Ήθελα να φτιάξω μια τάρτα διαφορετική. Χωρίς ζυμάρι , γεμάτη στρώσεις λαχανικών του φθινοπώρου. Είναι μια πρόταση που στέκεται άνετα ως κύριο γεύμα σε τραπέζια γιορτινά, σε Κυριακάτικα μεσημέρια, σε βραδινά μαζέματα με φίλους που αγαπούν κάτι διαφορετικό αλλά ζεστό σαν αγκαλιά.
Και τα κατάφερα!
Η γεύση της με συγκλόνισε , ξεπερνώντας τις προσδοκίες μου, γιατί έλεγα, οκ θα είναι νόστιμα λαχανικά. Αλλά έλα που είναι κάτι παραπάνω! Η μπεσαμέλ κουνουπιδιού είναι τρέλα! Τα μανιτάρια με τις πατάτες και τα παντζάρια και το πέστο φυστικιού, ταιριάζουν απίστευτα μαζί και αυτό βγαίνει προς τα έξω και το νοιώθεις έμπρακτα! Το πέστο φυστικιού το έφτιαξα πρώτη φορά, βγήκε φανταστικό και σίγουρα θα το χρησιμοποιήσω ξανά. Ταίριαξε τέλεια, γιαυτό συστήνω να μην το πειράξετε από την συνταγή.
Τα μανιτάρια φυσικά πρέπει να είναι φρέσκα, και οι πατάτες με την φλούδα, όχι μόνο διότι η φλούδα της πατάτας περιέχει το 80 % του σιδήρου της πατάτας, προσθέτει γεύση και γήινη αίσθηση σε μια πίτα που αποτελεί μια γιορτή της απλοχεριάς της γης.
Υλικα
Πατάτες λεπτοκομμένες όσες χρειαστεί το ταψί
Παντζάρια έτοιμα βρασμένα λεπτοκομμένα
250 γρ μανιτάρια φρέσκα
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 σκελίδες σκόρδο
Για το Πέστο Φυστικιού
Μισή κούπα φυστίκια
2 χούφτες βασιλικό φρέσκο
1/3 κούπας ελαιόλαδο
3 κ.σούπας βίγκαν τυρί τριμμένο
αλάτι, πιπέριΓια την μπεσαμέλ:
Μισό κουνουπίδι
1 κούπα γάλα σόγιας
μοσχοκάρυδο
3 κ.σούπας αλεύρι βρόμης ή νιφάδες στο μπλέντερ
3 κ. σούπας βίγκαν τυρί
ΟδηΓιες
- Κόβουμε λεπτές φέτες τις πατάτες και τα παντζάρια. Καλύπτουμε την επιφάνεια ενός ταψιού με τις πατάτες και μετά με τα παντζάρια
- Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με τα μανιτάρια ψιλοκομμένα σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε το σκόρδο πολτοποιημένο. Αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια στο ταψί και από πάνω βάζουμε μια στρώση σωταρισμένες πατάτες.
- Σε μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά για το πέστο για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το πέστο φυστικιού και από πάνω άλλη μια στρώση παντζάρια σε φέτες.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε 1.5 κούπα νερό και 1 κούπα γάλα σόγιας. Αλατίζουμε. Προσθέτουμε το μισό κουνουπίδι σε φουντίτσες.
- Όταν βράσει το κουνουπίδι, αφαιρούμε το νερό αφήνωντας μόνο 1 δάκτυλο. Με μπλέντερ χειρός πολτοποιούμε το κουνουπίδι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε ξανά. Ρίχνουμε την «μπεσαμέλ» από πάνω.
- Στολίζουμε με επιπλέον λαχανικά λεπτοκομμένα, αλατίζουμε & περιχύνουμε ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Έτοιμη!
Τα φρέσκα λαχανικά εδώ έχουν πολύ σημασία, φροντίστε να είναι ποιοτικά. Επέλεξα τα συγκεκριμένα από τα σούπερ μάρκετ LIDL και έμεινα 100% ικανοποιημένη. Βιολογικά έτοιμα βρασμένα παντζάρια, βασιλικό φρέσκο σε γλαστράκι, βιολογικές πατάτες, κουνουπίδι εγχώριο, μανιτάρια, φυστίκια και γάλα σόγιας.
Συναρπαστική φαίνεται και θα την φτιάξω σήμερα κιόλας!?
Στην μπεσαμέλ αν δεν βάλω κουνουπίδι που δεν μας τρελαίνει? μπορώ να την φτιάξω με γάλα αμυγδάλου και αλεύρι βρώμης; Τι λέτε, θα χαλάσει η γεύση;
Ευχαριστώ?