Λατρεύω παραδοσιακές συνταγές. Η σοφία που κουβαλάνε με συγκλονίζει. Ανεπανάληπτες, διαχρονικές και πολύτιμες θρεπτικά. Η οικογενειακή θαλπωρή που προσφέρει η θέα μιας πίτας στο τραπέζι δεν συγκρίνεται με τίποτα.
Ο πλαστός λοιπόν, είναι μια χορτόπιτα της Θεσσαλίας χωρίς φύλλο. Αλλιώς και φτωχόπιτα γιατί περιέχει ελάχιστα υλικά. Απλή, μέσα στο μεγαλείο της. Σε θρέφει και σε χορταίνει έξυπνα.
Γνώρισα αυτήν την πίτα όταν γνώρισα την πεθερά μου Σοφία. Ο σύζυγος Σωτήρης είναι από το Μουζάκι Καρδίτσας. Όλες οι πίτες της Σοφίας με τρελαίνουν! Μπατζίνα, κολοκυθόπιτα γλυκιά ή πλαστός είναι πάντα στο σπίτι της σε χαρές και τραπεζώματα. Το χαρακτηριστικό τους είναι πάντα η απλότητα και η απίθανη γεύση. Ήταν θέμα χρόνου να την φτιάξω επιτέλους μόνη μου. Φυσικά με καλαμποκάλευρο, ήτοι μπομπότα από το Μουζάκι. Αυτό το ξανθό χωριάτικο αλεύρι, όχι το corn flour του σούπερ μαρκετ. Θα το βρείτε σε παραδοσιακά παντοπωλεία, σε βιολογικά καταστήματα ή καλύτερα από το χωριό όσοι τυχεροί έχετε.
Διατροφικά λοιπόν αυτή η πίτα είναι χωρίς γλουτένη, γεμάτη χόρτα και μυρωδικά με σημαντική θρεπτική αξία. Ιδανική για όποιον έχει δυσανεξία στην γλουτένη, για paleo διατροφή, δηλαδή χωρίς σιτηρά και φυσικά για βίγκανς και χορτοφάγους και ΟΛΟΥΣ! Ιδιαίτερα για ζουζουνάκια 🙂
Η συνεισφορά μου στην συνταγή ήταν το γάλα σόγιας στην ζύμη. Φυσικά δεν θα το πω παραέξω, μεταξύ μας, μην το ακούσει η πεθερά! Πάλι καλά που ο Σωτήρης -ο οποίος ήταν από πάνω μου όταν μαγείρευα καθοτι λατρεύει πλαστό- κάτι έπαθε και ενώ δεν θέλει καθόλου τα φυτικά γάλατα και γενικά όλα αυτά τα χορτοφαγικά που φτιάχνω, με άφησε να το βάλω στην συνταγή! Και το αποτέλεσμα ήταν απίθανο! Θα γεμίσει το τραπέζι σας με αρώματα και γεύση παράδοσης με ένα σύγχρονο twist μοντερνιάς που ταιριάζει απόλυτα! Έγινε μαλακή, και έφυγε αυτή η σκληράδα που έχει το σκέτο καλαμποκάλευρο. ΣΟΚ Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ! ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ. Μπράβο μου! ?
Υλικα για την Ζυμη
500 γρ καλαμποκάλευρο
1 κούπα γάλα σόγιας άγλυκο και 1/4 κούπας χωριστά
7 κ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 κούπα νερό και 1/4 κούπας χωριστά
1 κ.γ. αλάτι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:
700 γρ φρέσκο σπανάκι φύλλα
1 μεγάλο πράσο
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
3 κ. σούπας ελαιόλαδο
1/3 κούπας νερό
αλάτι, πιπέρι
Τριμμένο βίγκαν τυρί προαιρετικά
Οδηγιες
- Σε βαθύ μεγάλο μπολ ενώνουμε τα υλικά της γέμισης και με το χέρι μας ζυμώνουμε τα χόρτα να ανακατευτούν καλά και να μαραθούν.
- Σε βαθύ μπολ βάζουμε τα υλικά της ζύμης εκτός από το 1/4 κούπας γάλα και 1/4 κούπας νερό που κρατάμε χωριστά. Ανακατεύουμε καλά. Η ζύμη γίνεται αραιή σαν λάσπη, όχι όμως νερουλή.
- Αλοίφουμε γενναιόδωρα ένα μεγάλο ορθογώνιο ρηχό ταψί με ελαιόλαδο. Με τις παλάμες μας απλώνουμε την ζύμη στο ταψί κρατώντας το 1/3 στην άκρη για το πάνω «φύλλο». Απλώνουμε καλά να πάει παντού και να ανέβει λίγο στις άκρες, το λεγόμενο κοθρώτας.
- Απλώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα και την πατάμε ελαφρά με τα δάχτυλα κάτω.
- Στο μπολ με την υπόλοιπη ζύμη προσθέτουμε το 1/4 κούπας νερό και 1/4 κούπας γάλα σόγιας και ανακατεύουμε με το σύρμα. Θα γίνει πολύ αραιή σαν αραιός χυλός. Περιχύνουμε την γέμιση με τον χυλό να πάει παντού και με την παλάμη μας «μουντζώνουμε ελαφρά την πίτα.
- Ψήνουμε με προθερμασμένο φούρνο στο δεύτερο επίπεδο από κάτω σε αέρα και αντιστάσεις στους 180 C για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Αν έχουμε κατεψυγμένο σπανάκι,γίνεται η πίτα;
Ναι φυσικά !
Την έφτιαξα και είναι καταπληκτική! Την έχω σχεδόν κάθε εβδομάδα στο τραπέζι και δεν τη βαριέται κανείς.
Πόσο χαίρομαι!!!
Με κάποιο άλλο φυτικό γάλα γίνεται;
Φυσικά! Αρκεί να μην έχει ζάχαρη.