Αυτο το θέμα με δυσκόλεψε πολύ. Επειδή τα έμαθα όλα και γω ενώ διάβαζα για αυτό. Μα τί να είναι άραγε οι Βιώσιμες τροφές;
Σίγουρα κατι που τρώγεται! Ναι αλλά τι σημαίνει;
Βιώσιμο σύστημα παραγωγής τροφής είναι αυτό που συμβιώνει αρμονικά με το οικοσύστημα στο οποίο ζεί και δεν επιβαρύνει ή τουλάχιστον επιβαρύνει στο ελάχιστο το περιβάλλον του.
Για περισσότερα διαβάστε εδώ:
https://kindling.org.uk/sustainable-food-definition
Πως προσαρμόζεται αυτο τώρα στις τροφές που τρώμε;
Με την Βιώσιμη Γεωργία.
Εγώ ιατρική ξέρω παιδιά, δεν είμαι ειδικός στα οικοσυστήματα αλλά έχω ενα σημαντικό χαρακτηριστικό. Θράσος! Οταν θέλω να μάθω κάτι θα το μάθω καλά. Έτσι ξεκίνησα απο την αρχή. Όπως σε έναν άρρωστο, έτσι και σε ολα τα θέματα για να τα προσεγγίσεις, πρέπει να πάρεις ιστορικό.
Η γεωργία ανέκαθεν ήταν κοντά στον άνθρωπο. Και ο άνθρωπος κοντά σε αυτήν. Δηλαδή ήταν τοπική, εντατική: δηλαδή πολλοί άνθρωποι εκμεταλλεύονταν μικρές εκτάσεις γής με λίγα μηχανήματα. Πλέον μεταπολεμικά, μετα το 1940, με την ανάπτυξη της Βιομηχανικής Γεωργίας, εχει γίνει εκτατική: δηλαδή μεγάλες εκτάσεις με μικρό ανθρώπινο δυναμικό και πολλά μηχανήματα.
Αυτό συνέβη λόγω της αυξημένης ζήτησης. Της εντύπωσης οτι οι τροφές δεν φτάνουν για όλους και χρειάζεται αύξηση της παραγωγής με οποιοδήποτε κόστος. Ο άνθρωπος απομακρύνθηκε απο τις κλασικές τεχνικές εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.
Η γή
Το χώμα ειναι το στομάχι του πλανήτη. Το χώμα που περιβάλλει τις ρίζες ενός φυτού λειτουργεί ως εξωτερικό στομάχι. Το 90% των τροφών μας προέρχεται απο αυτό και καταλήγει σε αυτό. Μια κουταλίτσα γής περιέχει περισσότερους μικροοργανισμούς απο ανθρώπους στον πλανήτη! Η βιομηχανική γεωργία εχει παραγκωνίσει τις βιολογικές ιδιότητες της γής και επικεντρώθηκε στην χημική αλλοίωση του με αζωτούχα λιπάσματα, παρασιτοκτόνα, για έλεγχο παρασίτων, αγριόχορτων και ασθενειών, τα οποία εχουν εξαθλιώσει την συστασή του. Η αμειψισπορά, δηλαδή η εναλλαγή σπόρων για την εμπλούτινση του εδάφους το οποίο προσλαμβάνει διαφορετικά συστατικά απο κάθε φυτό, εχει αντικατασταθεί απο τις μονοκαλλιέγειες που το εξαντλούν. Το χώμα του πλανήτη πεθαίνει. (www.sustainablefoodtrust.org)
Το κλίμα
Τρωγοντας ένα μήλο, δεν αναρωτήθηκε ποτέ κανεις, αν η παραγωγή του πληγώνει το οικοσύστημα. Ή τρώγοντας ένα τοστ. Τόσο απλά. Ένα τοστ εφόσον επιλέχτηκε, έχει την δύναμη να μας φέρει στο παραπέντε από το να χάσουμε την μπάλα. Και το τρένο. Και την μπάλα και το τρένο.
