“Έχεις πάρει λοιπόν μια αγελάδα παραμάσχαλα”
Οι επιπτώσεις των γαλακτοκομικών προιόντων.
Πρόλογος
Αποφάσισα να εντάξω σε αυτό το άρθρο πέραν απο τις επιπτώσεις των γαλακτοκομικών στην υγεία του ανθρώπου, και τις επιπτωσεις της γαλακτοβιομηχανίας στα ζώα που εκμεταλλεύεται. Οι επιπτώσεις της γαλακτοβιομηχανίας στην ίδια την φύση, σχολιάζονται σε προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο ‘Βιώσιμες τροφές’.
Και ξεκινάω ετσι δυναμικά περί ηθικής, διότι δεν θα μπορούσα αλλιώς. Το να αναφέρω τις επιπτώσεις της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών στον άνθρωπο, χωρίς να αρχίσω από τις επιπτώσεις στα ίδια τα ζώα που τα παράγουν, δεν διαφέρει από την τραγική δήλωση ενός γονέα ό οποίος χάνει το παιδί του και μες στον θρήνο του, λυπάται και για το αντίκτυπο της απώλειάς του στην υπογεννητικότητα της χώρας του…
Το έγκλημα της κοινωνίας απέναντι στο μυαλό μας και τα ζώα.
H έννοια του σπισισμού.
Έχεις πάρει λοιπόν μια αγελάδα παραμάσχαλα και δεν την αφήνεις να ηρεμήσει λίγο βρε παιδί μου! Να ζήσει λίγο ίσως; Λέω τώρα! Ποια, η αγελάδα; Ναι, η αγελάδα. Μη με κοιτάς σαν αγελάδα. Αυτό που σου λέω. Έχει ψυχή, σώμα, νού και προπαντώς χώρο στον σύμπαν που την έφτιαξε. Δεν αποτελεί δώρο για τα παιδιά σου και τις λιγούρες σου. Χωρίς πλάκα. Αποτελεί ξεχωριστό, θαυμάσιο όν σκεπτόμενο, ικανό να νοιώσει συναισθήματα και αξίες όμοιες με τις δικές μας.
Ε και; Από αυτήν την αφελή σκέψη ξεκινάει όλο το πρόβλημα. Δεν φταίμε εμείς για αυτήν την σχεδόν αντανακλαστική σκέψη. Φταίνε οι γονείς μας (όπως πάντα), η κοινωνία και η προπαγάνδα των φιλοχρήματων εταιριών. Δηλαδή όλοι. Και εσύ φταις βέβαια, αλλά τελευταίος. Από τότε που θυμάσαι λοιπόν τον εαυτό σου έχεις εικόνα την μαμά να σε πρήζει να πιείς το γάλα σου. Αν δεν το έπινες, τα άκουγες. Όπου πήγαινες, πουλούσαν αυτό το άσπρο γάλα, και κανένας δεν είχε πρόβλημα με αυτό. Ποιος φτιάχνει το γαλατάκι Γιαννάκη; Η αγελάδα, μαμά. Μπράβο αστεράκι μου! Η μαμά; Και η μαμά δεν φτιάχνει γάλα; Μα τι ερωτήσεις είναι αυτές Γιαννάκη μου! Ντροπή! Τέτοια σκηνικά αγαπημένα.
Την αγελάδα λοιπόν, όχι μόνο της πίναμε το γάλα της πανταχούθεν και ολούθεν, την τρώγαμε κιόλας! Άλλο κι αυτό! Φάε το κρεατάκι σου Γιαννάκη μου! Ποιος τον ρώτησε τον Γιαννάκη αν θέλει να τρώει ζωάκια; Κανείς. Ποιος του έδωσε ποτέ την επιλογή; Ποιος του έδωσε καν το δικαίωμα να νοιώσει συμπόνια;
Έτσι λοιπόν μεγαλώσαμε όλοι με ένα ψέμα. Που γεννάει ψέμα, που γεννάει ψέμα… Γιαννάκη, τα σκυλάκια τα αγαπάμε αγάπη μου, δεν τα χτυπάμε! Είναι καλό το σκυλάκι! Και βλέπεις τον Γιαννάκη χαμένο στο νέφος των κοινωνικών διαχωριστικών υποδείξεων. Τι να κάνω δηλαδή εγω τώρα; Να αγαπάω το ένα και να τρώω το άλλο; Το λεγόμενο Speciesism- Σπισισμός. Ο στεγνός ρατσισμός απέναντι σε μερικά μόνο είδη, δεν προτείνεται απλά ως φυσιολογικός, παρατείθεται εντελώς αυθαίρετα ως αδιαμφισβήτητα αποδεκτός από όλους γύρω του! Αν αντιδράσει ο Γιαννάκης σε αυτην την φάση, που δεν πρόκειται γιατί έχει ήδη επιτυχημένα υποστεί κοινωνική πλύση εγκεφάλου, θα βιώσει ως και κοινωνικό αποκλεισμό. Αγγίζουμε πλέον τα σύνορα του φασισμού.
