Μια έμπνευση που έγινε πραγματικότητα χάρη στο αγαπημένο μου ανθόνερο λεβάντας του Aetheleon. https://aetheleon.com/
Μαζί με κρέμα καρύδας, αχλάδι, τσάι λεβάντας και σιρόπι σφενδάμου. Ένα παγωτό απίθανο, που με τρέλανε! Εύχομαι να το απολαύσετε και εσείς με τους αγαπημένους σας.
Τα οφέλη της λεβάντας είναι γνωστά από την αρχαιότητα στην Μεσόγειο και την Ασία.
Μέλος της οικογένειας της μέντας, το έλαιο που παράγεται από τα άνθη της, χρησιμοποιείται στην μαγειρική σε πολλές παραλλαγές. Σε σαλάτες, σούπες, θαλασσινά, γλυκά, τυριά και ζύμες.
Επίσης έχει σημαντική αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση, γιαυτό και κατέχει περίοπτη θέση στην Αρωματοθεραπεία. Απαλύνει πληγές εγκαύματα και κοψίματα, και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την λιπαρότητα και την ακμή. Απαλύνει πονοκεφάλους, όταν γίνεται μασαζ του ελαίου στο μέτωπο και βοηθά σημαντικά στην ποιότητα του ύπνου. Το άρωμα από τα αποξηραμένα άνθη χρησιμοποιούνται για να φρεσκάρουμε τις ντουλάπες και τον αέρα.
Αγχολυτική δράση
Έρευνα στην ιατρική για την αγχολυτική της δράση έχει φέρει σημαντικά δεδομένα που της δίνουν επάξια θέση ως αγχολυτικό, ρυθμιστικό της διάθεσης και αντικαταθλιπτικό, ιδιότητες που ενισχύονται από την φυσική της χαλαρωτική δράση και αρωγή στον ύπνο. Όμως φαίνεται ότι το έλαιο λεβάντας δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα απευθείας, στους πυρήνες του λιμπικού συστήματος όπου ρυθμίζονται τα συναισθήματα και η μνήμη μας. Έτσι, συνίσταται για ενίσχυση γνωστικών λειτουργιών, σε άτομα σε προδιάθεση για νόσο Alzheimer’s.
Συνιστώ την πόση τσαγιού από τα αποξηραμένα άνθη, βρώση των ανθών της φρέσκων ή αποξηραμένων και του ανθόνερου λεβάντας, χρήση του ελαίου και του ανθόνερου ως εντριβή και ως καλλυντικό απευθείας στο πρόσωπο.
Προσωπικά χρησιμοποιώ το ανθόνερο καθημερινά στο πρόσωπο μου γιατί καταπραΰνει ερεθισμούς και βοηθά στην ρύθμιση παραγωγής σμήγματος. Μπορεί επίσης να ψεκαστεί απευθείας στο στόμα για φρέσκια αναπνοή!
Μπορείς να φτιάξεις μέχρι και παγωτό λοιπόν!
Πάμε να δούμε πως!
Υλικα
2 κονσέρβες κρέμα καρύδας των 400 ml η καθεμία.
2 ώριμα αχλάδια
3 κ.σούπας σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης ή μέλι.
3 κ. σούπας ανθόνερο λεβάντας.
1 κ.γ. αποξηραμένα άνθη λεβάντας (τσάι).
Οδηγιες
- Δύο ώρες πριν την παρασκευή μας, βάζουμε τις κονσέρβες στο ψυγείο. Στον κάδο του επεξεργαστή ή με μπλεντερ βάζουμε το πηχτό κρεμωδες μέρος και αφήνουμε έξω το νερό που έχει στον πάτο.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά.
- Μεταφέρουμε σε φόρμα κέικ ή σε οποιο σκεύος έχουμε. Καταψύχουμε για 1-2 ώρες. Έτοιμο!
- Σερβίρουμε με αποξηραμένα άνθη λεβάντας και φρέσκα άνθη.
Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε το παγωτό στην κατάψυξη παραπάνω από 1-2 ώρες γιατί θα παγώσει πολύ και θα αλλοιωθεί η σύσταση του. Δεν περιέχει συντηρητικά που κρατούν την σύσταση κ του μαλακή όπως τα παγωτά εμπορίου. Γιαυτό είναι καλό να καταναλώνεται άμεσα. Αν καταψυχθεί παραπάνω μπορούμε να το αφήσουμε έξω να ξεπαγώσει.