Η πορτοκαλόπιτα που έφερε τα πάνω κάτω!
Κλείσε τα μάτια και σκέψου την γεύση της καλύτερης πορτοκαλόπιτας που έχεις φάει ποτέ. Τώρα σκέψου να είναι cruelty free & gluten free. Γιατί να το κάνεις αυτό; Γιατί είναι ΙΔΙΑ σε pure εκδοχή. Τι είναι pure? Η φιλοσοφία του δεν μένω στα πεπατημένα και προχωρώ σε κάτι καλύτερο για εμένα. Γιατί μου ταιριάζει περισσότερο. Γιαυτό και μου αξίζει περισσότερο. Τώρα άνοιξε τα μάτια. Ωωω και εμένα αυτή η πορτοκαλόπιτα μου άξιζε από καιρό!
Την μελετούσα φευγαλέα στο μυαλό μου που και που, και αναρωτιόμουν, μπα, σιγά μην βγει ίδια με αυτήν την πορτοκαλόπιτα με φύλλο σε κομματάκια που έχει κρεμώδη γεύση, ζουμερή και πορτοκαλένια του ονείρου! Αν κάτι όμως έχω μάθει σε αυτήν την ζωή είναι ότι δεν θα μάθεις ποτέ, αν δεν πας εκεί που σκέφτεσαι! (το φιλοσοφώ σήμερα, υπομονή).
Και πήγα! Σκέφτηκα έναν συνδυασμό που είχε νόημα, τον έκανα, αλλά δεν έφτασε τις προσδοκίες μου. Δεύτερη προσπάθεια. Πήγα να διορθώσω κάτι και χάλασα 3 άλλα! ? Άρχισα να απελπίζομαι. Μπα, είπα, μάλλον θα χρειαστεί να βάλω γλουτένη…ευτυχώς δεν με άκουσα! Τρίτη προσπάθεια. Πρόσθεσα 2 υλικά που έκαναν την διαφορά. Η δικαίωση επήλθε με πανηγυρισμούς! Η πορτοκαλόπιτα των ονείρων μου, ήταν πραγματικότητα και μάλιστα as pure as can be!
Όποιος με αμφισβητεί, ας την δοκιμάσει!
Την διαφορά λοιπόν στην τρίτη προσπάθεια την έκανε το γιαούρτι καρύδας και το σιρόπι μελιού. Ήθελα να την πάρω αγκαλίτσα και να κοιμηθούμε μαζί. Να την φάω όλη με το κουτάλι μου αλλά έχε χάρη που ντράπηκα τον Σωτήρη. ?
Όχι, αυτή δεν είναι ακόμη μια συνταγή, είναι από τις καλύτερες συνταγές που έχω φτιαξει ποτέ!
Τα ψημένα ανάλατα αμύγδαλα είναι απαραίτητα! Φυσικά μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με αλεύρι αμυγδάλου εμπορίου αλλά θα χάσετε ένα γιάμι factor. Θα βγει εξίσου πορτοκαλένια όμως!
ΥλικΑ
Υγρά
3 πορτοκάλια ακέρωτα με την φλούδα4 κ.σούπας μέλι θυμαρίσιο
4 χουρμάδες βασιλικοί
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
4 κ.σούπας ελαιόλαδο
125 ml γιαούρτι καρύδας
1 μπανάνα γινωμένη
Στερεά
1 κούπα βρόμη νιφάδες1 κούπα αμύγδαλα ψημένα ανάλατα τριμμένα σε μπλεντερ ή coffee grinder
1 κ.γ. baking powder
Για το ταψί
2 κ.σούπας ζάχαρη καρύδας.
6 φέτες πορτοκάλιΓια το σιρόπι μελιού
1 κούπα νερό
μισή κούπα χυμό πορτοκάλι
3 κ.σούπας μέλι θυμαρίσιο
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Οδηγιες
- Σε μπλεντερ πολτοποιούμε τα πορτοκάλια με τους χουρμάδες.
- Σε βαθύ μπολ πολτοποιούμε με πιρούνι την μπανάνα. Προσθέτουμε τον πουρέ πορτοκάλι και τα υπόλοιπα υγρά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
- Σε έτερο μπολ ανακατεύουμε τα στερεά καλά να ενωθούν με το σύρμα. Ενώνουμε τα στερεά με τα υγρά.
- Σε αντικολλητικό ταψάκι βάζουμε την ζάχαρη καρύδας στον πάτο να καλυφθεί. Τοποθετούμε τις φέτες πορτοκάλι.
- Περιχύνουμε το μίγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 35-40 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά για 10 λεπτά να σιγοβράσει. Αφαιρούμε από την φωτιά και περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα. Τα 2/3 του σιροπιού φτάνουν για να σιροπιάσει. Αφήνουμε μισή ώρα να ρουφήξει το σιρόπι. Έτοιμη!
- Αναποδογυρίζουμε την πορτοκαλόπιτα σε ρηχό ταψί. Έτοιμη!
Αν δεν έχουμε γιαουρτι καρύδας μπορούμε με ζωικό ;
Φυσικά. Οποιο γιαούρτι επιθυμείτε.
Μαζί με τους χουρμάδες, τα πορτοκάλια το πολτοποιουμε ωμά; Δεν χρειάζονται βράσιμο πρώτα;
Ωμά ναι. Θα ψηθούν μετά μαζί με την πίτα 🙂