Βιώσιμο οικοσύστημα = υγιές οικοσύστημα με προοπτική ανάπτυξης = ισορροπία. Μεταξύ χρήσης και κατάχρησης, μεταξύ δανεισμού και εκμετάλλευσης.
Το φαινόμενο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης οφείλεται όχι μόνο στην τεράστια χρήση καυσίμων αλλά και στις εκπομπές θερμοκηπίων οι οποίες σε μέγεθος ξεπερνούν αυτές της ρύπανσης απο τα μέσα μεεταφοράς! (www.ecowatch.com)
H κτηνοτροφία παράγει πάνω απο 25 % της παγκόσμιας εκπομπής ρύπων θερμοκηπίου
Η βιομηχανική κτηνοτροφία ελευθερώνει νιτρικό οξύ στην ατμόσφαιρα το οποίο ειναι 200 φορές πιο τοξικό απο το μεθάνιο. Το μεθάνιο παράγεται απο τις δομές μαζικής κτηνοτροφίας και αποτελεί 70 φορές πιο τοξικό ατμοσφαιρικό απόβλητο απο ότι το διοξείδιο του άνθρακα. Οι εργοστασιακές φάρμες εκτοπίζουν τεράστιες δασικές εκτάσεις, απασχολώντας το 70% της διαθέσιμης γεωργικής γής για να χωρέσουν τα πάνω απο 60 δισεκαττομμύρια ζωά που εκτρέφουν. Τα οποία σιτίζονται οχι με χορτοφαγική δίαιτα αλλά με μεταλλαγμένη σόγια, και σιτηρά τα οποία καλλιεργούνται σε αρόσιμα εδάφη που θα μπορούσαν να προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και να μειώσουν τις ήδη αυξημένες ανάγκες τροφοδοσίας στον πληθυσμό.
Τα ζώα
Αν ο άνθρωπος προοριζόταν να τρώει ζωικά παράγωγα σε τόση τεραστίων διαστάσεων κατάχρηση, δεν θα απειλούταν ο πλανήτης μόλις 80 χρόνια μετά την καθιέρωση της βιομηχανικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Η ασυδοσία μας, εχει συνέπειες. Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα… Γιατί όμως συνεχίζουμε χωρίς ερωτήματα, χωρις αναρωτήσεις, τον άδικο διαχωρισμό των ζώων σε αυτά που αγαπάμε και σε αυτά που τρώμε;
Καταδικάζουμε σε θάνατο με κάθε μας επιλογή ζωικού προιόντος, συγκεκριμένα μόνο είδη ζώων, τα οποία για μάς η ζωή τους είναι ασήμαντη και αποφασίσαμε οτι θα εξυπηρετούν προσωπικές επιθυμίες. Κι όμως, ταυτόχρονα αγαπάμε τα ζώα. ΠΟΙΑ ΖΩΑ; Γιατί αγαπάμε τον κατοικίδιο σκύλο μας, την γάτα μας, και αδιαφορούμε για τα υπόλοιπα οικόσιτα ζώα, τα πρόβατα, τις αγελάδες, τα γουρούνια, τις κότες; O λόγος είναι απλός και υπάρχει απο την απαρχή της ανθρωπότητας. Το μαζικό κοινό έγκλημα. Το οποίο φαίνεται δικαιολογημένο. “Αφού όλοι το κάνουν.” Η δύναμη της πλειοψηφίας, η ψυχολογία του όχλου ευθύνεται για να μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας. Προσωπικά, τώρα που γνωρίζω, τώρα που το “κλίκ” έγινε μέσα μου, αδυνατώ πιά να δεχτώ από έναν συστηματικό κρεατοφάγο, που ικανοποιεί στεγνές εγωιστικές επιθυμίες, ότι αγαπάει τα ζώα. Είναι υποκριτικό, αφελές, εγκληματικό, αδιανόητο, ΑΤΟΠΟ!
