Πίκλες Ραπανάκι!
Ωωωω λατρεμένο ραπανάκι!
Πόσο αγαπώ αυτή τη συνταγή. Αναδεικνύει στο μέγιστο την χάρη αυτής της ρίζας λαχανικού που μας αγαπά ουσιαστικά.
Τα ραπανάκια ανήκουν στη κραμβοειδή οικογένεια μαζί με το κουνουπίδι, το λάχανο, το μπρόκολο, την μουστάρδα και τόσα άλλα θρεπτικά λαχανικά. Έχουν σημαντικές φαρμακολογικές ιδιότητες οι οποίες έχουν παρατηρηθεί από την αρχαιότητα και χρησιμοποιούνται ευρέως στην παραδοσιακή ιατρική. Έχουν ως χαρακτηριστικό την υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και glycosinolates, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης αναφέρεται ότι έχουν χημειοπροφυλακτική, αντικαρκινική, αντιδιαβητική και ηπατοπροστατευτική δράση.
Αντιδιαβητικές ιδιότητες
Τα ραπανάκια περιέχουν πολυφαινόλες που ομοιάζουν με την ινσουλίνη, έχοντας έτσι υπογλυκαιμική δράση. Έχει αποδειχτεί με έρευνες ότι οι ουσίες που βρίσκονται στα ραπανάκια ελέγχουν τις ορμόνες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της γλυκόζης, προλαμβάνουν το οξειδωτικό στρες που προκαλεί ο διαβήτης, και ισορροπούν την πρόσληψη γλυκόζης στα κύτταρα και το έντερο.
Ειδικότερα έχει παρατηρηθεί ότι τα ραπανάκια αυξάνουν την σύνθεση της adiponectin. Μια πρωτεΐνη που αυξάνει την ανταπόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη και προωθεί την απώλεια βάρους.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να τα βάλουμε στην καθημερινότητα μας!
Φτιάχνονται σε 5 λεπτά, αποθηκεύονται για 2-3 μήνες και αποτελούν υπέροχη προσθήκη σε σαλάτες και σαντουιτς, χαρίζοντας δροσιά, πικάντικη γεύση, και κυρίως τεράστια θρέψη.
Μπορείτε να αλλάξετε την συνταγή όπως θέλετε χρησιμοποιώντας τα δικά σας μπαχαρικά. Εγώ έβαλα κάρδαμο σε ολόκληρους και σπασμένους σπόρους και κόκκινο πιπέρι.
Πρόκειται λοιπόν για μια γρήγορη πίκλα, ή αλλιώς πίκλα ψυγείου. Δεν είναι ζυμωμένο προϊόν, άρα δεν περιέχει τα θρεπτικά προβιοτικά της παραδοσιακής πίκλας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι υστερεί σε θρέψη! Είναι έτοιμη σε 15 λεπτά, διατηρείται στο ψυγείο, και η γεύση της αλλάζει τις 2 πρώτες μέρες. Στην γρήγορη μας πίκλες έχει σημάδια η ποιότητα του ξυδιού και του άλατος. Γιαυτό επιλέξτε όποιο ποιοτικό ξύδι σας αρέσει.
Υλικα
Ραπανάκια περίπου 15
1/4 κούπας μηλόξυδο
1/4 κούπας κόκκινο ξύδι
1 κούπα χλιαρό νερό
1 κ.σούπας μέλι
1 κ.γ. αλάτι
πιπέρι ολόκληρο 1 κ.σούπας
σπόροι κάρδαμο 1 κ.σούπας
Οδηγιες
- Κόβουμε τα ραπανάκια σε ψιλές φέτες.
- Σε βάζο ρίχνουμε το νερό και το ξύδι. Προσθέτουμε το μέλι και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τις φέτες ραπανάκι. Κλείνουμε το καπάκι. Έτοιμο!