Είναι όποιος τρώει κρέας και γαλακτοκομικά φασίστας; Να εξηγήσω. Με βάσει τους νόμους της φύσης ΝΑΙ. Ακραία δήλωση; Καθόλου! Ακραία κατάσταση; Εντελώς! Η φύση κατέχει σοφία μεγαλύτερη και βαθύτερη από οποιαδήποτε βιαστική, αφελή και σπασμωδικά καταστροφική δική μας βούληση. Απέχουμε τόσο πολύ πια από τις ρίζες της και τα όνειρά της, που φαντάζουμε ξένοι… Πάμε πισω όμως στον φασισμό. Οτιδήποτε παραβιάζει το φυσικό δικαίωμα κάθε ύπαρξης να υπάρξει ελέυθερα και αναπόσπαστα από την ίδια της την φύση, βασισμένο σε φτηνές πλαστές ανάγκες ιδιοτελείς, και καθ’όλα αυθαίρετες, καταστρέφει κάθε ισχυρισμό περί μη φασιστικής διάθεσης και αντιθέτως ενισχύει τον φασισμό και τα παράγωγά του. Όπως η μανία, η ψευδαίσθηση της κυριαρχίας, της παντοδυναμίας και της ανωτερότητας… Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι με μία χορογραφία που δεν ξεχωρίζει κανέναν. Το κακό που δημιουργούμε, μας χτυπάει μετα στην μούρη φλάπ οσάν μπούμεραγκ.
Περί ηθικής και η ομοιόσταση του εγκεφάλου.
Γιατί λοιπόν κάποιος που απλά πίνει γάλα άλλου ζώου χωρίς να τρώει το ίδιο το ζώο να πρέπει να αισθάνεται άσχημα για αυτό; Κλασική ψευδαίσθηση των χορτοφάγων οι οποίοι έξυσαν την επιφάνεια του σπισισμού αλλά δεν τον είδαν καθαρά ποτέ. Και την πληρώνουν οι ‘ακραίοι’ βίγκανς που υπερβάλλουν με όλα. Αυτό πίστευα και εγώ ζώντας στην άγνοια που διάλεξα να ζώ για 6 μήνες όταν αποφάσισα να κόψω απλά το κρέας. Όμως η άγνοια είναι επιλογή συνειδητή, άρα δεν μπορεί να λέγεται άγνοια πια. Είναι ηθελημένη θέληση αποσιωποίησης αυτών που δεν σε συμφέρει να μάθεις. Γιατί απλά το μυαλό σου σε προστατεύει από ότι δεν πιστεύει ότι θα αντέξεις. Με τον ίδιο τρόπο που ένας γονιός αρνείται να παραδεχτεί την ομοφυλοφιλία του παιδιού του και παλεύει να χωρέσει χρόνια αποφυγής της πιο ολοφάνερης παραδοχής που καλείται να δει, πίσω από το μικρό του δαχτυλάκι. Όσο περισσότερο αποφεύγουμε μια άβολη κατάσταση, τόσο λιγότερο υπαρκτή φαντάζει…σαν ψέμα.
Έτσι λοιπόν, μεγαλώνουμε όλοι θεωρώντας εντελώς αυθαίρετα, χωρίς να έχουμε καν ερευνήσει το ελάχιστο, ότι τα ζώα με χαρά προσφέρουν ότι πολυτιμότερο έχουν, το ίδιο το γάλα που θα μεγάλωνε τα παιδιά τους, στα δικά μας παιδιά, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο λόγος που το ανθρώπινο μυαλό διαλέγει αυτήν την παρανοική σκέψη, είναι εκείνη λοιπόν η ηθελημένη θέληση αποσιωποίησης. Η οποία ουσιαστικά συγκρατεί τον μόνο κόσμο που ξέρουμε όρθιο. Γιατί πλέον φτάνει το μυαλό στα όρια της επιβίωσης. Αντιδρά σε ότι θα διαταράξει την πρότερη ήρεμη νοητική κατάσταση. Το μυαλό μας αντιδρά στις αλλαγές όπως και εμείς. Με σοκ! Και τις αποφεύγει όπως ξερει καλύτερα. Κρύβοντας μας την αλήθεια.
Τελικά, εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως όλοι θα έπρεπε να αντιδρούσαμε από την πρώτη στιγμή που θα μας πρόσφεραν ένα ποτήρι ξένο – όχι ανθρώπινο – γάλα, αλλά δεν το κάνουμε, διότι η παραδοχή της τεράστιας αυτής παραφροσύνης, που ακόμη και τώρα σε όποιον πίνει γάλα ακούγεται υπερβολική δήλωση, θα ταρακουνούσε βαθειά την μόνη έως τώρα πραγματικότητα που ξέρουμε. Κάτι που θα σόκαρε. Το σόκ εξ ορισμού σημαίνει αλλαγή. Τιποτα μετα από ένα σοκ δεν είναι το ίδιο με πριν. Και λίγοι είναι ανοιχτοί σε τέτοια αλλαγή. Πόσο μάλλον όταν την επιφέρεις εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου.
Η εκμετάλλευση των γαλακτοπαραγωγών ζώων.