Κι όμως, τρώω κρέας. Σαφώς. Το κάνω.
ΤΙ ΚΡΕΑΣ ΟΜΩΣ;
Ψάρι.
Γιατί το κάνω;
Φτάσαμε στο μεγάλο ερώτημα:
Είναι ο βιγκανισμός βιώσιμος τρόπος διατροφής;
Δεν είναι.
Δυστυχώς. Οι λόγοι είναι:
- οικονομικοί. Πάμε πίσω. Ένα βιώσιμο, αειφόρο σύστημα παραγωγής τροφίμων πρέπει να συντηρεί και να προωθεί το οικοσύστημα περιβαλλοντολογικά, οικονομικά και κοινωνικά. Ο αποκλεισμός της κτηνοτροφίας δεν μπορεί να ταίσει επαρκώς όλον τον πλανήτη, ούτε μπορούν να επιβιώσουν πληθυσμοί οι οποίοι στηρίζονται σε αυτήν.
- διατροφικοί: Νάτη και η Β12…Ήρθε η ώρα της! Μια βιταμίνη απαραίτητη για βασικότατες λειτουργίες όλων των κυττάρων του σώματος! Όσο λοιπόν και να προσπαθεί η έρευνα να βρεί φυτικές πηγές Β12, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε ζωικά προιόντα. Ο μόνος τρόπος να ανιχνευθεί σε φυτά ειναι μέσω επιμόλυνσης απο ζωικά προιόντα, ή σε κάποια φύκια τα οποία δεν περιέχουν ενεργές μορφές της. Και τι πειράζει θα πουν αρκετοι; Απο το να τρώω ζώα ας πάρω ένα χαπάκι. Μόλις έχασες στο παιχνίδι της βιωσιμότητας! Δεν ειναι τόσο απλό. Πού είναι η αγάπη για την φύση και τους πόρους της; Άραγε ο σκοπός της φύσης ήταν η κατασκευή εργοστασίων για την παραγωγή Β12;
Εγώ, με όσα εχω γνωρίσει μεχρι τώρα, εχω υπέρμετρο σεβασμό στην φύση και τους κανόνες της. Διακρίνω λοιπόν ότι η φύση προόρισε για μένα την κατανάλωση ζωικών προιόντων για την απορρόφηση της Β12 αλλά και για την βιωσιμότητα του πλανήτη. ¨Ομως επιλέγω ότι η κατανάλωσή τους για μένα θα γίνεται μέσω μόνο θαλασσινών και στο ελάχιστο δυνατό βαθμό, με όσο το δυνατόν επιλογή βιώσιμων ψαριών, για την διατήρηση ενός υγιούς οικοσυστήματος.
Ο ηθικός παράγοντας όμως δεν πρεπει να μένει στο παρασκήνιο, εφόσον εκατομμύρια ζωές βασανίζονται αυθαίρετα απο τον άνθρωπο. Βίαιη γονιμοποίηση με τεχνητά μέσα, περιορισμός σε εργοστασιακές συνθήκες διαβίωσης, αρπαγή απο το φυσικό τους περιβάλλον, μετά απο κάθε γέννα, αρπαγή του μοσχαριού και εκμετάλλευση στο έπακρον στον βωμό του μέγιστου κέρδους. Στα πουλερικά, φυλάκιση σε συνθήκες αθλιότητας, επιβολή τεχνητών μέσων ανάπτυξης με λάμπες που δεν κλείνουν όλο το 24ώρο στο βωμό ξανά του μέγιστου κέρδους. Η βιομηχανία της παραγωγής αυγών, εξίσου βασανιστική για τις κότες, με αποκορύφωμα την ανελέητη σφαγή όλων των αρσενικών νεαρών κοτόπουλων στους λεγόμενους “πολτοποιητές”, καθότι ειναι άχρηστα για την παραγωγή αυγών.
