Χαρούμενα Χορτοφαγικά Χριστούγεννα!
ξεκινούν με ορεκτικό βεβαίως βεβαίως, και τί ορεκτικό!
Indian spicy bhajis!
Ένα παραδοσιακό ινδικό ορεκτικό που με κέρδισε μόλις το δοκίμασα για πρώτη φορά στην Αγγλία στο τελευταίο μου ταξίδι. Εντυπωσιάστηκα από την απλότητα των υλικών και την πρωτόγνωρη αυτή γεύση του κρεμμυδιού με τα μπαχαρικά και το ρεβυθάλευρο. Πωπωπω!
Έτοιμα σε μόλις 15 λεπτά, θα κάνουν πάταγο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας, αλλά και σε κάθε τραπέζι σας, είτε είστε χορτοφάγος είτε όχι. Τα συνόδευσα με μια δροσερή σως γιαουρτιού καρύδας με εστραγκόν. Απίθανο!
Το δικό μου twist στην παραδοσιακή συνταγή είναι η προσθήκη πράσου, καλαμποκάλευρου, φρέσκο θυμάρι και εστραγκόν. Και φυσικά έβγαλα τα αυγά τα οποία αποδείχτηκε ότι ήταν τελείως περιττά anyways. Επίσης έχω να πω ότι είναι η πρώτη και μοναδική τηγανιτή συνταγή που μπαίνει στο μπλογκ! Χαλαάάάλιιιιι τους! Φαντάσου πόσο με τρέλαναν!
Το εστραγκόν, ή Αρτεμισία η δρακόντειος είναι ένα πολύ ιδιαίτερο βότανο που αγαπώ για το μοναδικό του άρωμα που ξεχωρίζει όπου βρεθεί. Οι Γάλλοι που το αγαπούν πολύ το χρησιμοποιούν κυρίως με κρεας, όμως εδώ το άρωμα του ξεχωρίζει ακόμη πιο πολύ!
Το spicy στοιχείο τους είναι θα έλεγα μέτριο, για μένα, που δεν αντέχω και πολύ τα καυτερά! Γιαυτό, αν τα θέλετε λιγότερο spicy, απλά αφαιρέστε το chilli!
Πάμε να τα φτιάξουμε!
Υλικά
Για 8 bhajis
3 κόκκινα κρεμμύδια
1 μικρό πράσο
7 κουταλιές ρεβυθάλευρο
3 κουταλιές καλαμποκάλευρο
2 σκελίδες σκόρδο
2 πιπερίτσες chilli
1 χούφτα φρέσκο κόλιανδρο
4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
λάδι για τηγάνισμα
αλάτι 1 κουταλάκι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/2 κουταλάκι garam masala
1/2 κύμινο
1/3 κουρκουμά
1 κουταλάκι εστραγκόν
1 κουτάλια μαύρη ζάχαρη
Οδηγίες
Κόβουμε τα κρεμμύδια και το πράσο σε λεπτές ροδέλες. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και με το χέρι μας αναμιγνύουμε καλά το μίγμα κάνοντας μασάζ μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Το αλάτι θα βγάλει υγρά από το κρεμμύδι και έτσι το μίγμα θα ενωθεί χωρίς την ανάγκη υγρών.
Πλάθουμε μπαλίτσες με τα χέρια μας, πιέζοντας με την παλάμη μας μέχρι να παρουν το σχήμα. Δεν χρειάζεται να είναι τελείως στρογγυλά, τα bhajis έχουν ένα ελεύθερο ακανόνιστο σχήμα.
Ζεσταίνουμε το λάδι για τηγάνισμα σε κατσαρόλα που την έχουμε γεμίσει μέχρι την μέση. Ρίχνουμε ένα ένα τα bhajis και χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά. Αφήνουμε να ροδοκοκκινίσουν καλά! Μην τα βγάλετε όταν είναι ανοιχτό καφέ γιατί δεν θα έχει ψηθεί καλά το εσωτερικό τους. Έτοιμα!
Για την σως
4 κουταλιές γιαούρτι καρύδας
1 κουταλιά διατροφική μαγιά
2 κουταλιές φρέσκο κόλιανδρο
1 κουταλάκι εστραγκόν
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με κουτάλι.