Έχεις πάρει λοιπόν μια αγελάδα παραμάσχαλα και δεν την αφήνεις λίγο ήσυχη βρε παιδί μου! Την βάζεις σε σειρά, την βάζεις σε γραμμές, την βάζεις σε κύκλους, τις κολλάς τις γαλατορουφήχτρες και ρουφάς μέχρι τέλους! Κυριολεκτικά! Ούτε το πρωτόγαλα δεν το δίνεις του μοσχαριού που θέλει την μαμά του- σου φαίνεται χαζό; Και τι το κάνουμε; Whey protein λέει για τους αθλητές. ΝΟ WHEY! Σλόγκαν ενός βιγκαν περσόνα της Αμερικής (@badassvegan). Έφτιαξε μπουζάκια ο άνθρωπος, μάλλιασε η γλώσσα του να προσπαθεί να πείσει για τα αυτονόητα, αλλά πού. Είμαστε στην παλαιολιθική εποχή ακόμη…
Αυτή λοιπόν η αγελαδίτσα δεν βλέπει χαρά ποτέ! Ούτε να παρευρίσκεται με τον ταύρο δεν την αφήνουν πια! Δεν συμφέρει λέει. Η βίαιη μεταφορά σπέρματος από το χέρι ενός κυρίου είναι η μόνη χαρά που βλέπει! Ετσι λέει αποφεύγουμε και τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες των αγελάδων και επίσης εχουμε πρόσβαση σε τράπεζα σπέρματος πιό ποιοτική. Κάνουμε και σεξ με τις αγελάδες πια. Αμε. Τα πάντα στον βωμό της γαλακτοβιομηχανίας. Γιατι βλέπεις μια αγελάδα πρεπει να μείνει έγκυος για να παράξει γάλα. Η πλειοψηφία του γάλακτος που παράγεται από τις βιομηχανίες παραγγωγής γάλακτος προέρχεται από εγκυμονούσες αγελάδες. Τα μοσχαράκια λοιπόν, αφόσον θυληκά κρατιούνται ώστε να πάρουν την θέση της μαμάς όταν εξαντληθει, αλλά δεν πίνουν γάλα, προς Θεού! Πινουν σκόνη από δημητριακά με νερό και σόγια. Μεταλλαγμένη. Αμε. Δεν τελειώνει η παράνοια, περίμενε! Τα αρσενικά μοσχαράκια αναλόγως τα κέφια του αφεντικου, ή σκοτώνονται ή πουλιούνται για κρέας. Γεννούν, τους κλέβουν τα μωρά τους, αρμέγονται, γονιμοποιούνται τεχνητά εκ νέου, ώσπου γύρω στα 5 έτη, εξουθενωμένες πια σκοτώνονται για κρέας και τρώγονται. Αυτός είναι ο νοσηρός κύκλος της ζωής τους και ως τέτοιος δεν θα μπορούσε από το να επιφέρει συνέπειες.
Κυρίως όμως, ο λόγος που ο άνθρωπος αποφάσισε να πάρει το γάλα της αγελάδας, είναι επειδή μπορεί. Η αγελάδα είναι ένα ζώο πράο, ειρηνικό, οικόσιτο, ανικανό να αντιδράσει σε καμία ανθρωπινη παρέμβαση, όσο οδυνηρη και να είναι. Δεν αντιδρά με βία εννοώ, διότι οι αγελάδες κλαίνε, όπως όλα τα ζώα. Κλαίνε μέρες και βδομάδες ολόκληρες μετα που αποχωριστούν από το μοσχαράκι τους, γιατί το αναζητουν. Αν κάθε άνθρωπος μπορούσε να νοιώσει τον πονο της απώλειας που νοιώθει κάθε αγελάδα, όλος ο κόσμος θα ήταν βίγκαν.
Τα γαλακτοκομικά.
Ως γαλακτοκομικά εννοούμε τα παράγωγα προϊόντα της κτηνοτροφίας, δηλαδή το γάλα, το γιαούρτι, το βούτυρο και το τυρί.
Το γάλα
Οι άνθρωποι λοιπόν συνηθίζουν να ξεκινούν την κατανάλωση κυρίως αγελαδινών παραγώγων από τις πρώτες μέρες ζωής! Όσες μητέρες δεν θηλάσουν τα βρέφη τους, επιλέγουν παστεριωμένη σκόνη αγελαδινού γάλακτος. Υπαρχει και η επιλογή κατσικίσιου γάλακτος η οποία αποτελεί πιο λογική επιλογή και πιο υγιεινή αλλά δυστυχώς ακομη λίγες μητέρες την επιλέγουν. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας λοιπόν, συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών εως τα 2 έτη ηλικίας. Κατόπιν των δυο πρώτων ετών ζωής τους, τα ανθρωπινα βρέφη δεν χρειάζονται γάλα για την θρέψη τους. Τρέφονται πλέον αποκλειστικά με πλήρη στερεή διατροφή.
Αγνοώντας ηθελημένα λοιπόν αυτην την σύσταση η οποία θα έπρεπε να εστερνίζεται από όλους τους παιδιάτρους, οι άνθρωποι όχι μόνο συνεχίζουν να προσφέρουν στα παιδιά τους γάλα, χρησιμοποιούν για αυτό το σκοπό το γάλα της αγελάδας κύριως, και όλα τα προϊόντα που παράγονται από αυτό, στερώντας το πλήρως από τα δικά της βρέφη.
Kαι όλο αυτό γιατί; Για το ασβέστιο; Άραγε έχει άλλο τρόφιμο ασβέστιο πέραν του γάλακτος; Μάντεψε! Η απάντηση είναι ΝΑΙ!!! Αν βρε παιδί μου ο κυριότερος λόγος να πρέπει να πίνεις γάλα είναι το ασβέστιο, μήπως είμαστε παραπληροφορημένοι όλοι μαζικώς;
Πίνακας 1. Φυτικές πηγές ασβεστίου. Φρούτα και λαχανικά.
Πίνακας 2. Περιεκτικότητα σε ασβέστιο ξηρών καρπών και σπόρων.
Ένα φλυτζάνι γάλα = 250 mg ασβέστιο.
Σύμφωνα λοιπόν με τον μεταβολισμό του ασβεστίου, μόνο το 1/5 της διαιτητικής πρόσληψης ασβεστίου απορροφάται από το έντερο. Φυσιολογικά χρειαζόμαστε κάθε μέρα περίπου 200 mg ασβεστίου από την διατροφή μας που σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώσουμε 1000 mg. Στο φτερό λοιπόν μπορώ να σου πω 10 τροφές που αποτελούν εξίσου καλές φυτικές πηγές ασβεστίου :
Δεν χρειάζεται να είσαι με το κομπιουτεράκι στο χέρι. Είναι πολύ απλό. Απλά να τρώς ποικιλία λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών σε όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα.
Αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και δυσανεξία στην λακτόζη.
Η αλλεργία στην πρωτείνη αγελαδινού γάλακτος, την καζεΐνη, είναι η πιο συχνή αλλεργία των βρεφών, αλλά και του συνόλου των τροφικών αλλεργιών. Αφορα μόλις το 2-3% των βρεφών και αποχωρεί μόνη της αργότερα στην πλειοψηφία. Τα συμπτώματα διαφέρουν από παιδί σε παιδί αλλά κυρίως αφορούν το γαστρεντερολογικό, το δέρμα και τους πνεύμονες. Καθότι όπως κάθε αλλεργία μπορεί να φανεί επικίνδυνη για την ζωή συνίσταται η πλήρης αποφυγή χορήγησης γάλακτος αγελάδος τον πρώτο χρόνο ζωής. Η δυσανεξία στον υδατάνθρακα του αγελαδινού γάλακτος, την λακτόζη, αφορά ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και μπορεί να είναι συγγενής(πολύ σπάνια) ή επίκτητη, πολύ συχνή. Και αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας χάνει την ικανότητα παραγωγής του ενζύμου λακτάση το οποίο καλείται να διασπάσει την λακτόζη.
Ενήλικη ζωή
Το 70-75 % του πλανήτη έχει δυσανεξία στην λακτόζη. Το ήξερες; Ούτε εγώ! Δεν μας το λέει κανείς!
H δυσανεξία στην λακτόζη εμφανίζεται κατά την ενήλικη ζωή στα 20-40 έτη περίπου και οφείλεται σε νοσήματα του εντέρου όπως νόσο Crohn, IBS syndrome,(συνδρομο ευερέθιστου εντέρου), κοιλιοκάκη, διαβητική γαστροπάθεια, νόσο ΗIV, μετά από ακτινοβολία, γαστρεντερίτιδα, χημειοθεραπεία ή παρουσία όγκων του στομάχου. Εχει ως συμπτώματα τον μετεωρισμό, το διαρροικο σύνδρομο, τα εντερικά αέρια, συμπτώματα που ομοιάζουν με το συνδρομο ευερεθιστου εντέρου. Με την διακοπή της λακτόζης, τα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα! Και εδώ εισέρχεται η λεγόμενη δίαιτα χαμηλή σε FODMAP, δηλαδη σε ολιγο-δυ-μόνο σακχαρίτες για να μας κάνει να νοιώσουμε ακόμη καλύτερα. Δίοτι ενδέχεται να έχουμε δυσανεξία και σε άλλους απλούς ολιγοσακχαρίτες χωρίς να το ξέρουμε!
Χρειάζεται άραγε ο ανθρωπος να καταναλώνει γάλα και τα παραγωγά του μετά το πέρας του αποκλειστικού θηλασμού; Όχι δεν χρειάζεται. Η διατροφή του ανθρώπου από την ώρα που διακόπτεται τα γάλα, δύναται να του παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, σε αφθονία. Το γάλα, αποτελεί απλά μια παράδοση που δεν αφορά καν όλον τον κόσμο, παρα μόνο τους Καυκάσιους, οι οποίοι έχουν το μικροτέρο ποσοστό εμφάνισης δυσανεξίας στην λακτόζη. Καυκάσιοι: 25 %, Αμερικάνοι : 75%, και το 90 % των λαών της Ασίας.
Οσοι έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, μπορουν να φάνε τυρί και γιαούρτι διότι περιέχει ελάχιστη λακτόζη, καθότι είναι τίγκα στην καζείνη.
Περισσότερα για το ασβέστιο και την σύσταση του γάλακτος υπάρχουν σε ανάλογο πόστ μου.
Το τυρί
Καζεΐνη, ένα οπιοειδές.
Ας πάμε όμως στο τυρίίίίί. Τυράκι. Πού δεν βρισκεις τυρί πια; Οπου κι αν στριψεις βλεπεις κάπου να πουλάνε τυρι. Δεν υφίσταται καν σαλάτα χωρίς τυρι. Μια τραγικότητα. Οι ανθρωποι παραληρούν στην θέα λιωμένου τυριού. Μα, είναι δυνατόν να είναι πια τόσο νόστιμο αυτό το λαστιχένιο τρόφιμο που τις περισσότερες φορες μυρίζει σαν αθλητικά παπούτσια(χρησιμοποιημένα), και επιπλέον να μας καθηλώνει και μόνο η όψη του και να θέλουμε κι άλλο, να μην φτάνει ποτε; Ή μήπως παίζει κατι αλλο;
Η καζεΐνη λοιπόν, η πρωτείνη του γάλακτος, που συνιστά το περισσότερο μέρος του τυριού, όταν αποδομείται στο στομάχι μετατρέπεται σε κασομορφίνη. Η κασομορφίνη λοιπόν όπως θα έχετε ήδη μαντέψει από το όνομα της, είναι ένα οπιοειδές πεπτίδιο το οποίο μιμείται την δράση των ενδογενών οπιοειδών, δηλαδη των ενδορφίνων. Ουσιαστικά η άτιμη πάει και κολλάει πάνω στους ίδιους υποδοχείς με την ενδορφίνη, οποτε το σώμα μας ξεγελασμένο, νομίζει ότι πρόκειται για ενδορφίνη όντως και την πατάει σαν αρχάριος. Σαν τα 7 κατσικάκια με τον λύκο. Ό λύκος είναι η κασομορφίνη, η μαμά κατσίκα η ενδορφίνη, και τα 7 κατσικάκια ο υποδοχέας.