Τελικά,
Είναι ηθικό να τρώμε ζώα;
Είναι βιώσιμο το να μην τρώμε ζώα;
Πιστεύω ότι είναι ανήθικη και απόλυτα εγκληματική η βίαιη βιομηχανική εκμετάλλευση, βασανισμός και δολοφονία των ζώων της κτηνοτροφίας, ταυτόχρονα όμως αποδέχομαι ότι η αειφόρος ανάπτυξη του συστήματος παραγωγής τροφίμων στηρίζεται στην κατανάλωση ζωικών προιόντων. Ιδανικά λοιπόν, το πιο βιώσιμο σύστημα θα ήταν αυτο που βασίζεται στην χορτοφαγική διατροφή των ανθρώπων, μεγιστοποιώντας την γεωργία όλων των βρώσιμων φυτών, ενω παράλληλα ελαχιστοποιεί στο ελάχιστο δυνατό για την επιβίωσή του την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών.
Ο άνθρωπος
Φυσικά όλα αυτα τα δεινά στα οποία υποβάλλουμε την γή, τα ζώα και το κλίμα, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία μας. Τα αντιβιοτικά που ταίζουμε τα ζώα και η ρύπανση απο την εκτροφή τους επιστρέφουν πίσω σε εμάς μέσω της τροφής, του νερού, του ατμοσφαιρικού αέρα που αναπνέουμε. Αναπτύσει το σώμα μας ανθεκτικότητα στην χρήση αντιβιοτικών, γινόμαστε πιο ευπαθείς στις λοιμώξεις. Αρρωσταίνουμε. Οχι απο θεία δίκη ή κακή τύχη. Oχι μόνο απο γενετική προδιάθεση. Αρρωσταίνουμε απο τις επιλογές μας. Είμαστε ότι επιλέγουμε. Οι επιλογές μας, μας ορίζουν.
Αν έπρεπε να καταναλώνω ζωικά προιόντα τότε γιατί με αρρωσταίνουν; Γιατί η παραγωγή τους εξαντλεί το οικοσύστημα στο οποίο ζω;
Ο άνθρωπος το 2017 πεινάει.
Από τα διαθέσιμα δεδομένα προκύπτει ότι 795 εκατομμύρια άνθρωποι, απο τα 7 δισεκατομμύρια του πλανήτη πεινάνε. Ένας στους εννέα. Σχεδόν όλοι ζούν σε αναπτυσσόμενες περιοχές.
Ο άνθρωπος το 2017 διψάει.
Από τα δεδομένα προκύπτει ότι 844 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζούν σε ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής.
H μεσογειακή δίαιτα σε συνδιασμό με την οργανική καλλιέργεια είναι το μέλλον.
Η υπέρμετρη κατανάλωση κρέατος δεν μας αρρωσταίνει μόνο λόγω κακής ποιότητας όμως. Μας αρρωσταίνει το ίδιο το κρέας. Η επικρατέστερες και πιο διατροφικά επαρκείς διατροφές, όπως η μεσογειακή, η οποία ειναι σε παγκόσμιο επίπεδο αναγνωρισμένη, έχουν ορίσει κατανάλωση κρέατος 1 φορά την εβδομάδα. Κι όμως, έχουμε ορίσει ταμπέλες για όποιον το εφαρμόζει διότι είναι τόσο λίγοι! Το κρέας προκαλεί καρκίνο του παχέως εντέρου και του μαστού, τα ζωικά παράγωγα προκαλούν καρκίνο του προστάτη. Όποιος έχει νοσήσει, το γνωρίζει καλά. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28085096
Ας κόψω το κρέας,τα γαλακτοκομικά όμως γιατί;
Για όλους τους παραπάνω λόγους!
