Μεγάλη η συγκίνηση για αυτό το ποστ , γιατί είναι αφιερωμένο στην Θεία Νίκη, την μοναδική γιαγιά που γνώρισα σαν παιδί. Ήταν η γιαγιά με το μαύρο τσεμπέρι που όλο της έπεφτε και το έφτιαχνε, τα μακριά άσπρα μαλλιά της πάντα πιασμένα με τσιμπιδάκια, και τα μαύρα ρούχα μόνιμα όντας χήρα και χωρίς παιδιά.
Εγώ λοιπόν την Θεία μου όταν πήγαινα στην Κάλυμνο, την θυμάμαι πάντα στη κουζίνα. Μαγείρευε ακατάπαυστα και ακούραστα για όλους. Θυμάμαι το ψωμί με λάδι και τριμμένη ντομάτα, το γάλα με λίγο ελληνικό καφέ που μας έφτιαχνε και φυσικά τα φύλλα της, ακα λαχανοντολμάδες, και τα Φοινίκια της.
Τα Φοινίκια είναι τα καλυμνικα μελομακάρονα, κάτι σαν τα ποντιακά ίσλι και παραδοσιακά είναι γεμιστά με καρύδι και κανέλα. Ένα απίθανο γλυκό που όλοι αξιζει να δοκιμάσετε! Φυσικά και αν θέλετε παρακάμπτετε την γέμιση και τα φτιάχνετε σκέτα. Θα τρελαθείτε το ίδιο!
Η συνταγή της θείας μου λοιπόν χάθηκε με τα χρόνια. Πάντα όμως έχω στο μυαλό μου αυτήν την γεύση την μεστή, με άρωμα καρύδι και πορτοκάλι που γεμίζει το στόμα και την ψυχή σου από την αγάπη με την οποία τα έφτιαχνε για όλους εμάς.
Φυσικά δεν ήταν ίδια με αυτή που σας προσφέρω εγώ τώρα! Προσπάθησα να φέρω την κλασική συνταγή με Φοινίκια στα δικά μου μέτρα, μη θυσιάζοντας όμως τίποτα από την γεύση τους. Είχα προετοιμαστεί ότι θα χρειαστούν παραπάνω από μια προσπάθειες όμως η πρώτη δοκιμή είναι ακριβώς αυτό που περίμενα!
Διάλεξα αλεύρι βρώμης και φαγόπυρου μαζί με καρύδας για να σταθεροποιηθεί η ζύμη. Και ήταν πολυ καλή επιλογή! Η ζάχαρη καρύδας ταιριάζει πάρα πολύ, και η μείωση του μελιού στο σιρόπι είναι ιδανική για να μην βγουν τόσο γλυκά όσο τα έχουμε συνηθίσει! Δεν χρειάζεται τόσο πολύ μέλι στο σιρόπι τελικά!
Αντικαταστάσεις
Αλεύρι φαγόπυρου & νιφάδες βρώμης
Αν δεν θέλετε να βάλετε αλεύρι φαγόπυρου μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αλεύρι ολικής αν δεν θέλετε να γίνουν χωρίς γλουτένη & να κρατήσετε την βρόμη. Θα βγουν εξίσου πεντανόστιμα!
Ζάχαρη καρύδας & μέλι
Είναι χωρίς αμφιβολίες συναισθηματικός ο λόγος που χρησιμοποίησα Καλύμνικο θυμαρίσιο μέλι σε αυτή τη συνταγή γιατί με αυτή μεγάλωσα. Μπορείτε όμως για vegan αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσετε σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου. Η ζάχαρη καρύδας αντικαθίσταται εξίσου καλά με μαύρη ζάχαρη ή χουρμάδες στο μούλτι.
Ελαιόλαδο
Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα μπορείτε να βάλετε μισό μισό φυτικό λάδι με ελαιόλαδο. Αλλά και μόνο με ελαιόλαδο βγαίνουν νοστιμότατα!
Υλικά για 18-20 Φοινίκια
1 κούπα αλεύρι φαγόπυρο ή ολικής άλεσης
1 κούπα νιφάδες βρώμης
1 κ.γ. baking powder
μισή κούπα χυμό πορτοκάλι
1/4 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα ζάχαρη καρύδας
ή100γρ χουρμάδες βασιλικούς λιωμένους στο μούλτι1 κ.σούπας κονιάκ
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1/3 κ.γ. γαρύφαλο τριμμένο
1 κ.γ. Κάνελα
Γέμιση και γαρνιτούρα
1/2 κούπα καρύδια
2 κ.σούπας σουσάμι
4 χουρμάδες βασιλικοί
2 κ.σούπας ηλιόσποροι
2 κ.γ. κανέλαΣιρόπι
2 κούπες νερό
Φλούδα μισού λεμονιού και πορτοκαλιού
6 κ. σούπας μέλι
Directions
- Σε βαθύ μπολ βάζουμε τα άλευρα και το μπέικιν και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υγρά και ζυμώνουμε την ζύμη. Θα πρέπει να πλάθεται εύκολα γιαυτό αν σας βγει πιο υγρή προσθέστε αλεύρι και αν βγει πιο στεγνή, προσθέστε υγρά.
- Σε μπλεντεράκι αλέθουμε την γέμιση.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλίτσες. Με τα δάχτυλα μας ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια και βάζουμε στο κέντρο λίγη γέμιση. Κλείνουμε και πλάθουμε σε μακρόστενα Φοινίκια.
- Παραδοσιακά αν θέλουμε, με την λεπτή επιφάνεια του τρίφτη πατάμε την επιφάνεια των φοινικιών. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα στους 180 C.
- Σε κατσαρολάκι βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο βουτάμε τα Φοινίκια στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε στον δίσκο. Πασπαλίζουμε με την γέμιση που έμεινε.