Η ζάχαρη και τα παιδιά.

Θέλω καιρό να γράψω για την ζάχαρη και τα παιδιά γιατί υπάρχουν τόσες πληροφορίες παντού που μπερδεύουν και επικρατεί σύγχυση πάνω στο τί είναι τελικά υγιεινό για τα παιδιά και τι όχι.

Ο υδατάνθρακας και η ζάχαρη δεν είναι συνώνυμα. Ο υδατάνθρακας αποτελεί μια ευρύτερη κατηγορία, μέρος της οποίας είναι οι μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, άμυλο και φυτικές ίνες.

Η κοινή ζάχαρη λοιπόν είναι υδατάνθρακας, δισακχαρίτης γλυκόζης και φρουκτόζης, η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη ή πιο σωστά η κρυσταλλική ζάχαρη από ζαχαρότευτλα ή ζαχαροκάλαμο. Είναι επεξεργασμένη και έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη δηλαδή αυξάνει πολύ γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωσή της, κάτι που δεν θέλουμε να συμβαίνει συστηματικά γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης και εκδήλωση διαβήτη τύπου 2. Επίσης αν καταναλώνουμε περισσότερη ζάχαρη από ότι χρειαζόμαστε, η περίσσεια αυτής μετατρέπεται στο σώμα μας σε λίπος και οδηγεί σε παχυσαρκία.

Η κατανάλωση λοιπόν της επεξεργασμένης ζάχαρης θα πρέπει να περιορίζεται. Στην θέση της, μπορούμε να καταναλώνουμε υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που προκαλεί επίσης άνοδο του σακχάρου του αίματος αλλά σταδιακά και έτσι δεν επιβαρύνει την παραγωγή ινσουλίνης και δεν οδηγεί σε διαβήτη ή παχυσαρκία.
Τέτοιοι υδατάνθρακες είναι οι φυτικές ίνες, όλα τα φρούτα, τα όσπρια, τα σιτηρά ολικής άλεσης, η ζάχαρη καρύδας, κ.α.

Τα φρούτα

Τα φρούτα περιέχουν φρουκτόζη, έναν μονοσακχαρίτη με πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και κυρίως! ΔΕΝ προκαλεί άνοδο της ινσουλίνης στο αίμα. Άρα είναι ιδανική για διαβητικούς.

Θα βγώ (ξανά) να το φωνάξω να το πω!!: Τα φρούτα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τα γλυκά της φύσης! Είναι οι ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ της φύσης. Ότι πιο σημαντικό μπορεί να μας προσφέρει σε συσκευασία δώρου!

Η σύγχυση με την φρουκτόζη έγινε όταν ένα πρόσθετο γλυκαντικό, το high fructose corn syrup HFCS, άρχισε να μπαίνει σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτή η προσθήκη και η χρήση του σε όλα τα ανθυγιεινά τρόφιμα, αυξάνει κατά πολύ τα επίπεδα φρουκτόζης που αντέχει το συκώτι μας να διαχειριστεί με συνέπεια να την στέλνει για μετατροπή σε λιπαρά οξέα και τελικά να οδηγεί σε εναπόθεση λίπους.

ΟΜΩΣ! Αυτό ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ! Η ποσότητα φρούτων που θα πρέπει να καταναλωθεί ώστε να φτάσουμε τα βλαβερά επίπεδα του HFCS, χαρακτηριστικού της δυτικής διατροφής, θα ήταν τεράστια.

Ας πάψουμε λοιπόν να αναφερόμαστε στα φρούτα ως γλυκά και ας τα δούμε σαν αυτό που πραγματικά είναι: ΘΡΕΨΗ.

Γαλακτοκομικά μετά τον θηλασμό ως πηγή ΚΑΙ ζάχαρης.

Το γάλα λοιπόν, δεν περιέχει μόνο ασβέστιο, λιπαρά και πρωτεΐνη. Περιέχει και υδατάνθρακες.

Η λακτόζη, ο δισακχαρίτης του ζωικού γάλακτος, (γλυκόζη και γαλακτόζη), έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η αυξημένη κατανάλωση γάλακτος από τα παιδιά οδηγεί σε εναπόθεση λίπους και παχυσαρκία μέσω της μετατροπής της περίσσειας λακτόζης σε λιπαρά οξέα. Ιδανικά μετά την διακοπή του θηλασμού θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση γάλακτος όσο γίνεται περισσότερο. Πλέον σταδιακά με μια ισορροπημένη τροφή, ένα μωρό λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Άρα αν ένα παιδί είναι παχύσαρκο και καταναλώνει πολύ γάλα, πρέπει να μειωθεί η ποσότητα του για να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος. Το ασβέστιο λαμβάνεται επιτυχώς και επαρκώς από τις τροφές, φυτικές και ζωικές. Η συνέχιση κατανάλωσης γάλακτος σκέτου και ειδικά με την μορφή απαραίτητης καθημερινής τροφής, είναι περιττή ενώ παράλληλα απομακρύνει τα παιδιά από την κατανάλωση ποικιλίας τροφών που θα μπορούσαν να τρώνε αντί του γάλακτος. Τελικά, η κατανάλωση γάλακτος μετά την λήξη του θηλασμού, αποτελεί επιλογή και όχι αναγκαιότητα.

