Πάμε να μιλήσουμε για ένα από τα πιο σοβαρά νοσήματα του ανεπτυγμένου κόσμου στον οποίο ζούμε. Ταμπού για πολλούς ακόμη, η συζήτηση για καρκινοπάθειες στον άνθρωπο συνοδεύεται πάντα από στενάχωρα συναισθήματα, εφόσον σχεδόν όλοι μας έχουμε χάσει έναν συγγενή, φίλο, ή γνωστό από καρκινοπάθεια.
Το θέμα λοιπόν που θα αναλύσω είναι η αλκαλική διατροφή και οι λόγοι που την έχουν καταστήσει ως μέθοδο πρόληψης ή και αντιμετώπισης, με την λογική της επιβράδυνσης της ανάπτυξης μίας καρκινοπάθειας. Παράλληλα, θα αναλύσω μία κλινική διατροφή που προσφέρεται σε όλα τα τριτοβάθμια νοσοκομεία, κατά την περίοδο χημειοθεραπείας όταν οι ασθενείς εμφανίζουν πτώση των ουδετεροφίλων τους, προς αποφυγή εμφάνισης φλεγμονής κατά αυτήν την ευάλωτη κατάσταση. Θα εξηγήσω πώς αυτές οι δύο δίαιτες είναι εντελώς αντίθετες, πράγμα που γεννά εύλογα ερωτήματα.
Η αλκαλική διατροφή
Ας ξεκινήσω δυναμικά.
https://www.cdc.gov/injury/wisqars/LeadingCauses.html
Ας διαβάσουμε μαζί αυτόν τον πίνακα.
Οι καρκινοπάθειες μας απειλούν από τον πρώτο χρόνο της ζωής μας, όταν είναι η τρίτη αιτία θανάτου, μέχρι τα 14 έτη. Μετά πέφτουν στην τέταρτη θέση λόγω της υπερίσχυσης των αυτοκτονιών καθόλη την διάρκεια της εφηβείας αλλά και μέχρι τα 34 έτη ζωής. Έπειτα πηδούν με φονικό σάλτο (μακάβριο αλλά αληθινό) στην δεύτερη και μετά στην πρώτη θέση μέχρι τα 64 έτη ζωής! Μετά δίνουν το προβάδισμα στα καρδιαγγειακά νοσήματα τα οποία παραμόνευαν ούτως ή άλλως στην δεύτερη θέση.
Άρα! Αν καταφέρεις και επιβιώσεις από τυχαίο ατύχημα μέχρι τα 35 σου και δεν αυτοκτονήσεις (δεν δινουμε σημασία στις ανθρωποκτονίες γιατί αφορά κυρίως την εγκληματικότητα των ΗΠΑ) τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να σε χάσουν από καρκινοπάθεια παρά από την καρδιά!
Σου δίνω λίγα λεπτά να με βρίσεις, να ηρεμήσεις, να πεις έξω από δω, και τώρα σύνελθε γιατί έχουμε πολλά να πούμε.
Οτι πάμε κατά διαόλου το έχω αναλύσει σε προηγούμενα ποστ, πάμε τώρα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε!
Είμαστε αλκαλικοί οργανισμοί.
H αλκαλική διατροφή είναι μια απόφαση να εστιάσουμε στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και να αποφύγουμε κρέας, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένα σιτηρά και ζάχαρη. Αν κοιτάξεις καλύτερα θα δεις ότι είναι η μεσογειακή διατροφή με fancy χημικό όνομα. Ο σκοπός είναι να καταναλώνουμε τροφές που διατηρουν το pΗ μας αλκαλικό και να αποφύγουμε αυτές που θέλουν να το οξινοποιησουν. Διότι εχει φανεί ότι η καρκινική ανάπτυξη κυττάρων ευνοείται σε όξινο περιβάλλον, ενώ επιβραδύνεται σε αλκαλικό περιβάλλον.
