Μεγάλη η συγκίνηση για αυτό το ποστ , γιατί είναι αφιερωμένο στην αδελφή της γιαγιάς μου, την θεία Νίκη, την μοναδική γιαγιά που γνώρισα σαν παιδί καθώς η γιαγιά μου έφυγε όταν ήμουν πολύ μικρή και δεν την θυμάμαι. Ήταν η γιαγιά με το μαύρο τσεμπέρι που όλο της έπεφτε και το έφτιαχνε, τα μακριά άσπρα μαλλιά της πάντα πιασμένα με τσιμπιδάκια, και τα μαύρα ρούχα μόνιμα όντας χήρα και χωρίς παιδιά.
Εγώ λοιπόν την Θεία μου όταν πήγαινα στην Κάλυμνο, την θυμάμαι πάντα στη κουζίνα. Μαγείρευε ακατάπαυστα και ακούραστα για όλους. Θυμάμαι το ψωμί με λάδι και τριμμένη ντομάτα, το γάλα με λίγο ελληνικό καφέ που μας έφτιαχνε και φυσικά τα φύλλα της, ακα λαχανοντολμάδες, και τα Φοινίκια της.

Τα Φοινίκια είναι τα καλύμνικα μελομακάρονα, κάτι σαν τα ποντιακά ίσλι και παραδοσιακά είναι γεμιστά με καρύδι και κανέλα. Ένα απίθανο γλυκό που όλοι αξιζει να δοκιμάσετε. Φυσικά αν θέλετε παρακάμπτετε την γέμιση και τα φτιάχνετε σκέτα. Θα τρελαθείτε το ίδιο!
Η συνταγή της θείας μου λοιπόν χάθηκε με τα χρόνια. Πάντα όμως έχω στο μυαλό μου αυτήν την γεύση την μεστή, με άρωμα καρύδι, πορτοκάλι και το καλύμνικο θυμαρίσιο μέλι. Γέμιζε το στόμα και την ψυχή σου από την αγάπη με την οποία τα έφτιαχνε για όλους εμάς.
Φυσικά δεν ήταν ίδια με αυτή που σας προσφέρω εγώ τώρα! Προσπάθησα να φέρω την κλασική συνταγή με Φοινίκια στα δικά μου μέτρα, μη θυσιάζοντας όμως τίποτα από την γεύση τους. Είχα προετοιμαστεί ότι θα χρειαστούν παραπάνω από μια προσπάθειες όμως η πρώτη δοκιμή είναι ακριβώς αυτό που περίμενα!

Διάλεξα νιφάδες βρώμης, σιμιγδάλι, αλεύρι ολικής και τριμμένα καρύδια. Έβαλα μέλι μέσα στο μίγμα για να μειωθεί και η ζάχαρη στο σιρόπι. Ταιριάζει πάρα πολύ, και η μείωση του μελιού και της ζάχαρης στο σιρόπι είναι ιδανική για να μην βγουν τόσο γλυκά όσο τα έχουμε συνηθίσει.
Αντικαταστάσεις
Μέλι στο μίγμα
Είναι χωρίς αμφιβολίες συναισθηματικός ο λόγος που χρησιμοποίησα Καλύμνικο θυμαρίσιο μέλι σε αυτή τη συνταγή γιατί με αυτή μεγάλωσα. Μπορείτε όμως για vegan αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσετε σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου. Αντικαθίσταται εξίσου καλά με μαύρη ζάχαρη σε ίση ποσότητα.
Άλευρα
Εννοείται πως μπορείς να βάλεις αλεύρι γ. ο. χ. αντί ολικής, το σιμιγδάλι όμως δεν το διαπραγματεύομαι! Θεωρητικά και η βρώμη αντικαθίσταται με αλεύρι ολικής ή γ. ο. χ. Η βρώμη τα κάνει πιο μαλακά γιαυτό και χρειάζονται λιγότερη ώρα στο σιρόπι, αλλά το τελικά αποτέλεσμα είναι υπέροχο!
Ελαιόλαδο
Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα μπορείτε να βάλετε μισό μισό φυτικό λάδι με ελαιόλαδο. Αλλά και μόνο με ελαιόλαδο βγαίνουν νοστιμότατα!

Υλικά για 25 φοινίκια
Άλευρα:
200 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
100 γρ σιμιγδάλι
150 γρ νιφάδες βρώμης100 γρ καρύδια
Υγρά
200 γρ χυμό πορτοκάλι
80 γρ ελαιόλαδο
100 γρ μέλι
2 κ.γ. σόδα
20 ml κονιάκ προαιρετικάΞύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κ.γ. γαρύφαλο τριμμένο
2 κ.γ. κάνελα
Γέμιση και γαρνιτούρα
1/2 κούπα καρύδια
2 κ.σούπας σουσάμι
4 χουρμάδες βασιλικοί
2 κ.σούπας ηλιόσποροι
1 κ.γ. κανέλαΣιρόπι
2 κούπες νερό
Φλούδα ενός πορτοκαλιού
4 κ. σούπας μέλι
4 κ. σούπας ζάχαρη λευκή ή καφέ.
2 στικ κανέλας
Directions
- Σε μούλτι χτυπάμε τα καρύδια μέχρι να γίνουν τρίμμα.
- Σε βαθύ μπολ βάζουμε τα άλευρα, τα καρύδια και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα υγρά και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Θα πρέπει το μίγμα μας να πλάθεται εύκολα ή με λίγο αλεύρι στα χέρια μας.
- Σε μπλεντεράκι αλέθουμε την γέμιση.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλίτσες. Με τα δάχτυλα μας ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια και βάζουμε στο κέντρο λίγη γέμιση. Κλείνουμε και πλάθουμε σε μακρόστενα Φοινίκια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα στους 180 C για 15-20 λεπτά περίπου.
- Σε κατσαρολάκι βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο βουτάμε τα Φοινίκια στο κρύο σιρόπι ή τα κρύα φοινίκια σε ζεστό σιρόπι για μόλις 10 δευτερόλεπτα και τα αφήνουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση και έξτρα κανέλα.
- Τα απολαμβάνουμε με τους αγαπημένους μας!
Η αγαπημένη μου θεία Νίκη που την θυμάμαι και χαμογελάω. Κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει τα φοινίκια σου!