Άρα δεν φταίς εσύ που δεν μπορείς να κόψεις το τυρί όσο κι αν το θες, ούτε εσύ που τρώς τα cheetos σαν να μην υπάρχει αύριο, ουτε ακόμη και εσύ που αν και χορτοφάγος δεν γίνεται να ενστερνιστείς την βίγκαν διατροφή που τόσο θαυμάζεις, είναι το τυρι!!! Αυτό φταίει!!! Εσύ ο δύσμοιρος την πάτησες και σύ σαν τα κατσικάκια. Το μόνο που χωρίζει εσένα από την τυρένια απελευθέρωση, είναι ένα κλικ. Αυτό σου λείπει. Μονο ένα κλικ, είναι ικανό να ξεκολλήσει το μυαλό σου από την ψευδή εντύπωση (για σένα πεποίθηση) ότι δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς τυρί! Ελα τωωωραα! Φυσικά και μπορείς! Απλά εισαι εθισμένος και οσάν πρεζόνι, προσπαθείς να διατηρήσεις την κατάσταση ευφορίας που θυμάσαι την τελευταία φορά που έφαγες τυρι.
Και τι πειράζει θα πείς εσύ ο τυρολάτρης και σε καταλαβαίνω. Τι πειράζει καλέ που εθιζομαι; Eξαρτάται τι βλέψεις και τι φιλοδοξίες έχεις για την ζωή. Φυσικά και οι επιλογές μας, μας ανήκουν και δεν μπορεί να μας σταματήσει κανείς από το να επιλέξουμε για τον εαυτό μας. Επιλέγοτας λοιπόν συνειδητά ενας άνθρωπος την καθημερινή κατανάλωση τυροκομικών θα πρεπει να γνωρίζει ότι εκθέτει τον εαυτό του στα εξής:
Το τυρί παράγεται με την χρήση πυτιάς, ένζυμα που απομονώνονται από το στομάχι μικρών ζώων τα οποία θήλασαν για λίγο ώστε να εχουν το ένζυμο ρενίνη το όποιο σχετίζεται με την ποιότητα της πυτιάς. Ενδέχεται να περιέχει και κομμάτια από το στομάχι των ζώων. Αυτος είναι ό λόγος που είναι διαθέσιμη πια η χρήση πυτιάς από φυτά ώστε να μπορεί ένα τυρί να θεωρηθεί χορτοφαγικό.
Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κανένα τυρί δεν είναι χορτοφαγικό, καθότι περιέχει μέρη ζώων.
ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΆΠΟΙΟΣ ΧΟΡΤΟΦΆΓΟΣ ΕΦΟΣΟΝ ΤΡΩΕΙ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ!
Το τυρί όπως και το γάλα προέρχονται από τον συνεχή τεχνητο θηλασμό αγελάδων οι οποίες νοσούν από μαστίτιδα, και άλλα νοσήματα για τα οποία λαμβάνουν αντιμικροβιακή κάλυψη. Και θα βιαστεί καποιος να πει. Ακόμη καλύτερα! Παίρνω και λίγη αντιβιωσούλα μαζί και καρδαμώνω! ¨Όμως η χρήση αντιμικροβιακών στα ζώα και η κατανάλωση αυτών από τον άνθρωπο επιφέρει σημαντική αντόχή σε κοινά παθογόνα με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο οργανισμός
Ορμονικές διαταραχές και καρκινική ανάπτυξη.
Μητρικός θηλασμός – ανθρώπινος και αγελαδινός.
Τα μοσχαράκια λοιπόν επέλεξε η φυση να θηλάσουν για ενάμιση χρόνο, όταν φτάνουν πια την εφηβεία και μπορούν να γονιμοποιηθούν. Σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο λοιπόν, το γάλα της μαμάς αγελάδας μπορεί να τα ενηλικιώσει σωματικά. Αυτό επιτυγχάνεται με το μεγάλο ποσοστό πρωτείνης που περιέχει το αγελαδινό γάλα σε σχέση με το μητρικό. Πάνω από το διπλάσιο (80% περιεκτικότητα καζείνης στο αγελαδινό γάλα με μόλις 20-40% στο μητρικό). Καθότι εμείς εναμιση ετών, απεχουμε ακομη πολύ από την ενηλικίωση! Είναι λογικό συμπερασμα λοιπόν ότι γενετικα ο άνθρωπος και η αγελάδα δεν ταιριάζουν και –πάντα λογικά-, δεν θα προόριζε ποτέ η φύση να αλληλεπιδράσουμε μεταξύ μας, πόσο μάλλον, να μεγαλώνουν τα παιδιά μας με το γάλα τους.
Η τραγική ειρωνία, ίσως και εκδικητικά μοχθηρή ειρωνία, είναι πως το ασβέστιο από το γάλα αγελάδας δεν απορροφάται σε ικανό επίπεδο από τον οργανισμό μας. Ας αφησουμε εν τέλει τις δικαιολογίες περι αναγκαιότητας λήψης ασβεστιου πέραν της βρεφικής ηλικίας, και ας παραδεχτούμε το αυτονόητο. Απλά μας αρέσει η γεύση του. Και όλων των παραγώγων. Φυσικά και μας αρέσει. Αφού όπως είπαμε εθιζόμαστε σε αυτό από την βρεφική ηλικία!