Οι χυμοί φρούτων

Είναι παραπλανητικό, κι όμως, οι χυμοί φρούτων δεν είναι θρεπτικοί. Όσες βιταμίνες και να γράφουν ότι έχουν! Μην τους ακουμπήσετε καν! Εντάξει, ίσως σε κάποιο πάρτυ ως εξαίρεση. Όχι πιο συχνά! Μπορώ μάλιστα και πολύ πετυχημένα να τους παρομοιάσω με το αλκοόλ. Είναι κενές θερμίδες χωρίς καμία θρεπτική αξία. Ο χυμός δεν περιέχει την φλούδα και το σώμα του φρούτου, δηλαδή τον πολτό. Εκεί είναι όλα τα φλαβονοειδή! Γιαυτό συστήνω να δίνουμε στα παιδιά φρούτα ή smoothies όπου τα φρούτα αλέθονται ολόκληρα.

Η προέλευση μετράει, όχι η ποσότητα!

Θέλω να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό. Η ποσότητα υδατανθράκων ενος προϊόντος δεν είναι αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ τους. Αν λοιπόν μια μπάρα περιέχει 20 γρ υδατάνθρακες οι οποίοι είναι από χουρμάδες και μέλι, η ποσότητα των 20 γραμμαρίων δεν έχει καμία σημασία. Στην περίπτωση λοιπόν των φυσικών υδατανθράκων, δεν υφίσταται ο όρος πολλοί οι λίγοι. Και μάλιστα είναι άτοπο να ρωτάμε καν αν παχαίνουν ή όχι. Εφόσον η πηγή λοιπόν των υδατανθράκων είναι υγιεινή, οι ίδιοι είναι ΘΡΕΠΤΙΚΟΙ και δεν υφίσταται παραπάνω προβληματισμός ή ανησυχία.

Η γλυκόζη είναι απαραίτητη για την ζωή

Δύο όργανα στο σώμα μας χρειάζονται γλυκόζη για να λειτουργήσουν. Ο εγκέφαλος και οι μύες. Με την διαφορά ότι ο εγκέφαλος δεν έχει αποθήκες γλυκόζης, ενώ οι μύες έχουν. Έτσι πρώτη προτεραιότητα φυσικά έχει ο εγκέφαλος και για αυτό, δίαιτες που αποκλείουν τους υδατάνθρακες είναι επικίνδυνες. Σε μια προσπάθεια υγιεινούς διατροφής ή και για απώλεια βάρους θα πρέπει να αποκλείσουμε την ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΗ ΖΑΧΑΡΗ και όχι τους υδατάνθρακες, οι οποίοι πάντα πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό σε ένα πλάνο διατροφής. Τα παιδιά χρειάζονται αρκετούς υδατάνθρακες και είναι λάθος να τους περιορίζουμε. Αντίθετα θα πρέπει να περιορίζουμε την επεξεργασμένη ζάχαρη των επεξεργασμένων προϊόντων, των αναψυκτικών, των χυμών φρούτων, των γαλακτοκομικών. Και να προωθούμε τα φρούτα, τα λαχανικά, τα smoothies, τα γλυκά με φρούτα, μέλι, χουρμάδες, και γενικά φυσικά σάκχαρα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Η κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εδώ είμαστε λοιπόν, έχεις δίκιο να ανησυχείς γιατί η επεξεργασμένη ζάχαρη κσι οι απλοί υδατάνθρακες μειώνουν την ικανότητα των λευκοκυττάρων να φαγοκυτταρώνουν τους ξενιστές και φαίνεται να αυξάνουν τους φλεγμονώδεις δείκτες στο αίμα. Κάτι ξέρεις και φωνάζεις στον μικρό να αφήσει κάτω το γλυφειτζούρι! Οτιδήποτε λοιπόν επεξεργασμένο, μπρόσθετα, που το αγοράζουμε σε κουτί είναι πολύ πιθανόν να έχει πρόσθετη ζάχαρη για αυτό και οφείλουμε να κοιτάμε τα προϊόντα από πίσω. Όχι από μπροστά που είναι όμορφα και στρατηγικά σχεδιασμένα ώστε να προσελκύσουν κυρίως το παιδί αλλά και όποιον βιαστικά θα αγοράσει κάτι χωρίς να κοιτάξει τα συστατικά. Οσο πιο κοντά στην φυσική τους μορφή προσφέρουμε τα τροφιμα, τόσο περισσότερο εξασφαλίζουμε την αποφυγή τεχνητών ουσιών.

Εν κατακλείδι

Η ανατροφή παιδιών στις μέρες μας είναι σίγουρα ένα στοίχημα για όλους. Η διατροφικές επιλογές είναι πολλαπλάσιες από τότε που ήμασταν εμείς παιδιά και αυτό καθιστά την κατάστασηεπιρρεπή προς το απόλυτο χάος! Για να αποκτήσουμε τον έλεγχο θα πρέπει να συνεργαστούμε με τα παιδιά και να τα βάλουμε στο «παιχνίδι» , αλλιώς η απαίτηση της de facto συμμόρφωσης τους είναι απατηλή και προγραμματισμένη να αποτύχει.

Φυσικά και μπορούν αλλά και πρέπει τα παιδιά μας να τρώνε γλυκά στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής, με συνείδηση και ενημέρωση από την μικρή ηλικία για το ποιοί είναι υγιεινοί υδατάνθρακες και ποιοί επικίνδυνοι για την υγεία. Η επιμόρφωση των παιδιών σχετικά με την διατροφή είναι δική μας υποχρέωση και θα πρέπει να φροντίσουμε να είναι ενημερωμένα πλήρως πάνω στο τί τρώνε. Μόνο έτσι θα επιλέγουν συνειδητά και υπεύθυνα στο μέλλον.

 

2 Comments

  1. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    Είμαι μαμά με δυο παιδιά κ έχω κάνει πολλές συνταγές σου, είναι όλες πεντανόστιμες. Σ’ ευχαριστώ για όλα

     

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*