Σπανακόπιτα!
Και είμαι κομπλέ. Δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο. Λατρεύω σπανακόπιτα. Πριν γίνω χορτοφάγος την έτρωγα με τα αυγά της και με την φέτα της, και τώρα που την τρώω χωρίς αυτά, είναι εξίσου απολαυστική. Σε σημείο που αναρωτιέμαι γιατί τα βάζαμε τα αυγά και την φέτα;
Από συνήθεια νομίζω. Έχουμε συνηθίσει να τα βάζουμε παντού. Χωρίς λόγο! Έβαλα λοιπόν βίγκαν τυρί και βρώμη. Ανατρεπτική, θρεπτικότατη και νοστιμότατη!
Υλικά
Γέμιση
1 κιλό σπανάκι φυλλα
3 μεγάλα κρεμμυδάκια φρέσκα
ένα μάτσο σέσκουλα
ενα μεγάλο πράσο
λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι
2 κ. σούπας βρώμη
3 κ. σούπας βίγκαν παρμεζάνα
αλάτι Ιμαλαΐων
φρεσκοτριμμενο πιπέρι
ενα ματσάκι άνηθο
ενα ματσάκι μαϊντανό
Ζύμη κουρού
550 γρ αλεύρι Ζέας ολικής άλεσης
150 ml ελαιόλαδο
220 ml νερό
1/2 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων
1 1/2 κ.σούπας μπέικιν πάουντερ
Οδηγίες
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν & το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό & το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε έως να γίνει μαλακή ζύμη. Εάν είναι λίγο σκληρή, προσθέτουμε νεράκι. Η Ζέα είναι γενικά πιο σκληρό αλεύρι από το απλό σιτάρι. Χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη και ανοίγουμε το ένα φύλλο και καλύπτουμε τον πάτο ενός στρογγυλού πυρέξ που έχουμε λαδώσει από πριν. Προσοχή γιατί η ζύμη Ζέας σπάει γιατί δεν έχει γλουτένη πολύ οπότε δεν είναι ελαστική! Καρφώνουμε τον πάτο με πιρούνι.
Σε wok ή βαθύ σκεύος τσιγαρίζουμε το πράσο με το φρέσκο κρεμμύδι με ελαιόλαδο για ένα λεπτό και προσθέτουμε τα υπόλοιπα χόρτα σε δόσεις, ανακατεύοντας ώσπου να μαραθούν. Αφήνουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά να πιούν τα υγρά τους. Εάν έχει μείνει υγρό το χύνουμε στο τέλος. Προσθέτουμε την βρώμη, την διατροφική μαγιά, αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο και μαϊντανό. Ενώνουμε τα υλικά καλά. Γεμίζουμε με την γέμιση την βάση της πίτας. Καλύπτουμε με το δεύτερο στρώμα ζύμης και κολλάμε προσεκτικά τις άκρες μεταξύ τους. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και ελαιόλαδο. Με μαχαίρι χαράσουμε στο κέντρο της πίτας 4-5 γραμμούλες ακτινωτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 45 λεπτά. Έτοιμη! Αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.
Spinach pie!
The epitome of Greek cuisine. Try this vegan version of mine! You will wonder why on earth we put eggs & feat cheese in the first place. It’s yummy yummy, alternative and so so healthy & nutritious! Triticum Dicoccum flour has less gluten and makes a crispy result with great full taste that will amaze you!
Ingredients
For the dough:
550 gr whole wheat Zea flour ( Triticum Dicoccum)
150 ml olive oil
220 ml water
1/2 tsp Salt Himalayan
1 1/2 tbsp baking powder
For the spinach filling
1 kgr spinach leaves
1 big leek
a bunch of green rhubarb leaves and stems
3 large spring onions
2 tbsp oats
3 tbsp vegan Parmesan
olive oil for the pan
1 bunch dill
1 bunch parsley
Himalayan salt
freshly ground pepper to taste
Directions
Mix salt & baking powder with the flour. Add water & oil and work the dough till soft and combined. Divide into half and shape into circles bigger than your baking pan to fit into it. Put some olive oil into the bottom and sides of your baking pan and place the dough carefully and patiently because it crumbles easily since there’s little amount of gluten in zea flour. Now make the filling. In a pan put olive oil, onion springs, leeks, rhubarb and spinach leaves. Mix well constantly for 10 minutes until all water is out. Pour the remaining water out. Add dill, parsley, oats, yeast, and seasonings. Mix well to combine. Fill your baking pan with the spinach filling and then cover with the other half dough. Sprinkle a bit of water & oil on the surface and bake in a preheated oven at 180 C for around 45 minutes. That’s it!