Η λογική είναι τόσο προφανής και αυτονόητη που εκπλήσεται κάποιος όταν μαθαίνει ότι η αλκαλική διατροφή δεν εχει ακόμη επίσημα αναγνωριστεί από το επιστημονικό κόσμο ως διατροφή που βοηθά στην καταπολέμηση χρόνιων νόσων και καρκίνου. Το ερώτημα είναι τωρα: Τι τις χρειαζόμαστε τις αποδειξεις; Aυτή η αποδειξομανία είναι κατι ακατανόητο. Ζούμε σε έναν κόσμο που αιωρείται στην μέση ενός μαύρου πέπλου γεμάτο ύλη η οποία διαστέλλεται, ενωμένοι με μαγνητικές δυνάμεις, και κατά τα άλλα θέλουμε αποδείξεις για να πειστούμε για κάτι αυτονόητο.
Παρόλαυτά θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι κατόπιν review articles, δηλαδή ανασκοπήσεις βιβλιογραφίας, το μόνο εγκυρο στοιχείο είναι πως η κατανάλωση τροφών όξινων, οδηγεί σε μείωση του pH των ούρων και όχι του αίματος. Πράγμα που θα μπορούσε να ενισχύσει την εφαρμογή της αλκαλικής δίαιτας σε καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος. Και μόνο. Δες εδώ
Oξεοβασική Ισορροπία
Είμαστε λοιπόν τέλειοι αλκαλικοί οργανισμοί, και για να διατηρηθούμε τέλειοι, δηλαδή υγιείς, θα πρέπει να διατηρείται το pH του αίματός μας μεταξύ 7,35-7,45. Δηλαδή αλκαλικό, Ανω του 7 το pH θεωρείται αλκαλικό , ενώ κάτω του 7 θεωρείται όξινο. Οτιδήποτε έξω από αυτά τα πλαίσια, σημαίνει διαταραχή σε κάποιο σύστημά μας, και κυρίως διαταραχή της αντιρρόπησης του οργανισμού. Διότι, σιγά μην περιμένει εμάς να πάρουμε χαμπάρι την διαταραχή! Το σώμα μας είναι με σοφία προγραμματισμένο να θέτει σε λειτουργία μηχανισμούς αντιρρόπησης οι οποίοι αντιλαμβάνονται διαταραχή του pH και δουλεύουν προς την επαναφορά του σε φυσιολογικά επίπεδα. Τρείς μηχανισμοί αντιρρόπησης υπάρχουν. Τα νεφρά, ο πνεύμονας, και τα συστήματα buffering σε κυτταρικό επίπεδο. Φαίνεται λοιπόν ότι τροφές υψηλές σε πρωτεΐνη ζωική, επεξεργασμένα σιτηρά, γαλακτοκομικα, καφές, κτλ, δημιουργούν όξινο περιβάλλον παράγοντας φώσφωρικά οξέα, θειώδη και νάτριο, τα οποία για να αλκαλοποιήσει το σώμα μας, χρησιμοποιεί τις βάσεις που εξουδετερώνουν τα οξέα. Τελικά η Χημεία στο σχολείο αποδεικνύεται περίτρανα χρήσιμη! Τέτοια μόρια βασικά είναι το Κάλιο, το Μαγνήσιο, τα διττανθρακικά, το ασβέστιο, τα οποία λαμβάνουμε φυσικά απο την διατροφή. Εφόσον δεν υπάρχουν αρκετά απο την διατροφή, το σώμα μας αναγκάζεται να αφαιρέσει ασβέστιο από τα κόκαλά μας προς εξουδετέρωση των οξέων. Αυτός είναι και ο λόγος που η ζωική πρωτεΐνη ενοχοποιείται για την οστεοπόρωση και οστεοπενία.
Αντιθέτως, όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει τροφές που μεταβολίζονται σε αλκαλικά μόρια, η οξεοβασική ισορροπία επιτελείται χωρίς επιβάρυνση των αποθήκων μας. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν θα πρέπει να φροντίζουμε η διατροφή μας να περιέχει τροφές οι οποίες διασπώνται σε αλκαλικά μόρια κατά το πλείστον, περίπου 70%, και μόνο ένα 30% τροφές που περιέχουν όξινους μεταβολίτες.