Ο μητρικός ανθρώπινος θηλασμός, εκτος λοιπόν από προφανής και προαπαιτούμενος για μια φυσιολογική ανάπτυξη στην βρεφική ηλικία, καθίσταται και απαραίτητος, διότι μέσω του θηλασμού προλαμβάνουμε δεκάδες νοσηματα στο μέλλον των βρεφών. Ο θηλασμός είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορει να κάνει μια μητέρα στο παιδί της. Προστατεύει από διαβήτη, αυτοάνοσα νοσηματα, παχυσαρκία, λεμφωμα και καρκίνο. ¨Ερευνες παγκοσμίως πάνω στην σύσταση του αγελαδινου γάλακτος, συστήνουν την αποφυγή χορήγησης γάλακτος αγελάδας στα βρεφη κάτω του ενός έτους. Το μητρικό γάλα υπερέχει σαφώς εναντι του αγελαδινού, όχι μόνο επειδή η φύση είναι πιο σοφή από κάθε ανθρώπινη αποφάση, επειδή η ανάλυση των συστατικών τους, αναδεικνύει σαφή υπεροχή στην απορρόφηση του ασβεστίου, στα επίπεδα του σιδήρου και στα επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία είναι απαραίτητα για την ταχεία ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Η αυξητική ορμόνη.
Εχει γίνει πολύς λόγος για την αυξητική ορμόνη IGF-1, η οποία είναι ολόιδια στον άνθρωπο και την αγελάδα. Καθότι εχει κατηγορηθεί για την συνεισφορά της στην αυξηση του κινδύνου καρκινικής ανάπτυξης κυττάρων, κυρίως καρκινου του μαστου και του προστάτη.Μάλιστα στην Ευρώπη, τον Καναδά και την Αυστραλια εχει απαγορευτεί η χορήγησή της στις αγελάδες. ¨Όμως, αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι η αγελάδα παράγει από μόνη της αυτην την ορμόνη, και η παρουσία της είναι γεγονός στο γάλα του εμποριου. Το πρόβλήμα όμως δεν είναι ότι επιδρά η αυξητικη ορμονη της αγελάδας στους δικούς μας υποδοχείς. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το ιδίο το γάλα, προκαλεί αυξηση της παραγωγής της ενδογενούς μας αυξητικής ορμόνης. Που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά έχουν αυξημένα επίπεδα IGF-1 στο σώμα τους. Αυτός είναι και ό λόγος που συνίσταται η πλήρη απμάκρυνση γάλακτος από την διατροφή ασθενών υπο χημειοθεραπεία για καρκίνο μαστου και προστατη.
Τα λιπαρά
Ο έτερος παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση καρκινικής δραστηριοτητας, είναι η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών με την διατροφή. Η παθοφυσιολογία η οποία εξηγεί τον μηχανισμό που οδηγεί σε αύτο το συμπερασμα αν και περίπλοκη είναι αποδεδειγμένη με review articles, τα οποία καταλήγουν μαζικά στα εξής απλουστευμένα προς κοινή κατανόηση γεγονότα:
- Τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, παράγουν στο σώμα μας εικοσανοειδή, τα οποία οδηγουν σε προφλεγμονώδη status στα κύτταρα, ενώ παράλληλα το αραχιδονικό οξύ, το κύριο ωμεγα 6 λιπαρό οξύ προάγει την αναπτυξη όγκων και την κυτταρική μετάσταση. Αντίθετα τα ω3 λιπαρα φαινεται να έχουν προστατευτική αντιφλεγμονώδη δράση.
- ο λιπώδης ιστός προάγει την οξείδωση, το οξειδωτικό στρες αυξάνει, καθώς και μόρια φλεγμονώδη, με ταυτόχρονη υπερινσουλιναιμία, τα οποία οδηγούν σε φλεγμονώδεις καταστάσεις και προκαρκινικό στάδιο.
- Τα εικοσανοειδή φαίνεται να επιδρούν άμεσα σε ογκογονίδια, επηρρεάζοντας την εκφρασή τους, οδηγώντας σε εκδήλωση καρκινικής ανάπτυξης.
Το βούτυρο
Το ζωικό βούτυρο λοιπόν χωρίζεται σε δύο είδη. Αυτό που προέρχεται από ζώα που τρώνε χορτάρι και αυτό που προερχεται από ζώα που δεν τρώνε χορτάρι. Προς μηδαμινή εκπληξη όλων μας, το βούτυρο από ζώα που τρώνε χορτάρι είναι αν και ακομη γεματο κορεσμένα λιπαρά, πιο ωφέλιμο από το άλλο. Και κυριως πιο ωφέλιμο από τα μερικώς υδρογονομένα λιπαρά της μαργαρίνης η οποία παράγεται από τα trans κορεσμένα λιπαρά του αραβοσίτου, ηλιέλαιου και άλλων. Περιέχει λοιπόν πολύ περισσότερο CLA(conjugated linoleic acid) το οποίο είναι ένα ω3 λιπαρό οξύ, λίαν ευεργετικό για την καρδιά και πολύ, πολύ, μα πολύ βιταμινη Α. Αν είναι λοιπόν να φας βουτυρο ας είναι βιολογικής καλλιέργειας και από αγελάδες που τρώνε χορτάρι! Στην αντιθετη περιπτωση όπου οι αγελάδες σιτίζονται ενάντια στην φύση τους με δημητριακα, η σύσταση του βουτύρου δεν είναι καθόλου ευεργετική, οπότε και τρώμε σκέτο κορεσμένο λίπος.