- Για τον πλανήτη. Διότι οι μοντέρνες τεχνικές κτηνοτροφίας εχουν βιομηχανοποιήσει την γαλακτοβιομηχανία σε επίπεδα τέτοια ώστε οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού και τροφής, επιφέροντας ρύπανση και συμβάλλοντας δεόντως στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
- Για τα ζώα. Oι αγελάδες, ο στόχος της γαλακτοβιομηχανίας και των παραγώγων της, βασανίζονται το ίδιο, ισως και περισσότερο. Καταργείται η φυσική της ζωή, κάθε της δικαίωμα στην μητρότητα και την ύπαρξη σε έλευθερες συνθήκες διαβίωσης. Dairy industry
3. Για σένα. Η κατανάλωση γάλακτος πέραν της βρεφικής ηλικίας είναι όχι μόνο άχρηστη για τον άνθρωπο αλλά επικίνδυνη. Το βιομηχανικής προέλευσης γάλα περιέχει:
- ορμόνες: Η ορμόνη recombinant bovine growth hormone(rBGH) χορηγείται στα γαλακτοπαραγωγά ζωά διότι προκαλεί ταχεία ανάπτυξη. H ορμόνη IFG-1 που παράγεται απο αγελάδες που την λαμβάνουν, καταλήγει στο γάλα και προκαλεί ανάπτυξη κυττάρων, όπως και καρκινικών και μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καρκίνου του μαστού, του παχέως εντέρου και του προστάτη. Συμπτωματικά απο τους πιο θανατηφόρους καρκίνους στον άνθρωπο.rBGH facts
- αντιβιοτικά. Ολα τα χορηγούμενα στα ζώα αντιβιοτικά για την αποφυγή και πρόληψη ασθένειας, όπως μαστίτιδα στην αγελάδα απο το βιομηχανικό άρμεγμα, καταλήγουν φυσικά στο γάλα και σε όλα τα ζωικά προιόντα. Η μετάδοση παθογόνων στελεχών ανθεκτικών στα κοινά αντιβιοτικά απο τα ζώα στον άνθρωπο έχει αποδειχτεί με έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες, εφόσον νοσήσει ο ανθρώπινος οργανισμός, έχει ανάγκη χρήσης προωθημένων αντιβιοτικών, για την καταπολέμηση τους. Αυτο μεταφράζεται σε συνολική επιβάρυνση στην χρήση των διαθέσιμων αντιμικροβιακών, με κίνδυνο την ανάπτυξη ανθεκτικών στελέχων τα οποία βαίνουν θανατηφόρα για τον ανθρωπο. 1.www.who.int/foodsafety/areas_work/antimicrobial-resistance) 2.www.saveourantibiotics.org/media/1762/antibiotic-use-in-the-uk-dairy-sector.pdf. 3.www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4388096/#!po=9.44444
Πώς μπορώ να βοηθήσω την κατάσταση;
- Αποφυγή αγοράς προιόντων μαζικής παραγωγής. Επιλογή συνειδητή, εμπεριστατωμένη, υπέθυνη, στοχευμένη.
- Να ξέρουμε τι τρώμε. Βιώσιμες τροφές είναι αυτές που έχουν ταυτότητα, τόπο γέννησης, όνομα πατρός, συγκεκριμένο τρόπο παρασκευής.
- Διάβασε τα συστατικά! Τα τρόφιμα δεν τα κοιτάμε απο μπροστά που ειναι ομορφούλικα και μας κουνιούνται χαρούμενα. Αλλά απο πίσω!
- Επιμορφώσου! Διάβασε! Αμφισβήτησε!
- Υποστήριξη των μικρών, ανεξάρτητων τοπικών παραγωγών που παράγουν ποιοτικά προιόντα με σεβασμό στο περιβάλλον.
- Βιολογική γεωργία. Στήριξη της οργανικής παραγωγής τροφίμων εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των σπόρων, της γής, του κλίματος, του εαυτού μας.
- Επιστροφή στο μέλλον. Το μέλλον μας θα το δούμε μόνο επιστρέφοντας στην κλασική γεωργία και κτηνοτροφία. Γιατί ειναι βιώσιμες.