με μυρωδάτη γέμιση με κάστανα, μανιτάρια και βίγκαν λουκάνικα!
Παίξτε με τα μπαχαρικά όσο θέλετε! Θεωρώ ότι το κάρυ, η κανέλα και η πάπρικα ταιριάζουν πολύ με τα κάστανα και δίνει ζεστή αρωματική γέμιση του ονείρου!
υλικΑ
6 λουκάνικα βίγκαν ξεπαγωμένα
2 κούπες κομμένα μανιτάρια
1 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 μεγάλα καρότα
1 γλυκοπατάτα σε φέτες
4 κ.σούπας κουκουνάρι
1 σέλερι stalk ψιλοκομμένο
μισό κ.γ. κάρυ
μισό κ.γ. πάπρικα ή garam masala
μισό κ.γ. κανέλαςΦρέσκο θυμάρι φυλλαράκια 1 κ.γ.
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
Κρασί λευκό 1/3 κούπας
2 φύλλα σφολιάτας φυτική
οδηγιες
- Βράζουμε ή ατμίζουμε τα καρότα με την γλυκοπατάτα
- Σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι και το σέλερι. Προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι, το κουκουνάρι και το σκόρδο λιωμένο.
- Μόλις μαραθούν τα λαχανικά βάζουμε τα βρασμένα κάστανα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Σβήνουμε με το κρασί. Έτοιμη η γέμιση!
- Σε αντικολλητικό χαρτί απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας. Στο κέντρο τοποθετούμε 6 φέτες γλυκοπατάτας. Πάνω απλώνουμε 2/3 της γέμισης.
- Από πάνω από την γέμιση τοποθετούμε τα 4 λουκάνικα και τα 2 που απομένουν τα κόβουμε την μέση και τα βάζουμε πάνω από τα 4 στην σειρά.
- Πάνω τους βάζουμε φέτες καρότα, την υπόλοιπη γέμιση και τις υπόλοιπες γλυκοπατάτες.
- Σκεπάζουμε με την δεύτερη σφολιάτα και κόβουμε στην βάση γύρω γύρω. Πιέζουμε καλά το ρολό να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Κόβουμε λωρίδες διαγώνια την κάτω σφολιάτα και κλείνουμε προς το κέντρο όπως την φωτογραφία. Για περισσότερα δείτε και το βίντεο στο ινσταγκραμ.
- Αλοίφουμε με φυτικό γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροσούσαμο. Ψήνουμε στους 180 C για 40-45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει όμορφα.