Εγώ πείστηκα. Και θέλω να σας πώ γιατί. Η λίστα με τις τροφές που είναι οι πιο όξινες είναι τρομακτική. Άσπρο αλεύρι, γάλα, κρέας, επεξεργασμένα τρόφιμα, άλευρα επεξεργασμένα, καφές. Δες την εδώ . Βέβαια περιέχει και κάποια φρούτα και λαχανικά τα οποία όταν μεταβολίζονται μέσα μας, παράγουν ελαφρώς όξινους μεταβολίτες.
Αντίθετα, αλκαλικές τροφές: Όσπρια, λαχανικά, φρούτα, φύτρα, δημητριακά χωρίς γλουτένη. Δες την ολοκληρωμένη εδώ .
Τελικά! Εγώ συμπεραίνω το εξής. Από όποια πλευρά και να το δείς, η μεσογειακή διατροφή βρίσκεται πίσω από κάθε προσπάθεια επιστημονικής τεκμηρίωσης δίαιτας, είτε για πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, είτε για πρόληψη καρκινοπάθειας, είτε για πρόληψη εκφυλιστικών ή αυτοάνοσων νοσημάτων. Δεν χρειαζόμαστε ένα επιστημονικό όνομα για να την εμπιστευτούμε. Πρέπει απλά να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας, πώς να χρησιμοποιεί τις τροφές ως εργαλείο διατήρησης της υγείας και όχι ως στεγνή απόλαυση δίχως αύριο. Οι όξινες τροφές δεν είναι ‘κακές’ καθεαυτές, το αποτέλεσμα της μετατόπισης της ισορροπίας που προκαλούν είναι. Και φτάνουμε πάλι πίσω στον Κλεόβουλο! Μέτρον Άριστον!
Ουδετεροπενική Δίαιτα
Η δίαιτα η οποία προτείνεται σε ασθενείς καρκινοπαθείς κατά την περίοδο χημειοθεραπείας η οποία αποσκοπώντας στην καταπολέμηση της καρκινικής ανάπτυξης κυττάρων στο σώμα μας, καταστέλλει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε επίπεδα επικύνδυνα χαμηλά. Εμφανίζεται ουδετεροπενία, δηλαδή πτώση του ποσοστού των ουδετεροφίλων στο αίμα μας, κάτω του φυσιολογικού, και έτσι μένουμε αφρούρητοι ενάντια σε τυχόν εισβολή παθογόνων μικροβίων. Οι ασθενείς που σύμφωνα με την θεωρία της, ωφελούνται περισσότερο είναι εκείνοι που πάσχουν από λευχαιμία, λέμφωμα, οι ασθενείς προς μεταμόσχευση οργάνων και μυελού των οστών.
Περιλαμβάνει τροφές οι οποίες έχουν επεξεργαστεί με παστερίωση ή ακτινοβολία, έχουν ψηθεί πολύ καλά, και αποκλείει όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ώστε να θεωρείται αποστειρωμένη δίαιτα. Δες τις βασικές οδηγίες της εδώ .
Η βάση της θεωρίας της ουδετεροπενικής διατροφής είναι η βακτηριακή αλλόθεση. Δηλαδή η μεταφορά μικροβίων από το γαστρεντερικό μας σύστημα, στα αιμοφόρα αγγεία, με κίνδυνο εμφάνισης μικροβιαιμίας και πιθανόν φλεγμονή σε διάφορα σημεία του σώματος. Θεωρητικά λοιπόν, μειώνοντας την κατανάλωση τροφών δυνητικά μικροβιοφόρων, μειώνεται η πιθανότητα νόσησης κατά την ουδετεροπενική φάση της χημειοθεραπείας.
