Samosas!

Μα τι χαρά! Επιτέλους αυτή η συνταγή βρίσκεται στην συλλογή μου και είμαι τόσο περήφανη για αυτήν!
Λαχταριστές πιτούλες με λαχανικά, spicy αρώματα Ανατολής και θρέψη -όπως πάντα- στο κόκκινο. Προϋπόθεση η θρέψη, αλλά και η γεύση, η οποία θα σας τρελάνει εγγυημένα όσο τρέλανε και εμένα! Μην αλλάξετε τίποτα στην συνταγή ή κάντε την δική σας παραλλαγή αν θέλετε, εδώ υπάρχει ελευθερία κινήσεων!

Τις έφαγα πρώτη φορά στην Αγγλία, στα ινδικά εστιατόρια που αγαπώ, μια κουζίνα κόσμημα του Ινδικού πολιτισμού. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ινδικό, να το κάνετε! Όταν πηγαινοερχόμουν Αγγλία για locums ( εφημερίες μέσω agency) τις έβρισκα στο marks and spencer food και τις τσάκιζα. Τώρα, I own them! Yaaaaasss!!!

Φυσικά αν έχετε δική σας συνταγή για ζύμη κουρού ή αν θέλετε έτοιμη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως μια vegan σίγουρα θα έχει θέση και στην δίκη σας συλλογή, αφού νηστεύουμε, βαριόμαστε, αλλάζουμε διατροφές, γιαυτό κρατήστε την! Η συγκεκριμένη γίνεται και με φύλλο κρούστας. Αλλά η δική μου συνταγή είναι καλύτερη. Να τα λέμε αυτά!

Το Garam masala είναι ινδικό μίγμα μπαχαρικών που σας λύνει τα χέρια. Αντί να έχετε 200 μπουκαλάκια, έχετε ένα και συμφέρει. Το βρίσκετε πολύ εύκολα στα μπαχαράδικα. Το θέλει το spiciness της η samosa!

Μου αρέσει η γέμιση να είναι πλούσια γιαυτό έκανα τις σαμόζες μπαμπάτσικες και χορταστικές. Ιδανικές για τραπέζωμα, γιορτή, μή γιορτή, καθημερινή, καθώς είναι γρήγορη συνταγή και πολύ μα πολύ απλή. Το υπόσχομαι!

Υλικα για 8 ατομικες samosas

  • Γέμιση
    1 κούπα σπανάκι

  • Μισή κούπα μαρούλι iceberg

  • Αρακά μισή κούπα

  • 1 καρότο σε κύβους

  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
    μισό κρεμμύδι κόκκινο 

  • 1 πιπεριά

  • 1 μέτρια πατάτα σε κύβους

  • 2 κ.σούπας αλεύρι φακής ή οποιοδήποτε επιθυμείτε.

  • Δυόσμο, κάρδαμο τριμμένο
    Garam masala 1/2 κ.γ., πάπρικα

  • Ζύμη κουρού vegan
    1 κούπα αλεύρι ολικής
    2/3 κούπας αλεύρι κίτρινο για πίτες
    8 κ.σ. ελαιόλαδο 
    8 κ.σ. γιαούρτι καρύδας
    1 κ.γ. αλάτι

Οδηγιες

  • Σε βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ανακατεύουμε καλά. Ζυμώνουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο.
  • Σε wok ή βαθύ τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα λαχανικά μας για 2-3 λεπτά με τελευταίο το σπανάκι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε το αλεύρι στο τέλος για να δέσει το μίγμα.
  • Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί. Χωρίζουμε την επιφάνεια σε 8 ορθογώνια.
  • Βάζουμε 2 κουταλιές γέμιση σε κάθε ορθογώνιο και κλείνουμε σε λίγο νεράκι στις άκρες πατώντας καλά. Αν θελουμε πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο για τσαχπινιά!
  • Τοποθετούμε τις samosas σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν στους 180 C σε προθερμασμένο φούρνο.

Εύχομαι να τα χαρείτε με τους αγαπημένους σας και να γεμίσουν το τραπέζι σας με την ευλογία των αγνών υλικών!

 

2 Comments

  1. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

    Υπέροχες!!! Ο άντρας μου, μου είπε: αυτές οι πιτες πρέπει να πουλιούνται!!!

     
    • Χαχαχα, συμφωνώ απόλυτα!! Είναι απίθανες 🙂 Να μεταφέρετε ότι τον ευχαριστώ πολύ!

       

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*