Τελικά, λες να είναι το βούτυρο το πιο υγιεινό από τα γαλακτομικά προιόντα; Ναι! Διότι παράγεται αποκλειστικά από το λιπαρό στρώμα του γάλακτος, το οποίο δεν περιέχει υδατάνθρακες και πρωτείνη, άρα, εφόσον προέρχεται και από βιολογική καλλιέργεια και φυσικά εφόσον καταναλώνεται με μέτρο, μας εξασφαλίζει περισσότερα οφέλη από ότι αρνητικές συνέπειες.
Καλά όλα αυτά, αλλά δεν παύει να προέρχεται από το γάλα ενός ζώου που αφιερώνει την ζωή του προς δικήν μας τέρψη…Υπάρχουν εξισου υγιεινά βούτυρα από καρύδα, που περέχουν ισάξια ευεργετικά λιπαρά μέσης και βραχείας αλύσου, τα οποία δεν μεταβολίζοται στο ήπαρ, αλλά οδεύουν κατευθείαν προς κατανάλωση και παραγωγή ενέργειας. Ας αποφασίσουμε λοιπόν πια είναι η πιο βιώσιμη επιλογή.
Το γιαούρτι
Το γιαουρτάκι είναι ναι μεν καλή πηγή πρωτείνης με σχεδόν καθόλου λιπαρά, και ελάχιστους υδατάνθρακες, αλλά! Δεν παύει να αφορά προιόν γάλακτος, το οποίο παράχθηκε με χορήγηση αντιβιοτικών, και σύστασης αλλοιωμένης με πολλές φορες την προσθηκη υδατανθράκων που μπορεί να ξεπερνουν και την περιεκτικότητα σε πρωτείνη!
Ευλογη είναι λοιπον η επιλογή γιαουρτιου βιολογικής καλλιέργειας από ζώα που τρώνε χορτάρι και δεν λαμβάνουν δόσεις προληπτικών αντιβιοτικών τα οποία δυνητικά οδηγουν σε ανθεκτικότητα των νοσηρών βακτηρίων στο σώμα μας, κατι που σημαίνει ότι εφόσον δυνητικά νοσήσουμε, θα χρειαστεί να λάβουμε προωθημένα αντιβιοτικά τα οποία φέρουν περισσότερες επιπλοκές και άρα αυξάνουν την νοσηρότητα.
Όπως εύλογη είναι και η αποφυγή εντελώς ζωικού γιαουρτιού και η κατανάλωση γιαουρτιού σόγιας, καρύδας ή κάσιους, όχι μόνο επειδή αποτελούν πιο sustainable τροφές, αλλά και επειδή είναι πεντανόστιμα!
2 for 1 benefit
Καθώς οι έρευνες δεν σταματούν πάνω στην επίδραση των γαλακτοκομικών, όλο και περισσότερα στοιχεία συνδέουν τα 2 πιο θανατηφόρα νοσήματα του ανεπτυγμένου κόσμου. Πρώτη αιτία θανάτου είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και δεύτερη ο καρκίνος. Ο διαχωρισμός ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου είναι σαφής και θα συζητηθεί ξανά παρακάτω. Και τα δύο αυτά νοσήματα λοιπόν στο σύνολο τους, επωφελούνται από μια μονάχα παρέμβαση. Την αλλαγή στην διατροφή. Αλλάζοντας την διατροφή μας, σε μεσογειακά πρότυπα, δηλαδή, με βάση τα φρούτα, τα λαχανικά, τις φυτικές ίνες και τα ψάρια, με ταυτόχρονη μείωση στην λήψη γαλακτοκομικών και κρέατος, επιτυγχάνουμε με σαφή επιστημονική σημαντικότητα την μείωση του κινδύνου εμφάνισης και των δύο αυτων καταστάσεων. Αυτό σημαίνει το λεγόμενο 2 for 1 benefit και ουσιαστικά αναδεικνύει εκείνο που όλοι κατά βάθος γνωρίζουμε.Ότι οι δύο κυριοτερες αιτίες πρόωρου θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες είναι πλήρως αναστρέψιμες με την διατροφή.
Ο αναπτυσσόμενος κοσμος λοιπόν γλυτώνει από αυτές τις δύο μάστιγες όχι μόνο επειδή δεν προλαβαίνει να αρρωστήσει από αυτές λόγω κακουχιών, ή εξωτερικών παραγόντων μόνο, είναι η ίδια η ταπεινή διατροφή, η οποία δεν μπορεί να υποστηρίξει κρεας και γαλακτοκομικά προιόντα που τον προστατεύει. Ο αναπτυσσόμενος κόσμος καταναλώνει τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες οι οποίες προστατεύουν ισχυρά το 2 for 1 benefit. Αντιθέτως η δίαιτα υψηλή σε λιπαρά όπως τα γαλακτοκομικά, τα τυριά και το κρέας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου και πιθανόν σε εκδήλωση καρκίνου. Η νόσος λοιπόν δεν αποτελεί τιμωρία, κακοτυχία ή τυχαίο γεγονός. Τις περισσότερες φορές η νόσος είναι συνέπεια δυσμενών επιλογών, άρα και αναστρεψιμη.
Η προληπτική διατροφή και θρέψη, κατευθυνόμενη από ιατρική γνώση, μπορεί να επιφέρει διατήρηση της υγείας, όχι απλά επαναφορά αυτής.
Μέτρον άριστον.
Και πάμε πισω στον Κλεόβουλο…από την Ρόδο, ένας από τους 7 σοφούς της αρχαιότητας. Είπε κάτι που κανείς μας δεν αντιλαμβάνεται όπως θα έπρεπε, τοσα χρόνια μετά.
