Το Au gratin απογειώνει σαν τεχνική αυτό το θαυμαστό λαχανικό και μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο, σαν μια κάμπια που γίνεται πεταλούδα! Χωρίς καμία υπερβολή! Ουσιαστικά σημαίνει φαγητό στο φούρνο με επικάλυψη στρώσης τυριών και φρυγανιάς. Όταν τα υλικά όμως είναι τόσο υγιεινά, Ε μετά, το πραμα ξεπερνάει τις νόρμες και φτάνουμε σε καινούργια όρια, αυτά που ορίζουμε εμείς. Βίγκαν βούτυρο, φαγόπυρο, γάλα βρώμης. Μια μπεσαμέλ που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την συμβατική και μας κουνιέται γεμάτη αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Ξέρει ότι θα τρελαθείτε όλοι όταν την δοκιμάσετε. Μπορεί να μην είναι για όλους, γιατί θα ξενίσει πολλούς που δεν έχουν συνηθίσει τέτοιου είδους διατροφή αλλά αυτοί χάνουν! Απλά.
Η συνταγή είναι veganised συνταγή της μητέρας! Μισή Καλυμνιά, μισή Ηπειρώτισσα, γεννήθηκε στο Περιστέρι και μετανάστευσε Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένεια της όπου και πήγε σχολείο, πανεπιστήμιο και γύρισε να ζήσει στην Ελλάδα που αγαπούσε. Μαγείρισσα φοβερή απτις λίγες με γεύσεις παραδοσιακές από την μαμά και την γιαγιά της, αλλά και fusion αμερικανιές που πάντα ξεχώριζαν! Έφερε πολλά τέτοια πιάτα πίσω μαζί της τα οποία απολαμβάναμε στο σπίτι και ίσως να πρέπει να βάλω κι άλλα εδώ γιατί είναι όλα μοναδικά!
Υλικά
1 κουνουπίδι μεγαλούτσικο
1/4 φλυτζάνι αλεύρι γ.ο.χ. ή βρόμης
2 κ.σούπας βίγκαν βούτυρο
2 κ.σούπας ελαιόλαδο
γάλα βρώμης άγλυκο περίπου 2 φλυτζάνια
αλάτι, πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο
βίγκαν τυρί τριμμένο ( υπάρχει σε όλα τα σούπερμάρκετ)
Οδηγίες
Βράζουμε το κουνουπίδι για 10 λεπτά. Πρέπει να κρατάει, γιατί θα μπει κ φούρνο μετά. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ: Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πήξει το μίγμα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα βρώμης λίγο λίγο ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να ενωθεί με το μίγμα αλευριού. Αφήνουμε να ψηθεί στην κατσαρόλα ώσπου να πάρει βράσει, χαμηλώνουμε την φωτιά και περιμένουμε ώσπου να πήξει. Προσθέτουμε περίπου 3 κ.σούπας τυρί βίγκαν στη μπεσαμέλ.
Βάζουμε το κουνουπίδι σε ταψί να το χωράει ακριβώς, ρίχνουμε ελαιόλαδο & αλατοπιπερώνουμε. Ριχνουμε από πάνω βίγκαν τυρί τριμμένο. Περιχύνουμε την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά έως να πάρει χρώμα από πάνω.
Αντικαταστάσεις: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι γ.ο.χ. και γάλα έτερο επιλογής σας, χωρίς όμως γλυκαντικά.
Ότι και να γράψω είναι λίγο! Μοναδικό πιάτο που θα ξεχωρίσει και στο δικό σας τραπέζι! Ευχαριστώ μαμά για αυτήν την υπέροχη συνταγή σου! ?