Το γλυκό λένε του Νώε, της Αγίας Βαρβάρας, το Ανατολίτικο, με δέκα υλικά, δέκα= ασσάρα. Το γλυκό από την Πόλη που ενώνει 2 θρησκείες και έχει συμβολική σημασία. Μια Δέηση για την καρποφορία, παρασκευάζεται παραδοσιακά σε μεγάλες ποσότητες και προσφέρεται στην γειτονιά. Όπως όλα αυτά τα υλικά ενώνονται μεταξύ τους σε αρμονία έτσι και όλοι οι άνθρωποι ενώνονται γύρω από αυτό το γλυκό έδεσμα.
Η θρέψη του, ουσιαστική. Στάρι, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, όσπρια, σπόρια, ρόδι. Ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η φύση! Πρωτεΐνη από το σιτάρι, τα ρεβύθια, τους ξηρούς καρπούς, τα σπόρια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από το σιτάρι, τα φρούτα, τα σποράκια, φυτικές ίνες και ω3 λιπαρά από τους ξηρούς καρπούς και τα σπόρια, μια αληθινή γιορτή της θρέψης!
Είναι το πιο εύκολο γλυκό και το πιο προσαρμόσιμο στην κουζίνα σου. Βάζεις ότι θες και ότι έχεις. Εμένα μου αρέσει ίσα ίσα γλυκός ο χυλός, και να παίρνεις γλύκα από τα ρόδια, τους ψιλοκομμένους χουρμάδες και τα σταφύλια. Μια πραγματική ευλογία!
Πάμε να δούμε τα υλικά!
Υλικα
500 γρ στάρι Ζέας
1 κούπα βρασμένα ρεβύθια
4 κ.σούπας ηλιόσποροι
4 κ.σούπας λιναρόσπορο κοπανιστό
1 κούπα σταφύλια κόκκινα χωρίς κουκούτσια
8 χουρμάδες βασιλικοί
2 χούφτες ξηροί καρποί (εγώ έβαλα κάσιους)
1 κ.σούπας εκχύλισμα ροδιού ή μελάσσα ή χαρουπόμελο
2 κ.σούπας κανέλα
προαιρετικά λίγο γαρύφαλο σε σκόνη
8-9 κούπες νερό
Οδηγιες
- Ξεπλένουμε σε σίτα πολύ καλά το σιτάρι και αφήνουμε να μουλιάσει σε νερό για 12 ώρες.
- Βάζουμε το σιτάρι με το ίδιο το νερό στο οποίο μούλιασε σε κατσαρόλα να βράσει, μετρώντας το νερό να είναι 8 κούπες. Εάν δεν είναι προσθέτουμε νερό. Προσθέτουμε τα ρεβύθια και αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα σε μέτρια φωτιά.
- Σε μούλτι χτυπάμε τα σταφύλια με τους χουρμάδες να γίνουν κρέμα.
- Όταν είναι έτοιμο το σιτάρι, προσθέτουμε την κρέμα σταφυλοχουρμάδων & τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και αφαιρούμε από την φωτιά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ώστε να είναι ένας χυλός.
- Τοποθετούμε τον χυλό σε μπολάκια και αφήνουμε να κρυώσει. Θα πήξει ενώ κρυώνει. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένους χουρμάδες, ρώγες σταφύλι, κανέλα και σπόρους ροδιού. Διατηρούμε στο ψυγείο.