Σαλάτα κεχρί με σποράκια

Τρώνε οι άλλοι κρέας με μακαρόνια και εσύ δεν έχεις τι να φας; Το κεχρί σώζει από βέβαιη κακή επιλογή του να φας σκέτα μακαρόνια, γιατί δεν είναι φαγητό τα σκέτα μακαρόνια και κυρίως δεν σου ταιριάζουν αν έχεις δυσανεξία όπως εγώ! Θα το μετανιώσεις και το ξέρεις. Γιαυτό. Ακουσέ με!

Το κεχρί είναι πολύτιμο σποράκι, χρήσιμο για διατροφή χωρίς γλουτένη, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που το καθιστά ιδανική τροφή για διαβητικούς και γενικά για μια ισορροπημένη διατροφή. Έρευνες απέδειξαν τα οφέλη της διατροφής με κεχρί στην μείωση του σακχάρου νηστείας και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε διαβητικά άτομα. Είναι πλούσιο με μαγνήσιο, κάλιο, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα σε 1 κούπα βρασμένο κεχρί έχουμε :

6 γρ πρωτεΐνης

2.2 γρ φυτικων ινών

20 % ημερήσιας ανάγκης σε μαγνήσιο και μαγγάνιο

Ελάχιστα λιπαρά τα περισσότερα από τα οποία είναι πολυακόρεστα.

Τα σποράκια είναι ο Δαβίδ της διατροφής, καθώς περιέχουν συμπυκνωμένη θρέψη σε πολύ μικρή ποσότητα και αυτό τα καθιστά απαραίτητα για της εξασφάλιση της ποικιλίας και την αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης, ιχνοστοιχείων και υγιεινών λιπαρών. Ιδανικά για χορτοφάγους φυσικά! Το κουκουνάρι συγκεκριμένα ανά 100 γρ περιέχει:

13 gr πρωτεΐνης

70-80 % πολυακόρεστα λιπαρά τα οποία μειώνουν την LDL χοληστερόλη

φυτοστερόλες και τοκοφερόλες οι οποίες έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη & αντιοξειδωτική δράση, μειώνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την απορρόφηση κακής χοληστερίνης στον εντερικό αυλό.

Οι φυτοστερόλες στο κουκουνάρι φαίνεται ότι προστατεύουν από εκδήλωση καρκίνου εντέρου, μαστού, προστάτη και άλλων ειδών.

Περιέχει σκουαλένιο, την κύρια στερόλη του ελαιόλαδου, η οποία φαίνεται να μειώνει την LDL χοληστερόλη και να αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη.

Πάμε να τα φάμε λοιπόν όλα αυτά σε μια δροσερή σαλάτα με πολλή θρέψη!

Υλικα για 2 ατομα

  • Μισή κούπα ωμός σπόρος κεχρί (ισοδυναμεί σε 1 κούπα βρασμένο)

  • Πράσινη σαλάτα επιλογής σας

  • Ηλιόσποροι 2 κ.σούπας

  • Κολοκυθόσποροι 2 κ.σούπας

  • Κουκουνάρι 50 γρ

  • Μαϊντανός, καρότο, πιπεριά, φρέσκο κρεμμυδάκι

  • Ρίγανη, δυόσμος

  • Ελαιόλαδο, λεμόνι

ΟδηγΙες

  • Βράζουμε το κεχρί όπως το ρύζι με αναλογία 1 προς 2. Βάζουμε το κεχρί με 1 κούπα νερό και αλάτι σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά. Αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, τρίβουμε το καρότο, και προσθέτουμε στο βρασμένο κεχρί. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, αλάτι.
  • Σε μπολ βάζουμε την πράσινη σαλάτα μας. Εγώ έβαλα βαλεριάνα και iceberg. Από πάνω βάζουμε την σαλάτα κεχρί.
  • Σε τηγάνι χωρίς ελαιόλαδο τοστάρουμε το κουκουνάρι μέχρι να ροδίσει. Το ανακατεύουμε συχνά να ροδίσει πάνω κάτω. Προσθέτουμε το κουκουνάρι πάνω από την σαλάτα μας. Έτοιμη!
 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*