Είναι λοιπόν περισσότερο η ίδια η επιβαρημένη διατροφή και ο τρόπος ζωής που οδηγεί σε νόσο. Μια κοινωνία όμως η οποία έχει εντάξει το αγελαδινό γάλα και τα παράγωγά του, σε χιλιάδες προιόντα, από σοκολάτες, κουλουράκια, κατεψυγμένα προιόντα, παγωτά, ζύμες, πάστες, τάρτες, κάθε ειδους γλυκίσματα που τελικά είναι δυσκολο να μπεις σε ένα σουπερ μάρκετ και να βρείς προιόν χωρίς γάλακτοκομικά προιόντα, πώς θα μπορέσει να πάει δυο βήματα πίσω και να σταματήσει αυτην την ασυδοσία, αυτην την νοσηρή εκμετάλλευση η οποία δεν σταματά πουθενά;
Βήμα βήμα είναι η απάντηση. Σιγά σιγά. Ενας ένας. Είναι θέμα χρόνου ουσιαστικά να εδραιωθεί και στο ευρύ κοινό η αυτονόητη αντίληψη της εγκράτειας προς διατήρηση της υγείας και ο περιορισμός των τροφών οι οποίες όχι μόνο δεν ωφελούν αλλά και δυναται να αρρωσταίνουν όσους τις επιλέγουν.
Είναι γεγονός ότι οι τελευταίες έρευνες που έγιναν δεν βρήκαν καμία αρνητική επίπτωση στην παχυσαρκία, στον διαβήτη και στους κυριότερους καρκίνους από την κατανάλωση γαλακτοκομικών, παρά μόνο στοιχεία που συνηγορούν εναντίον. Αυτό μου θυμίζει το κάπνισμα, διότι αν και όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, ο μόνος τρόπος που καταφέραμε να το συσχετίσουμε είναι ως παράγοντας κινδύνου. Ομοίως, εγώ τουλάχιστον δεν θα περιμένω να γίνει η σύνδεση σαφώς, διότι η ιστορία δείχνει ότι τότε θα είναι ήδη αργά.
Τελικά, είτε το δείς ηθικά είτε ιατρικά, η αποφυγή γαλακτοκομικών προιόντων βελτιώνει την υγεία μας, αλλά και την ζωή των γαλακτοπαραγωγών ζώων. Οι έρευνες έχουν αποδείξεις ότι ο τρόπος ζωήε μας συσχετίζεται άμεσα με τις ασθένειες που εκδηλώνουμε. Η επιστροφή στην φυσική, αγνή επιλογή τροφών που μας θρέφουν ουσιαστικά, χωρίς να μας ταίζουν και να ικανοποιούν απλά τις αισθήσεις μας, είναι το μέλλον. Το μόνο μέλλον που αξίζει να ζήσουμε.
Το άρθρο σας είναι φοβερό και πράγματι όλα αυτά που συμβαίνουν στη γαλακτοβιομηχανία είναι ότι όλοι προσπαθούμε να μη βλέπουμε. Ακόμη και οι vegeterian σαν εμένα. Βρίσκομαι σε ένα μεταβατικό στάδιο για το βιγκανισμο. Όμως πραγματικά μου κάνει εντύπωση που δε γίνεται καμία αναφορά στα ψάρια. Αυτά πιστεύετε δε βιώνουν το θάνατο? Έχετε ακούσει ψάρι να προσπαθεί να πάρει ανάσα και να παλεύει για τη ζωή του την ώρα που περιχαρείς περηφανευοναστε που καταφέραμε και το πιάσαμε? Εγώ δυστυχώς ναι και σε μικρή ηλικία…. Και από τότε κατάλαβα ότι σε κανένα πλάσμα δεν αξίζει αυτό… Για αυτό λοιπόν μην ξεχωρίζουμε τα ζώα… Να προστατεύσουμε την αγελαδιτσα, το γουρουνάκι κτλ αλλά με το ψαράκι είμαστε οκ! Κατά τ αλλά το άρθρο σας υπέροχο καθως οι συνταγές που δίνετε.
Γεια σου Βαρβάρα. Το άρθρο αυτό έχει τίτλο οι επιπτώσεις των γαλακτοκομικών άρα δεν υπήρχε λογος να αναφερθώ στα ψάρια. Έχω αναφερθεί σε αυτά σε άλλο άρθρο που λέγεται εγώ, ο seaganism και η Β12. Εκεί θα βρεις απαντήσεις στα ερωτήματα σου. 🙂
Πολύ καλό άρθρο! Χαίρομαι και εύχομαι να καταλάβει ο κόσμος ότι μπορούμε να ζούμε κάλλιστα χωρίς ζωικά προϊόντα. Και όχι μόνο να ζούμε αλλά να έχουμε καλύτερη υγεία, να είμαστε συμπονετικοί και να κάνουμε καλό στο περιβάλλον που καταστρέψαμε
Πολύ όμορφη ευχή. Θα την κάνω μαζί σας.
Καλησπερα!! Να ρωτησω κατι;; Το παιδακι μου ειναι σχεδον 14 μηνων κ φυσικα θηλαζει.. μπορω σε τοσο μικρο παιδι να δινω τα γιαούρτια που προτείνατε κ να αφαιρέσω το τυρι απο την διατροφη του; Κ αν ναι στη θεση του τυριού τι θα μπορουσα να δωσω;
Φυσικά μπορείτε να δώσετε ότι θεωρείτε εσείς σωστό. Η διατροφή μετά το έτος είναι ελεύθερη άρα δεν υπάρχει λόγος να μην μπορείτε να του δώσετε γιαούρτι. Σχετικά με τις φυτικές πηγές ασβεστιου, δείτε το αντίστοιχο άρθρο μου. 🙂