Όμως! Η διαιτα αυτή εχει ερευνηθεί με μελέτες, οι οποίες δεν εχουν αποδείξει την υπεροχή της, ή έστω την ωφέλειά της έναντι της μη χρησιμοποίησής της! Δεν υπάρχουν καν σαφείς οδηγίες και πρωτόκολλα για αυτήν, ακριβώς διότι δεν μπορουν να υποστηρικτούν από καμία μελέτη. Τα επίσημα συμβούλια Αντικαρκινικής θεραπείας δεν την περιλαμβάνουν πουθενά, ενώ αναφέρουν σαφώς ότι κανένας διαιτητικός περιορισμός δεν φαίνεται να ωφελεί. Αντιθέτως, οι ασθενείς που την ακολουθούν πάντα με οδηγίες του ογκολόγου τους, περιορίζονται διατροφικά, υποφέρουν από αβιταμίνωση και κόπωση, ενώ καταθλίβονται διότι υποχρεούνται να τρώνε τροφές που δεν θα διάλεγαν φυσιολογικά. Αυτό το αναφέρω όχι μόνο κατόπιν ανασκόπησης της βιβλιογραφίας αλλά και κατόπιν πείρας ετών, σε παθολογική κλινική όπου οι ογκολογικοί ασθενείς κυρίως από αιματολογικούς καρκίνους, αποτελούσαν ένα μεγάλο μέρος των νοσηλευομένων περιστατικών. Μέσα λοιπόν στην αγωνία τους, στην δύσκολη καθημερινότητα, στον φόβο του άγνωστου, καλούνται να ακολουθήσουν μια διαιτα δύσκολη η οποία επιφέρει και δυσάρεστες συνέπειες στο σώμα τους, με σκοπό να αποφύγουν φλεγμονές, χωρίς παρολαυτά να έχει αποδειχτεί η ωφέλειά της.
Θα μου πεις τώρα, αφού πριν, στην ανάλυση της αλκαλικής διατροφής δεν σε πείραζε και πάλι η απουσία αποδείξεων της ωφέλειάς της, γιατί σε πειράζει τώρα;
Mα για το προφανές! Μιλάμε για μήνες διατροφής με κονσέρβες, κρέας πολύ καλά ψημένο, λαχανικά μόνο από κουτιά, τίποτα φρέσκο, πλήρης αποκλεισμός χυμών, πλήρης απουσία βιταμινών, σε μία περίοδο όπου το σώμα παλεύει να σωθεί από φουρτούνα, του στερούμε κάθε χέρι βοηθείας και το αφήνουμε όχι απλά ανυπεράσπιστο, αλλά αβοήθητο εντελώς. Ο ψυχολογικός παράγοντας όμως είναι ο πιο καίριος στην αντιμετώπιση κάθε σωματικής ασθένειας. Έχω δει πόσο αυτή η αβάσιμη εντελώς διατροφή επιβαρύνει τους ανθρώπους σε σημεία απόγνωσης. Ποιος λοιπόν είναι ο λόγος να υποβάλλονται σε αυτήν την διατροφή, με μηδενικό όφελος;
Μεταπηδώντας λοιπόν ξαφνικά από μία διατροφή υγιεινή, αλκαλική, πλούσια σε ωφέλιμα βιταμινούχα τρόφιμα, σε μια διατροφή επεξεργασμένη με αποκλεισμό φρέσκων ζωντανών τροφών, το σώμα μας σοκάρεται την χειρότερη στιγμή της υπαρξής του! Όταν καλείται να παλέψει για την ζωή του… Και επαναλαμβάνω: Χωρίς καμία απόδειξη υπεροχής αυτής της ουδετεροπενικής διατροφής!
Αντίθετα η λογική διατροφική συμβουλή κατά τις περιόδους χημειοθεραπείας θα ήταν η καλή πλύση και χειρισμός των τροφών, ώστε να μειώνεται η έκθεσή τους σε παθογόνους παράγοντες, η αγορά βιολογικών φρούτων και λαχανικών όσο το δυνατόν, η αποφυγή μαγειρεμένης τροφής από ξένους, καθώς και εξασφάλισης σπιτικού φαγητού και νερού. Μείωση κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών, ώστε να μειώνεται το όξινο φορτίο, και τελικά ο συνδυασμός αλκαλικής διατροφής και προσεκτικής, καλής υγιεινής κατά την φύλαξη, πλύσιμο, καθαρισμό και μαγειρέματος των τροφών.
