
Εγώ προσωπικά ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να αγοράσω χαλβά μακεδονικό. Αν και τον λατρεύω. Δεν αντέχεται τόση ζάχαρη! Μου αρέσουν τα άγλυκα γλυκά, με γεμάτη γεύση από τα συστατικά τους, όχι από την ζάχαρη!
Και επειδή πολύ σοφά, αν θες να γίνει κάτι σωστά κάντο μόνος σου, το έκανα. Δίνω πολύ σημασία στις πρώτες ύλες γιαυτό το ταχίνι οφείλει να είναι φυσικό, αγνό χωρίς αηδίες. Οι ξηροί καρποί προτείνω να είναι αλατισμένοι και φυσικά ο λιναρόσπορος κοπανισμένος!
Ο μακεδονικός χαλβάς λοιπόν είναι ο χαλβάς με ταχίνι που μας έρχεται από την περιοχή της Μακεδονίας. Παραδοσιακά περιέχει ξηρούς καρπούς και καταναλώνεται ιδιαίτερα την Σαρακοστή διότι είναι νηστίσιμο γλύκισμα και ιδιαίτερα θρεπτικό.

Το αγαπημένο ταχίνι περιέχει υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνη, ασβέστιο και σίδηρο. Προσφέρει μοναδική θρέψη και έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία. Ήθελα λοιπόν να φτιάξω έναν χαλβά πολύσπορο, έτσι για να τελματίσω τον παράγοντα θρέψης! Μην ξεχάσετε τα αποξηραμένα κράνμπερι. Θα με θυμηθείτε.

Ένα μπολ θες μόνο και αγνή διάθεση! Και μία φόρμα κέικ. Όλα τα άλλα είναι παιχνιδάκι:
Υλικα
250 γρ ταχίνι ολικής
125 γρ νιφάδες φαγόπυρο ή βρόμη
5 χουρμάδες βασιλικοί
40 γρ σιρόπι σφενδάμου
2 κ.σ. Χαρουπόμελο
25 γρ ηλιόσποροι
25 γρ κολοκυθόσποροι
1,5 κ.σ. Λιναρόσπορος κοπανιστός
1 κ.σ. σπόροι τσία
2 κ.σ. Σουσάμι
1 χούφτα αποξ. Κράνμπερι
1 κ.γ. κανέλα
60 γρ ξηροί καρποί : αμύγδαλα, Κάσιους, φυστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
ΟδηΓιες
- Σε μούλτι χτυπάμε τους χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια και τις νιφάδες βρώμης.
- Σε μπολ βάζουμε το ταχίνι και το βάζουμε πάνω από ένα κατσαρολάκι με νερό που έβρασε. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το ταχίνι. Προσθέτουμε την βρώμη με τους χουρμάδες και τα υπόλοιπα υλικά.
- Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα κέικ, πιέζουμε το μίγμα μας και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Έτοιμο!
Είναι πραγματικά καταπληκτικός! Απλά ήθελα να ρωτήσω γιατί μου τρίβεται πολύ? Επίσης το συντηρούμε στο ψυγείο?
Ίσως ήθελε περισσότερα υγρά; Λίγο πάντως τρίβεται έτσι κι αλλιώς!
Καλημέρα! Μου φαίνεται φοβερά νόστιμος και μια έξυπνη ιδέα για παιδιά! Θα τον φτιάξω σίγουρα! Μπράβο!
Χαίρομαι που σας αρέσει 🙂
Εκπληκτική ιδέα! Μιας κ εχω αδυναμια στο κακαο και τη σοκολάτα, θα μπορούσαμε να βάλουμε σκόνη κακάο ή κομματάκια cacao raw? Ευχαριστούμε για τις όμορφες συνταγές!
φυσικά, μπορείτε να βάλετε ότι άλλο σας αρέσει! Να είστε καλά.