Κέικ κολοκύθα μπανάνα σοκολάτα

Ήρθαν οι κολοκύθες ξανά και θέλω ένα κέικ!

Ζουμερό, κανελένιο, σταφιδένιο, σοκολατένιο…μα κυρίως υγιεινό.

¨Ήρθε το φθινόπωρο! Θα φάμε σούπα, κάστανα, φρούτα του δάσους, κουβερτούρα, τρούφες, ζεστό κρασί, αλλά κυρίως, κολοκυθένια κέικ!

Caution: Μην το φάτε μόνος σας! Να έχετε κάποιον μαζί να σας σταματήσει. Δεν θα ναι εύκολο.

Το κέικ όμως είναι! Φτάνει να έχετε βάλει κολοκύθα στον φούρνο ή να πάρετε έτοιμη σε κονσέρβα και αυτό γίνεται.

Υλικά

στερεά:

160 gr αλεύρι Ζέας

80 γρ βρώμη νιφάδες στο μούλτι – όχι αλεύρι βρώμης (Μπορεί να αντικατασταθεί  από αλεύρι ζεας)

1,5  κ.γ. Baking powder

1 κ.γ baking soda

1/3 κ.γ. αλάτι

υγρά:

1 1/2 φλυτζάνια ψητή κολοκύθα

2 μπανάνες

4 γενναίες κ.σούπας μέλι

2 κ.σούπας σπόροι chia ή λιναρόσπορο κοπανιστό σε 8 κ.σ. νερό

80 γρ ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας

1 κ.σούπας ταχίνι ολικής ή έτερο βούτυρο ξηρού καρπού

2 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη

1/2 κ.γ. κουρκουμά ή ginger σε σκόνη

κουβερτούρα σε σταγόνες

σταφίδες κορινθιακές προαιρετικά.

Οδηγίες

1. Ξεκινάμε φτιάχνοντας τα δύο “αυγά” chia ή λιναρόσπορου. Λέγονται έτσι επειδή αντικαθιστούν δύο αυγά. Αν τρώτε αυγά μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε 1 αυγό, όχι 2! Βάζουμε σε μπολάκι το νερό και την chia. Αφήνουμε στην άκρη να πήξει για 10 λεπτά.

2. Ενώνουμε τα στερεά σε μπόλ και ανακατεύουμε.

3. Στο μπολ του επεξεργαστή τροφίμων, ή μπλέντερ βάζουμε την κολοκύθα σε κομμάτια, τα μπαχαρικά, το μέλι, το λάδι και το ταχίνι. Χτυπάμε και όταν ομογενοποοιηθούν μεταφέρουμε στο μπολ με τα στερεά.

4. Με πιρούνι λιώνουμε τις μπανάνες και προσθέτουμε τα αυγά chia. Προσθέτουμε στο μίγμα της κολοκύθας και ανακατεύουμε.

5. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αυγοκόφτη ώσπου να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.

6. Προσθέτουμε σταγόνες κουβερτούρα και σταφίδες κορινθιακές ( γιατί απλά είναι οι αγαπημένες μου). Ανακατεύουμε καλά για να αναμειχθούν ομοιόμορφα.

7. Λαδώνουμε ένα ταψί για κέικ μακρουλό και ρίχνουμε το μίγμα.

8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 50 λεπτά με μία ώρα. Προσοχή!! Να μην βγάλουμε το κέικ νωρίς γιατί έχει πολύ υγρασία και θα βγεί μαλακό πολύ. Γενικά η σύσταση του κέικ είναι μαλακή προς κανονική λόγω της κολοκύθας.

9. Εφόσον βγεί από τον φούρνο πρέπει να αφήσουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.

Γίνεται και υπέροχα μάφινς! Απλά ψήνουμε γύρω στα 20-25 λεπτά.

 

2 Comments

  1. Αλεύρι Ζέας και βούτυρο βιγκαν γιόκ εδώ που ζω. Ιδεες για αντικατάσταση; Είμαστε βιγκαν αλλά όχι gf. Ευχαριστώ πολύ και καλές γιορτές!

     

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*