Εν κατακλείδι
Εμείς οι γιατροί δεν έχουμε πάντα όλες τις απαντήσεις. Θεός για τον άλλο δεν είναι κανείς. Αντίθετα όλοι είμαστε Θεοί του εαυτού μας. Αν κάτι δεν μας φαίνεται λογικό, αν δεν μας ταιριάζει και δεν μας ωφελεί, ίσως δεν είναι για μας, όσο κι αν είναι η σύσταση ενός ιατρού. Τις περισσότερες φορές καλούμαστε να απαντήσουμε ως θεράποντες σε ερωτήσεις που δεν γνωρίζουμε την απάντηση. Ίσως, τότε, την απάντηση την ξέρεις εσύ, που αναζητάς να μάθεις αυτό που ήδη ξέρεις, αλλά φοβάσαι να παραδεχτείς. Γνωρίζεις τον εαυτό σου καλύτερα από κάθε ογκολόγο με phD, κορνίζες πτυχίων και τίτλους. Εσύ είσαι ο καπετάνιος. Εσύ και η βάρκα. Ενημερώσου, διάβασε, αμφισβήτησε ότι δεν σου ταιριάζει και πάρε αποφάσεις για εσένα. Ως τον ήρωα της στιγμής. Όχι έρμαιο παγιωμένων τακτικών.
Ίσως ακούγομαι ερειστική. Ισως απλά δεν θέλεις να ψάξεις. Είσαι άρρωστος και θέλεις έναν ιατρό να εμπιστευτείς, το σώμα σου, το μέλλον σου, τις ελπίδες σου. Και ξεχνάς το σημαντικότερο. Εσύ έχεις δύναμη περισσότερη από κάθε καρκινικό κύτταρο. Εσύ το ταίζεις, εσύ το ελέγχεις. Την στιγμή που όλη σου η υπαρξή καταρρέει κάτω από το άκουσμα της λέξης καρκίνος, μπορείς να διαλέξεις. Να μείνεις ένας ασθενής, ή να χτίσεις το δικό σου οχυρό, με τα χέρια τα δικά σου. Άσε μας εμάς τους ιατρούς. Αυτό που προσφέρουμε είναι αυτό που μας μάθανε, αυτό που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σε σώσει, στατιστικά νούμερα πάνω σε οθόνες και χαρτιά. Εσύ όμως, είσαι παραπάνω από ένα στατιστικό νούμερο. Και χρειάζεσαι όση σοφία και διαίσθηση έχεις. Εύχομαι ολόψυχα όποιος παλεύει τώρα με αυτήν την νόσο, να πάει ένα βήμα παραπέρα, κατανοώντας κάτι δύσκολο: Κάθε καρκινικό κύτταρο, είναι μέρος του τέλειου οργανισμού του που αρρώστησε. Δεν είναι κάτι ξένο.
Φυσικά και πρέπει η θεραπεία να προταθεί από ειδικούς ιατρούς, που γνωρίζουν αυτό που θα σου προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες ίασης. Αυτό που θέλω να αφήσω στο τραπέζι, και το γράφω με πολύ συγκίνηση, έχοντας στο μυαλό μου αποτυπωμένα όλα τα μάτια των ανθρώπων, ΟΧΙ ΑΣΘΕΝΩΝ, των ανθρώπων που είδα να παλεύουν, να χάνονται, να επιζούν, από αυτήν την νόσο, είναι ΕΣΕΝΑ, όχι ως θεατή ή συμμετέχοντα, ως καπετάνιο με δύναμη να βουλιάξεις την βάρκα σου, ή να παλέψεις.
Γειά σας! Είναι πολύ χρήσιμα όλα όσα μας χαριζετε, συγχαρητήρια! Ψάχνω κι εγώ καιρό την αλκαλική διατροφή και πάντα καταλήγω μπερδεμένη. Έχω 2 ερωτήσεις. Συμφωνείτε με την ωμοφαγία αποκλειστική φρουτοφαγια που προτείνει ο dr. Morse? Αν φυσικά τον γνωρίζετε. Επίσης διάβασα ότι ο καφές δημιουργεί όξινο περιβάλλον και γκρεμίστηκε ο κόσμος μου! Συμβαίνει το ίδιο και με τον ντεκαφεινε?
Να είστε καλά. Οχι δεν συμφωνώ. Η αλκαλική διατροφή δεν λέει ότι απαγορεύεται η κατανάλωη όξινων τροφών, ούτε ότι κάνουν κακό. Η απλούστευση των εννοιών όξινο και αλκαλικό περιβάλλον δεν έχουν σχέση με την βιολογική πραγματικότητα. Μην αγχώνεστε λοιπόν.